2015 m. rugsėjo 20 d., sekmadienis

stebuklinga kakavos pupelė arba šokoladinis pusryčių kokteilis dubenėlyje

Visad stengiuosi su receptu jums kokią pasaką patiekti, nes, na juk taip žymiai skaniau skaityti. :) Tad ir šį kartą pasaka - apie stebuklingą kakavos pupelę. 

Seniai, seniai... Iš tikro tai ne taip seniai - o maždaug prieš kokius 4 metus, kai Indijoj pirmą kartą paragavau kakavos pupelių ir visą maišą namo parsitysiau. Parsitysiau maišą nepaisant to, kad iš to pirmo paragavimo skonis visai nepatiko. Bet aš visad stengiuos antrą šansą viskam ir visiems suteikti, galvojau ragausiu dar. Bet geriau nepasidarė. Tos pupelės buvo padovanotos nepamenu kam, tik tikiuos tam žmogui jos labiau patiko. O viskas dėl to manau, kad jos buvo neekologiškos ir kepintos, tiksliau pusiau degintos. Žodžiu, nusikėlė mano noras paragauti tų visur išliaupsintų super kakavos pupelių iki praeitos savaitės, kai pagaliau į rankas pateko "Žaliasis pakelis" - ekologiški, visai nekepinti, raw kakavos pupelių gabaliukai (cacao nibs). Ir šį kartą įspūdis buvo absoliučiai kitoks - tik teigiamas, o skonis būtent toks, kokį ir įsivaizdavau, kai apie jas skaitydavau. Toks grynas, traškus šokoladas, pačioje natūraliausioje savo formoje. Nesaldus. Bet aš ir nemėgėja saldaus - mėgstu kartų, juodą. Bet čia gi turėjo būti pasaka apie stebuklingą kakavos pupelę, ne mano ragavimų istorijos.. 

O tie stebuklai pupelės, tai tikrai rimti, pažiūrėkit patys:
  • Nekepintose kakavos pupelėse yra 40 kartų daugiau antioksidantų nei mėlynėse. Todėl jos pagrįstai vadinamos - grožio maistu, bei gali padėti apsisaugoti nuo vėžio;
  • Vienas didžiausių augalinių geležies šaltinių - jose dukart daugiau geležies nei špinatuose, daug kur rašo, kad augalinė geležis lengviau pasisavinama, jei vartojama su vitaminu C, kaip kad apelsinu;
  • Turi be galo daug magnio - širdžiai ir smegenims. Na tą tai visi žinome, manau daug ką egzaminų metu, besimokant traukdavo ant šokolado.
  • Turi daugiau kalcio nei karvės pienas;
  • Natūralus antidepresantas ir nuotaikos "kraniukas" (pakėlėjas); nes ten įeina cheminiai junginiai kažkokie, kuriuos man sunku ištarti ir prisiminti, bet bet kokiu atveju - tai sveikas, skanus ir legalus būdas pasikelti nuotaiką :)
Jeigu dar neatsirado noras jų patriauškint, dalinuosi mano paskutiniu metu priklausomybe - šokoladiniu kokteiliu dubenėlyje :)


Receptas susideda iš dviejų dalių:
  1. Sumetam 3-4 vidutinius bananus (vienai porcijai), 2-3 datules, šaukštą kakavos ar kerobo ir minimaliai vandes į kokteilinę, dar bėriau ekologiškos smulkintos vanilės - ir viską suplakam. Minimaliai vandens, nes kokteilis pageidautina, kad gautųsi toks šaukštu kabinamas.
  2. Barstom visokiu gėriu, ką turim. Čia pabarstyta:
  • stebuklingais kakavos pupelių gabaliukais;
  • džiovintais daigintais grikiais;
  • džiovintom šilkmedžio uogom;
  • čija sėklom;
  • anakardžių puselėmis; 
  • bananų griežinėliais.
Va taip va paprasta nustebint šeimyna ar savo skrandį :) Ypač savaitgaliui kaip tinka, nors tikrai galima ir paprastą darbo dieną pusryčiams pasilepint - patiekalas be galo greit ir lengvai paruošiamas. Tie pabarstukai tai gali būt patys įvairiausi: šviežios uogos ar vaisiai, džiovinti vaisiai, riešutai, sėklos, visokie superfood'ai. Jų vertė pirmiausai žinoma - estetinė, bet taip pat ir skoninė, labai smagu kokteilį ne tik gerti, bet ir šaukštu kabinti, patriauškinant vis. :)  


p.s. Daug kur rašiau, kad savo gyvenime stengiuosi vadovautis ajurveda. Tai va, pagal ajurvedą šokoladas ir kakava nėra gerai, nes jame yra kofeino. Atseit jis stipriai stimuliuoja ir sužadina. Bet pagal savo organizmo pojūčius manau, kad viskas gerai su tuo šokoladu, jei jis su saiku valgomas :) Niekad nevartoju nieko su kakava vakare, nes mane tikrai stimuliuoja ir paskui akys stačios, užmigt negaliu :) ir žinoma prieš meditaciją ar jogą.. Bet retkarčiais pasilepinti nematau nieko blogo :) Malonių nuodėmingų akimirkų ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą