2015 m. rugsėjo 17 d., ketvirtadienis

7 stebuklingos sulčių naudos

Rytiniams rūkams pradedant tirštėti, o dienoms trumpėti, jau žinau, kad atėjo laikas.. Laikas rudeniniam organizmo valymui sultimis, kitaip - sulčių detoksui. Kiekvieną pavasarį ir rudenį, keičiantis sezonams, apie lygiadienį - pats tinkamiausias laikas visokioms organizmo valymo procedūroms, pasninkams. Todėl aš visad stengiuos tą laiką išnaudoti. O paskui džiaugiuosi praskaidrėjusia galva, pašviesėjusiomis mintimis ir oda, palengvėjusiu kūnu.

Rudenį tai žymiai maloniau ir lengviau daryti nei pavasarį. Nes medžiai, podėliai, rūsiai ir močiučių prekystaliai turguje tiesiog lūžta nuo  spalvingų, šviežių rudens gėrybių. Be to dar ir nuo vasaros sezono tų gėrybių šiek tiek likę. Tad pats laikas pradėti rinkti, ar pirkti ir spausti - vitaminintis, kad prieš rudens balas, šaltukus ir aplinkui nosį vis šnirpšiančius žmones, būt pasiruošus. 

Taigi, kodėl sultys ir kuom tos sultys tokios ypatingos?


Natūralios, lėtaeige sulčiaspaude spaustos sultys - tai gyvas, struktūrizuotas vanduo, vitaminai, mikrolelementai ir lengvai įsisavinamos druskos. Aš būna, kai darau sulčiavimą, kartais tiesiog fiziškai jaučiu, kaip išgėrus sulčių jos lyg tiesiai į kraują nueina ir ta gyvybė, jėga ir lengvumas minučių bėgyje po visą kūną pasiskirsto. Taip pat, spaudžiant lėtaeige sulčiaspaude, lieka daug vertingų skaidulų, nors žinoma galima ir nusikošti.

Dažniau gerdami šviežias sultis (ir ypač sulčių pasninko metu), jūs pajusite 7 stebuklingas, gydančias sulčių naudas:
  • Rečiau sirgsite (tikėkimės visai nesirgsite), nes sultys stiprina visą imuninę sistemą;
  • Vis jaunėsite ir gražėsite - sultys apsaugo nuo laisvųjų radikalų, jose gausi antioksidantų. Gražiną ir skaistina veido odą - ypač pomidorų, obuolių, morkų sultys gausios grožio vitaminų  C, A ir E;
  • Sultys padeda šalinti toksinus, naikina rūgimą ir pūvimą sukeliančias bakterijas skrandyje (ypač tai gerai daro kartokos sultys);
  • Gerina viso žarnyno mikroflorą;
  • Suteikia energijos ir žvalumo (natūralios, gyvos fruktozės dėka) - puikus vaistas apsisaugoti nuo rudeninės depresijos;
  • Padeda tirpinti susikaupusias druskas, stipriai padidėja sąnarių lankstumas (oi kaip jaučiasi jogą darant), taip pat tirpdo inkstų, kepenų akmenis;
  • Ir žinoma - reguliuoja, padeda mesti svorį, tirpdo riebaliukus;
Kadangi sultys - tai labai koncentruotas maistas ar net vaistas, sergant tam tikrom ligom jų gerti nerekomenduojama, arba galima pabandyti gerti praskiestas vandeniu, pvz. - sergant opalige, gastritu, pankreatitu ar padidėjus skrandžio rūgštingumui - reikėtų vengti arba stipriai skiesti rūgščias sultis - spanguolių, apelsinų, obuolių, citrinų. Aš visada sakau, kad reikia stebėti, klausyti savo kūno, kaip jis jaučiasi, ką jis sako. Tikrai galima suprasti, jei kažkoks produktas netinka ar tinka mažiau.

Sultis žinoma geriausia gerti iškart, tik išspaudus, tačiau jos gali kelias valandas ir pastovėti, svarbu, kad nekontaktuotų su oru ar metalu, taip pat geriau jas laikyti stiklinėje, o ne plastmasinėje taroje. Padeda, jei šiek tiek citrinos sulčių įlašinsit - tai natūralus konservantas. Aš būna, jei žinau, kad reikės laikyt jas kelias valandas - įlašinu greipfruktų sėklų ekstrakto ir išmaišau. 

Svarbu prisiminti, kad sultis vertėtų gerti bent pusę valandos prieš valgį, o po valgio išvis negalima, turi praeiti bent kelios valandos, priklausomai nuo to, ką valgėt, nes sultys susimaišys su maistu ir prasidės rūgimo procesas.


Dar labai dažnai, ypač žaliavalgiaujančius, vegetarus ar veganus kiti mėgsta gąsdinti baisiaisiais pesticidais, kurių neva pilnos daržovės ir vaisiai. Šia tema nesiplėsiu, žinoma reikia stengtis pirkti kuo švaresnį maistą, domėtis iš kur jis, kaip buvo augintas. Tačiau svarbiausia - išspaudus sultis (net ir paprasta sulčiaspaude), jei būna kažkokių negerų dalykų ten barstyta auginant - visa tai lieka išspaudose. Todėl jei po to tas išspausdas bandot kažkaip panaudoti, džiovinat duoniukus ar sausainius, geriau būtų naudoti tam tik savo daržo ar tikrai ekologišką produkciją.

Na ką - mažiau kalbų, daugiau kalbų - kviečiu visus į sulčiavimo iššūkį, kuris prasidės 24 rugsėjo dieną. Šią dieną pasirinkau ne atsitiktinai, geriausias laikas pasninkui - 2, 3 dienos prieš pilnatį, tada organizme natūraliai suintensyvėja toksinų šalinimas, ne taip jaučiamas alkis. Taip pat tinka dylantis mėnulis - maždaug dvi savaitės po pilnaties tam irgi tinkamas laikas. O dar - 24 rugsėjo - ekadasi, todėl dvigubai geresnis metas startuoti. Apie ekadasi galite pasiskaityti štai čia.

Iššūkio metu pakviesiu sulčiauti ir išsivalyti organizmą 1 - 3 - 7 - 10 dienų. Iš tikro kiek dienų jūs beprisijungtumėt, vistiek pažadu, kad pajusit naudą. Kiekvieną dieną iššūkio facebook'o puslapyje bus vis naujų sulčių receptų (pagrinde iš lietuviškų, sezoninių vaisių ir daržovių), dalinsiuosi įvairiais įkvėpimais, motyvuojančiais filmais, knygomis ta tema. Papasakosiu kaip, kiek ir kada tų sulčių gerti. Galėsite man rašyti ir stengsiuos atsakyti į visus iškilusius klausimus. Jeigu nebuvo akis užkliuvus, siūlau pasiskaityt  mano įspūdžius, kai pirmą kartą 10 dienų sulčiavau, ten irgi yra šiek tiek naudingos informacijos. Iššūkiui nereikia kažkokio specialaus pasiruošimo, bet bus lengviau, jei jau dabar stengsitės valgyt lengvesnį maistą, gerti daugiau vandens, įtraukti į savo racioną daugiau šviežių vaisių ir daržovių.

O dar noriu priminti, kad pasninkas, koks jis bebūtų - susijęs ne tik su fiziniu mūsų kūnu, todėl:
  • Išties labai svarbu, kad tai būtų laikas, kai mes šiek tiek pristabdome savo veiklas ir gyvenimo intensyvumą;
  • Stengiamės daugiau pabūti su savimi, su knyga ar gamtoje;
  • Svarbu fizinis aktyvumas - bet ne per daug aktyvus, puikiai tam tinka pasivaikščiojimas, joga, kažkokios mankštos, tačiau nereikėtų dar papildomai apkrauti širdies;
  • Geriant sultis, stenkitės tai daryti sąmoningai, galbūt jūs kalbate prieš valgį maldą arba laiminate savo valgį. Apskritai valgio metu nereikėtų žiūrėti TV, naršyti internete ar telefone. Geriant mėgaukitės kiekvienu gurkšneliu, jauskite kaip jos pasklinda po kūną ir jaunina, gydo jūsų kūną iš vidaus. 
Iš patirties galiu pasakyti, kad visi šie dalykai gali labai stipriai įtakoti bendrą jūsų savijautą sulčiavimo metu.

Kas dėl detokso simptomų, arba simptomų, kad organizmas valosi - jei jūs gyvenate sveiką gyvenimo būdą, jų visai gali ir nebūti. Tačiau, jei vis dar valgote mėsą, nelabai domitės produktų derinimu - galite jausti lengvus ar stipresnius nemalonius pojūčius. Bet tik pirmomis dienomis, todėl nereikėtų išsigąsti. Pasninkas sultimis žymiai lengvesnis, nei kai geriame tik vandenį arba išvis nieko negeriame, nei valgome (sausai badaujame). Pirmas kelias dienas gali paskaudėti galvą, netgi gali lengvai pykinti, laužyt kaulus ir pan. - bet tai tikrai praeis. Taip pat gali būti lengvas viduriavimas, nes dažnos sultys turi laisvinančių savybių - bet tai irgi tas pats valymosi procesas. Labai padeda vizualizacija, kad visas šlamštas, (ne tik maistas, bet ir toksinai iš užteršto oro, vandens, mūsų neigiamos mintys) su vat tokiais mažais pasispardymais dabar keliauja iš mūsų kūno :)

Ir pabaigai: Žaliavalgis.lt parduotuvė maloniai sutiko suteikti nuolaidėlę #everyspecialday skaitytojams. O konkrečiai - 20 eurų nuolaidą visoms sulčiaspaudėms su nuolaidos kodu SULTYS! ir taip pat žadėjo pirmus tris sulčių gėrėjus, pasinaudojusius ta nuolaidėlę dar papildomai apdovanoti nuostabia, mano mėgiamo N. Walker'io knyga "Būkime sveiki". 

Tai ką - būkim sveiki ir iki kitos savaitės iššūkio :) Sekite naujienas.

Nuotraukos "Sulčiaus".

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą