2014 m. vasario 25 d., antradienis

raw comfort food ir grikiaaaaaaaaiii

Yoo-hoo, kokteilių iššūkis jau visai įsibėgėjo :) Būtų labai įdomu jei pasidalintumėt savo pojūčiais, pastebėjimais, pasikeitimais, net neabejoju, kad vien tik maloniais. O gal kažkam sunkoka, gal reikia įkvėpimo ar pagalbos?..

Šiandienos receptas kaip tik toks. Po keletos dienų žalių ir ne visai kokteilių, ypač tokiu šaltuoju sezonu ateina laikas, kai jau norisi kažko labiau comforting, kažko sotesnio, labiau užpildančio, kažko tokio.. labiau maisto :) arba kažko tokio kaip šokolado...

Tokiais atvejais mane visad gelbėja du vieni mano mėgstamiausių (iš tikro pas mane visi mėgstamiausi:) kokteilių. Vienas šiandien, vienas rytoj, o paskui ir vėl žaliuosime.



Šiuo receptu jau dalinausi FB, bet į blog'ą jis taip ir nepateko. Jums reikės puodelio daigintų grikių. Tik, nesigąsdinkit, grikių daiginimas labai paprastas reikalas, kas ir kaip viską smulkiai aprašysiu po receptu. Dar reikės poros bananų, trijų keturių mažų obuoliukų (skaniau, kai bananų daugiau nei obuolių, jei turiu mandarinų - kartais jais keičiu obuolius), poros, trejeto datulių ir nekupino šaušto raw kakavos arba kerobo (pastaruosius perku iš čia). Viską užpilam vandenuku, kad apsemtų ir blendinam. Būtent šitam recepte labai tinka vėsumas, todėl vienas bananas gali būti šaldytas. Viskas. Wolla :) Gausit nei tai skystą košę, nei tai koteilį, tiesiog labai labai maistingą, skanų ir sotų dalyką. Visi, kas bandė - liko sužavėti. O grikiuose juk tiek gausu visko - ir angliavandenių, ir baltymų, ir fosforo, kalcio, kalio, geležies B grupės vitaminų. Dievų maistas, žodžiu, ypač daiginti.. 

Taigi.. Daiginti grikiai.. Jums reikės baltų grikių. Nes tie rudi, įprasti - yra kepinti. Baltų nekepintų grikių galima įsigyti "Norfose", bei ekologiškų iš vieno žaliavalgio draugo Edvino. Ir žinoma visose eko ar sveikų produktų parduotuvėse, bet ten jau brangiau. Grikius užmerkiam 3 valandoms, perplaunam ir jau galim gaminti kokteilį. Rimtai, per tris val. viskas juose jau spėja aktyvuotis, jie viduje pabunda ir pradeda dygti. Tačiau jei turite daugiau laiko, galite daryti kaip aš: mirkau per naktį, paskui perplaunu, nupilu vandenį ir tiesog palieku tame pačiame indely (tik ne plastmasiniam) dygti, dažniausiai vieną dieną, jei norim ilgesnių daigelių, laikom ilgiau, bet nepamirštam perplaudinėti du kartus per dieną, ryte ir vakare, kitaip jie suges. Po to - galima laikyti šaldytuve, tai sulėtina dygimo procesus. Viskas. Na gal skamba sudėtingai, bet iš tikro viskas labai labai paprasta, ypač gi pirmas variantas. Žodžiu nepasigailėsit pabandę, sėkmės ir skanaus :)

3 komentarai:

  1. Hmm... nesu mačius "Norfoj" baltųjų grikių :/ Kur būna, kokios firmos? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dabar jau nepamenu kokios firmos.. gal lenkų.. didesnėse Norfose būdavo taip ir parašyta ant jų.. arba kreipkitės į Edviną, pas jį ten ekologiški ir kaina panaši :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man visad kyla klausimas su tom žaliom kruopom. O kaipgi fitorūgštys (phyto- angl., nežinau, ar lietuviškai gerai išverčiau)? Juk neapdoroti grūdai jų turi ir vanduo jų, kiek žinau, nepanaikina? Ar daiginimas padeda?

    AtsakytiPanaikinti