2011 m. gruodžio 7 d., trečiadienis

bushcraft: eating what you can find/kas čia skanaus auga

Don't know about you, but I just love to find out - what grows naturally in the places I'm travelling. It's like free food :) - no planting, no taking care off - just find it and bite it :)
Here, in Andalusia, everywhere you go - you can see those big cactus trees, Spanish call them jumbos. They grow like weeds in Lithuania. One day, while clearing the garden, we had to destroy a lot of them with motor saw, it's not too easy, I can tell you :) Anyway - there is one good thing from those jumbos for sure (besides being beautiful and exotic) - they have those sweet red-orange fruits. Yesterday we were trying them out, and it tastes quite good. But, if you are travelling somewhere and happen to find one of those - be very careful not to pick it with bare hands - it looks harmless, but has those microscopic thorns (Donatas had a lot of work with the tweezers one evening :).



A new thing for me were nasturtiums as well. I mean, I knew they were eatable, but never tried one before. Well, here nasturtiums also grow everywhere - they are great in salads (leaves, flowers) and alone, and have that tasty a little bit radish flavor. These orange flowers grows in Lithuania as well, - so I suppose they can be grown in all the Europe, not only the warmer parts. Nasturtium is considered a herb too, the tea can help with lung or respiratory system problems.
I suppose everybody knows about the nettle and it's benefits. I use it in salads (especially young leaves) or juice them. I use to juice dandelions too, back in Lithuania. Dandelion juices are exceptionally helpful with the skin problems. You can put them in salads too - just leave in warm water for half an hour, to get rid of the  bitter taste.

So much bushcrafting for now. :)
Buen provecho:)

Nežinau, kaip jūs, bet man visad smalsu, kas valgomo auga aplinkui, kai keliauju - tai juk maistas už dyką - nereikia sėti, prižiūrėti - tiesiog skink ir krimsk :)
Čia Andalūzijoje, visur kur bepažvelgsi - stūkso didžiuliai kaktusai - medžiai, ispanai vadina juos jumbo (suprask - diduliai:).Čia jie auga taip, kaip Lietuvoje piktožės (nors iš tiesų žinoma jokių piktžolių nėra ir būti negali - visos jos geros, valgomos, dažnai vaistinės žolytės). Vieną dieną, bevalydami sodą, turėjome daug jų nupjauti motoriniu pjūklų, ne taip jau ir lengva, kaip atrodo :) Bet tie džumbai (be to, kad gražiai ir egzotiškai išrodo), dar veda skanius oranžinius vaisius. Vakar išbandėm - visai neblogai. Tik, jei jūs kažkur keliaudami ant tokių užtaikysit, šiukštu, nebandykit skinti plikom rankom - atrodo nekaltučiai, bet padengti mikroskopiniais spygliukais (Donatas vieną vakarą daug darbo su pincetu apturėjo :).
Dar viena naujovė man buvo nasturtos. Žinojau, kad jos valgomos, bet prieš tai niekada neteko ragauti. Čia jos taip pat visur auga nesodinimos - labai skanu dėti į salotas (lapai, žiedai) arba tiesiog vienas skanauti. Jos tokios švelniai aštrokos, ridikėlių prieskonio. Nasturtos taip pat puikiai auga (auginamos) ir Lietuvoje, kaip dekoratyvinė gėlė, bet tai ta pati rūšis. O dar sako, pasigaminus jų arbačikę - palengvina plaučių ir kvėpavimo takų ligas.
Dilgėlę manau visi puikiai žino, kaip ir jos privalumus. Jauni lapeliai labai skanu salotose, taip pat galima spausti sultis. Lietuvoje aš taip pat spausdavausi sultis ir iš pienių - skaidrina veidelį, ir valgyt žinoma galima, patartina prieš tai pusvalanduką palaikyt šiltame vandenyje, kad ne tokios karčios būtų.
Tai tiek šiam kartui to išgyvenimo Andalūzijos gamtoje meno.
Gero apetito :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą