2021 m. balandžio 26 d., pirmadienis

lėtas gyvenimas arba kaip augalingai maitintis gyvenant mažame miestelyje (kaime)

Visai neseniai, kai gyvenau mažame miestelyje (Jonavoje) ir dabar, kai gyvenu kaime - vis sulaukiu klausimų, ar lengva ar sunkiau sveikai, augalingai maitintis. Nes mažam miestelyje ar kaimuke tikrai nėra parduotuvių su visais augaliniais pasirinkimais, o tuo labiau restoranų ar kavinių, nėra to lengvo ir patogaus maisto pristatymo į namus. Daug ko nėra. Tačiau daug kas ir yra. Labai daug kas :)

Tiesą pasakius, niekada nejaučiau kažkokių mitybos apribojimų, susijusių su gyvenamąja vieta. Netgi atvirkščiai. 

Gyvenimas kaime, pirmiausiai ir akivaizdžiausiai džiugina galimybėmis užsiauginti savo paties maisto. Ir nors pagrindinės lietuviškos daržovės ir vaisiai - bulvės, morkos, burokėliai, svogūnai, pomidorai, moliūgai, cukinijos, obuoliai, avietės - ne tokie ir brangūs, aš jaučiu didžiulę prabangą, kad galiu juos valgyti garantuotai ekologiškus, užaugintus savo darže, sode ir ištisus metus. Dar auginu prieskonines žoleles, aštrius pipirus, paprikas, smidrus, vaistažoles arbatoms ir kale'us - garbanotuosius kopūstus kokteiliams. Šiais metais beveik pabaigėme sodinti didžiulį sodą, kur auga šilkmedžiai, graikiški riešutmedžiai, abrikosai, trešnės, vyšnios, kriaušės, slyvos, lazdynai ir žinoma, obelys bei kriaušės. Ojei, kaip bus gera, kai jie pradės duoti vaisių.


Taip pat kaimas arba mažas miestelis turi didžiulį privalumą, kad šiltuoju metu laiku, ir ypač pavasarį, čia galima lengvai arba lengviau rasti švarių, laukinių, maistui tinkamų žolelių. Tokių, kaip kiaulpienės, garšvos, builiai, dilgėlės. Štai čia yra visas straipsnis apie mano pagrindinius, renkamus augalus. Naudoju juos kokteiliuose, sriubose, kepu kepsniukus, dedu į salotas. Netoli mūsų namų auga  pasodinta plantacija meškinio česnako, tai išvis delikatesinis pavasarinis augalas. Šiais metais juo kaip niekad pasimėgavau - ir šaldžiau, ir džiovinau, gaminau kimchi ir pesto užsišaldžiau.

Į miestą apsipirkti važiuojame kartą ar du per savaitę, taip pat daug ką, iš sunkiau randamų veganiškų produktų, kas dabar labai populiaru ir lengva - atsisiunčiame. Kadangi artimiausia parduotuvė (labai mažytė, kaimiška) yra už 7 km, o normalesnė miesto parduotuvė už 20 km - tai verčia geriau planuoti apsipirkimus, dienos ir savaitės mitybos racioną, o tai savo ruožtu - padeda mums beveik visiškai nešvaistyti, neišmesti maisto. 

Čia priėjau prie dar vieno kaimo ar mažo miestelio privalumo - galimybės kompostuoti maisto atliekas. Darau tai jau daug metų, gal apie šešis. Kaime tai ypač paprasta, tad jei kas netyčia ir sugenda ar nepanaudoji - grįžta į žemę. Ir tampa puikiomis, natūraliomis trąšomis. Apie savo kompostavimo patirtį bei taip pat, ką galima kompostuoti, dalinausi čia. 

Įsivaizduoju, kad gyvenimas kaimelyje ar miestelyje mitybos prasme galbūt būtų sunkesnis mėgstantiems valgyti ar lankytis kavinėse. Mūsų artimiausiame mieste yra tik viena vieta, kur galima užsisakyti veganiško maisto, tačiau atsiranda vis daugiau kavinių, vietų, kur bent jau augalinio pieno prie kavos gali pasiūlyti. Tačiau aš kavinių maistų nemėgstu, labai retai man būna skanu. Nežinau su kokia nuotaika ir mintim, koks žmogus gamino mano maistą. Kokius produktus naudojo (retai pačius kokybiškiausius), tad man jų trūkumas nesudaro jokių nepatogumų. Tas pats ir apie užsisakymą maisto į namus. Kažkur keliaujant ilgesniam laikui ar visai dienai - mėgstu pasiruošti iš anksto užkandukų, arbatos į termosą - namie gamintas maistas yra pats skaniausias. Žinoma, retkarčiais, lankantis didmiesčiuose skanu paragaut kažko naujo veganiško, tačiau dažniausiai nusiviliu. Nes gaminti aš labai mėgstu ir galiu tą padaryti tikrai gerai (dažniausiai net geriau) ir pati.

Taip pat namie kepame savo raugo duoną, nuolat gaminame kombūčią, augalinį pieną, netgi galima pasigaminti tofu, ar kitų veganiškų produktų - tad, manau, kad maitintis augalingai įmanoma nepriklausomai nuo vietovės. Šiai laikais visur yra galimybės, jei jų ieškai. 

Būtų labai įdomu, jei jūs, kurie gyvenate mažame miestelyje ar kaime pasidalintume savo iššūkiais, savo pastebėjimais ar džiaugsmais. Sunku ar lengvai sveikiau, augalingai maitintis gyvenant tokioj vietoj.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą