2021 m. sausio 8 d., penktadienis

Fantastiški kynvos ir rudųjų ryžių trapučiai be gliuteno su prancūziška karamelizuotų svogūnų užtepėle

Naujiesiems metams bandžiau bent tris skirtingų krekerių arba trapučių receptus, vieni buvo mažiau skanūs, kiti visai pavykę, tačiau visuose juose pagrindinė sudedamoji dalis buvo miltai. Norėjosi kažko lengvesnio ir sveikesnio. Tuo labiau, kad aš labai mėgstu humusą (pamenat, mano tobulo humuso ir burokėlių humuso receptus), visokias užtepėles - dažniausiai jas valgau su daržovėm, bet būna norisi ir patriauškint.

Šis receptas yra copycat atitikmuo vienų, užjūriuose labai populiarų sveikuoliškų trapučių ("Mary's Gone Crackers), deja pas mus jų nėra, nežinau ar yra Europoje, tačiau kaip gerai, kad galime pasigaminti. Tokie krekeriukai gavosi skanesni už visus, kuriuos esu gaminusi iki šiol, o plius jie yra be gliuteno ir tikrai sveikesni. Prie jų nusprendžiau pagaminti taip pat seniai norėtą augalinę, prancūziškos svogūnų užtepėlės versiją. Kuri taip pat be galo skani, kreminė, tinka su trapučiais, daržovėmis ar čipsais. Tobulas maistas prie filmo, vakarėliui (kai jei jie jau bus leidžiami) ar į kelionę/išvyką.


Trapučiams jums reikės:
  • 1 puodelio (amerikietiškas matavimo vienetas) virtų rudų/raudonų ar juodų ryžių;
  • 1 puodelio virtos kynvos (bolivinės balandos);
  • 1/4 puodelio čija sėklų;
  • 1/4 puodelio linų sėmenų;
  • 1/4 puodelio sezamo sėklų;
  • druskos pagal skonį (paįvairinimui galima dėti ir žolelių ar kitų mėgstamų prieskonių);
  • 2 šaukštų tamari arba sojos padažo (nebūtina);
  • Šaukšto ar kelių vandens (pagal poreikį);

Maisto smulkintuve (kombaine) susmulkiname, sumaišome ryžius, kynvą ir druską, jei masė per sausa, nesiformuoja į tešlą, galima įpilti šaukštą ar du vandens. Masę išimame ir dubenyje sumaišome su likusiais produktais į lipnios tešlos rutulį. Tešlą daliname į dvi dalis (dviems skardoms).

Ant stalo dedame lapą sviestinio popieriaus, kurio paviršių šiek tiek patepame aliejumi, dedame pusę rutulio ir uždengiame kitu sviestinio popieriaus lapu taip pat pateptu aliejumi (iš tešlos pusės). Per sviestinį popierių kočiojome krekerių masę kuo ploniau. Tada masę su visu popieriumi perkeliame ant skardos, nuimame viršutinį lapą. Tą pati darome su likusia tešla.

Kepame 175-180 laipsnių orkaitėje 10-12 min arba kol švelniai apskrunda kraštai (matosi ant sėklyčių). Po kelių minučių nuo įdėjimo į orkaitę, išimame ir šiek tiek apdžiūvusią masę supjaustome norimo dydžio krekeriukais (tą padaryti ką tik iškočiojus sunkoka), bet nebūtina, nes paskui galima tiesiog laužyt kaip norisi. Priklausomai nuo to, kai plonai pavyko iškočioti masę, krekerius gali tekti apversti.

Prancūziškai, labai aromatingai, turtingo skonio, karamelinių svogūnų užtepėlei jums reikės:
  • 2 susmulkintų vidutinio dydžio svogūnų;
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus (gal ir daugiau);
  • 1-2 susmulkintų skiltelių česnako;
  • 1/4 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių (jei nenaudojate skysto dūmo koncentrato - dėkite pagal skonį daugiau);
  • 1/8 šaukštelio skysto dūmo koncentrato (galima pakeist rūkyta paprika);
  • 2 šaukštai klevų (ar kokio kito) sirupo (gali būt ir rudas cukrus);
  • 1-2 šaukštai sojos padažo;
  • 1/4 puodelio (40g) per naktį mirkytų anakardžių;
  • 1/4 puodelio (porą šaukštų) vegan majonezo;
  • 1-2 šaukštai citrinos sulčių;

Kepkite smulkintus svogūnus ir česnakus įkaitintoje keptuvėje su aliejumi, kol suminkštės. Tada įdėkite paprikos miltelius, dūmo koncentratą, sojos padažą ir sirupą ir maišydami dar truputį kepkite ant mažos ugnies, kol svogūnai karamelizuosis.

Maždaug du trečdalius svogūnų suberkite į blenderį, kartu su mirkytais anakardžiais, vegan majonezu, citrinos sultimis ir plakite (jei reikia, įpilkite šaukštą vandens). Kai masė taps vienalytė, perkelkite į kitą indą, sumaišykite su likusiais svogūnais, patiekite su bet kokiais čipsais, trapučiais, daržovėmis ar bulvytėmis fri. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą