2016 m. gegužės 30 d., pirmadienis

5 ingridientų veganiška moliūgų sriuba su kokosų pienu

Jei aš darže, rūsy, šaldytuve ar šaldiklyje turiu šių dalykų - žalumynų, bananų, moliūgų - aš rami. Žinau, kad bus ką valgyt. Kad bus ką valgyt skaniai, maistingai ir sveikai. Šie trys maistai - tai mano staple food, pagrindiniai produktai - jų suvalgau daugiausiai ir ištisus metus. Žalumynai tai visiems turbūt aišku - dedam į kokteilius, salotas, troškinius, spaudžiam sultis; bananus - taip pat į kokteilius, gaminu iš jų ledus, dedu į košes, kepu pyragus; na, o iš moliūgų, apie kuriuos ir bus šis receptas - iš moliūgų gaminu be galo skanias, saldžias pusryčių salotas, taip pat metu į kokteilius, spaudžiu sultis, troškiniuoju troškinius, užkepu orkaitėje tiesiog ir verdu labai skanią, šildančią, maistingą sriubą. Ji labiausiai tinka darganotom, vėsiom dienom, bet kadangi mes tokių dienų Lietuvoje ir vasarą turime, todėl dalinuosi :)


Dar apie moliūgus - juos auginu pati, kiekvienais metais - šventas reikalas. Pati geriausia moliūgų veislė, kurią atradau prieš kelis metus vegetariško maisto šefo Žilvino Užkuraičio dėka - japoniški hokaido moliūgai. Jie puikiai auga Lietuvoje, o gerumas jų tas - kad jie vidutinio dydžio, ne per dideli, dėl to nekyla streso, kai juos prapjautus reikia greit sunaudoti. Be galo skanūs, pilno skonio, ryškios oranžinės spalvos, visur tinka, orkaitėj kepami neištęžta į košę, išlaiko formą ir tekstūrą. O pats pagrindinis jų gėris - jie puikiai laikosi kambario temperatūroje iki vėlyvo pavasario, nereikia jokių ypatingų sąlygų jiems laikyti. Savo augintus moliūgus praktiškai visada naudoju su visa žieve.

Moliūgų sriubą kiekviena šeiminkė turbūt verda kitaip - savaip. Aš ją visada verdu trintą ir visai neseniai eksperimentuodama atradau tobulą, paprastą ir savo mėgiamiausią jos receptą su keliais secret ingridientais. Taigi, jums reikės:

  • dviejų puodelių pjaustyto moliūgo (su žieve);
  • vienos vidutinės arba dviejų nedidelių bulvių;
  • vienos morkos (galima keisti pusele saldžios bulvės);
  • secret ingridient Nr. 1 - kelių šaukštų tiršto kokosų pieno;
  • prieskonių: secret ingridient Nr. 2 - šaukštelio kario (arba daugiau arba mažiau pagal skonį), neseniai atradau be galo skanų, kvapnų iš biodinaminių ūkių; taip pat naudoju kelis kubelius ekologiško daržovių sultinio; druskos, pipirų.

Moliūgą, bulvę, morką (arba pusę saldžios bulvės) supjaustom kubeliais ir metam į puodą, užpilam vandens tiek, kad iki galo neapsemtų daržovių, liktų pirštas koks nuo viršaus daržovių iki vandens, ten pat metam sultinį. Verdam, kol kiečiausios daržovės - morkos suminkštėja, o tai įvyksta labai greitai, apie 10-15 min kažkur. Tada beriam karį, dedam kelis šaukštu kokosų pieno ir į blenderį, galima žinoma su rankiniu plakti. Plakam iki vienalytės masės, puošiame šviežiais žalumynais, jei turime, labai tinka kalendra, dar labai tinka pabarstyti nemaltom kumino sėklom prieš patiekiant. Gaunasi labai paprastas, bet sodraus egzotiško skonio ir kvapo ypatingas patiekalas, kuriuo tikrai nudžiuginsit artimuosius ir svečius. Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą