2016 m. birželio 3 d., penktadienis

Garžgarsčių, jaunų burokėlių ir žaliavalgiško anakardžių sūrio salotos

Kadangi aš visad stengiuosi valgyti/naudoti tai, kas tuo metu auga, besikapstant burokėlių lysvėje, kurie jau labai prašėsi praretinami, į galvą atėjo ryškių spalvų ir skonių vizija. Todėl recepto pavadinimas galėtų būti – „Miražas burokėlių lysvėje“, bet gal ne visi suprastų, tai palikim pirmąjį variantą. 

Šios salotos, dėl savo spalvų, labai tinka svečiams nustebinti ar savo mielus ir brangius žmones pamaloninti. Žodžiu – stalo puošmena garantuota. O skonis.. mmm..


Jums reikės:
  • saujos garžgarstės lapų; 
  • kelių saujų paprastų (bet kokių, neintensyvaus skonio) salotų; 
  • geros saujos jaunų burokėlių lapelių; 
  • vieno vidutinio ar kelių mažiukų jaunų burokėlių (šaknies); 
  • šaukšto natūralaus obuolių acto, nesumaišykite, reikalingas nefiltruotas, žemo rūgštingumo, sveikas actas, aš naudojau va šitą
  • šaukšto šalto spaudimo alyvuogių aliejaus,
  • šaukšto citrinos sulčių;


Šių salotų išskirtinumas ir netikėtumas – veganiškas/žaliavalgiškas anakardžių sūris su laiškiniais česnakais ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Sūrį pasigaminti galbūt šiek tiek užtruks laiko atžvilgiu, bet pats gamybos procesas tikrai paprastas ir nesunkus. Sūriui jums reikės:

  • puodelio mirkytų (mirkau per naktį, bet užtenka ir pusės dienos) anakardžių; 
  • šaukšto citrinos sulčių; 
  • druskos; 
  • smulkinto laiškinio česnako ir šviežiai grūstų pipirų apvoliojimui; 

Jei norit paturbint, kad labiau jaustųsi sūrio skonis ir turit laiko (reikės maždaug papildomos dienos) – dar prireiks vieno pakelio arba vienos kapsulės probiotikų (parduodama vaistinėse);

Išmirkytus anakardžius nuplaunam ir smulkinam S formos peiliuku kartu su visais kitais ingridientais, gali tekti įpilti šiek tiek vandens, bet nepadauginkit – mūsų tikslas susmulkinti iki švelnios, kreminės konsistencijos panaudojant kuo mažiau vandens, nes tą vandenį paskui reiks iš sūrio išspausti. Galima smulkinti ir galingame blenderyje (pvz. Vitamix‘e).

Tada sukrečiam visą gautą masę į kelių sluoksnių švarios marlės gabalą, užrišam ir paslegiam kur nors ant sietelio, kad būtų kur nubėgti skysčiui. Jei dėjome probiotikų, galime taip palaikyti per visą dieną. Jei nedėjome, kai matysite, kad didžioji dalis skysčio pasišalino, formuojame sūrį ir voliojam savo pagarduose. Aš naudojau smulkintą laiškinį česnaką ir pipirus, bet tai gali būti bet kokie prieskoniai ar žolelės. Taip pat tų pačių prieskonių galima įmaišyti ir į patį sūrį. Žodžiu – nebijokit eksperimentuoti. Sūris gaunasi tokio labiau kreminio, tepamo sūrio pavidalo, priklausomai nuo to, kiek papildomai pylėte vandens. Jis puikiai laikosi šaldytuve porą dienų. Jei norit kietesnio – galima džiovinti žemos temperatūros orkaitėje arba specialiame džiovintuve.

Beliko iškloti lėkštę plėšytais salotų lapais, barstyti jaunų burokėlių lapeliais ir garžgarstėm, dėti skridinėliais pjaustytą buroko šaknį ir skaninti ką tik pasigaminto sūrio kąsneliais. Suplakame padažiuką iš alyvuogių aliejaus, natūralaus acto ir citrinos sulčių - jei turim laiko, galime jame pamarinuoti skridinėliais pjaustytus burokėlius kelias valandas arba per naktį, jei neturim laiko - tiesiog pašlakstame salotas prieš patiekiant.


Aš dar labai mėgstu variacijas. Visame kame. Taigi, šių salotų variacija galėtų būti: papildomai barstyti graikiškais riešutais ir/arba apelsino gabaliukais. Labai tiktų skonis. Bet apie tai pagalvojau jau kai salotos buvo pilve. Tad – kitą kartą.

Skanaus!

1 komentaras:

  1. Geras, aš darausi labai labai panašias burokėlių salotas pagal šį receptą - https://www.iki.lt/maisto-kultura/receptai/orkaiteje-keptu-burokeliu-uzkandis , tik čia naudojamas ožkų pieno sūris. O apie anakardžių sūrį pirmą kartą girdžiu - reikės pabandyti, nes turėtų būti labai įdomus skonis :)

    AtsakytiPanaikinti