2020 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Habanero, mango ir čili pipirų džemas

Šį džemą viriau jau senokai, rudenį, kai tik gavau dovanų iš vienos instagramo' draugės jos pačios užaugintų habanero pipiriukų. Tie habaneriukai man buvo tokie vertingi (ir tokie aštrūs!), kad norėjau juos panaudoti tobulame recepte, tobulam džemui. Tam išbandžiau bent tris skirtingus receptus, žinoma, koregavau pagal savo skonį, galiausiai improvizavau ir man pavyko. Iš tiesų tobulas, saldžiai aštrus, pikantiškas, egoztiškas, prie visko tinkantis - ir ant skrebučio su avokadu ir prie kepto tofu ir su ryžiais ar kitom kruopom, kad ir su keptom bulvėm - toks va pagardas. Nežinau, tiesą sakant, prie ko jis netiktų. Mano antra pusė mėgsta aštriai - tai kabina jį šaukštais.

Patį mangą šiame padaže galima keisti kitais vaisiais - tiktų ir paprasti obuoliai, tačiau nebūtų tos šilkinės konsistencijos ir permatomumo. Taip pat labai tiktų abrikosai, persikai, slyvos, persimonai. O dar - tai puikus pagardas ant šventinio stalo arba fantastiška valgoma dovana. Jei neturit habanero pipirų - galite keisti čili pipirais, tik imkite tada vienu daugiau.


Jums reikės:
  • 350 gr raudonos paprikos;
  • 2 habanero pipirai;
  • 2-3 čili pipirai; 
  • 2 dideli prinokę mangai (arba obuoliai, arba..);
  • 300 gr rudo cukraus;
  • 10-12 ml balto vyno acto;
Nuplauti vaisius, ar tai būtų mangai ar obuoliai, nulupti, išsėklinti arba išimti kaulus, smulkiai supjaustyti. Tą patį padaryti su visais pipirais. DĖMESIO - pipirus pjaustykite su guminėm pirštinėm. Iš habanero aš sėklytes išėmiau, nes jie super aštrūs, čili sėklas galima ir palikt. Viską dedame į puodą, užpilame cukrumi ir paliekame, kol išsiskiria sultys ir cukrus pradeda tirpti, galima iki kitos dienos arba bent kelioms valandoms.


Atsiradus skysčiui, puodą statome ant viryklės ir verdam ant mažos ugnies apie 40 min. Išjungiam, smulkintuvu sutrinam iki vienalytės masės (gali likti maži gabaliukai), vėl įjungiam ugnį; kai užverda, pilam acto, paverdam dar 5 min ir išjungiam. Jei neturite laiko - galite iškart pilstyt į sterilizuotus stiklainius. Jei laiko turite - visai atvėsus - užvirkite dar kartą, skonis bus dar gilesnis ir tik tada išpilstykite.

Aš laikau šaldytuve, bet ilgai neužsilaiko. Pažadu - patiks visiems, ką vaišinsite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą