2020 m. gruodžio 12 d., šeštadienis

Žuvis-ne-žuvis iš tofu morkų ir svogūnų patale

Nežinau kaip jums, bet man šventėms visada norisi tų patiekalų, kuriuos gamindavo mano mama ir močiutė. Tų patiekalų, kurie iš vaikystės, kuriuos valgant užlieja prisiminimai, šiluma ir namų jaukumo jausmas. Kaip gera, kad galima atkurti tą patį skonį, tekstūrą nieko neskriaudžiant ir nenaudojant agresijos produktų. 
Šis patiekalas toks ir yra - iš mano vaikystės, paauglystės ir visų Kūčių su šeima - tik veganiškas atitikmuo. Manau daugelis atpažinsite, kad tokį ar panašų variantą galima rasti ant šventinio stalo ir ne tik žiemos švenčių, dažnuose lietuviškuose namuose. Žinoma, dar galima tą patį patiekti grybų, ar džiovintų grybų patale, arba ant su morkomis ir svogūnais keptų šakninių daržovių - variantų begalės. O receptas labai paprastas.

Jums reikės:
  • Vieno pokelio tofu;
  • 3-4 nori(jūržolių) lapų;
  • prieskonių žuviai;
  • 2-3 vidutinių morkų;
  • maždaug tiek pat svogūnų;
  • kelių šaukštų pomidorų padažo (arba pomidorų pastos);
  • stiklinės miltų;
  • džiūvėsėlių;

Pirmiausia nuspaudžiame vandenį iš tofu, netgi galime nusausint rankšluostuku. Supjaustome tofu į tris dalis išilgai ir dar tas tris dalis per pusę, kad gautųsi trikampiukai, švelniai įpjauname keliais pjūviais kiekvieną trikampių kelis milimetrus iš abiejų pusių, tam, kad geriau įsimarinuotų. Tada ruošiame marinatą - maždaug stiklinę daržovių sultinio (jis intensyvesnis, nes naudojamas būtent marinatui), vieną nori lapą (marinatui galima naudoti ir kitas turimas jūržoles, pvz jūros kopūstus) plakame blenderyje, į gautą suplaktą mišinį (gausis toks žalias) dar dedame žuvų prieskonių, juos išmaišome ir merkiame ten tofu trikampiukus. Vertėtų marinuoti tofu šaldytuve bent 30 min arbadar geriau per naktį. Jei turite, į marinatą, po suplakimo galima dėti ir daugiau prieskonių tam, kad suteikti tofu daugiau skonio. Tinka: lauro lapai, petražolės, saliero šaknies arba lapų milteliai, česnako, svogūno milteliai arba šviesi miso pasta.

Ruošiame daržoves - kepame per stambią burokinę tarką sutarkuotas morkas, šiek tiek joms suminkštėjus, dedame supjaustytus svogūnus (galima ir griežinėliais ir smulkiai), maišome, prieš baigiant kepti beriame druskos, pipirų ir pilame pomidorų padažą, išmaišome, leidžiame atvėsti.

Miltus išmaišome su šlakeliu tofu marinato, jei dar trūksta, dedame ten druskos, pipirų (dar papildomai tinka rūkytos saldžios paprikos milteliai, tačiau nebūtina), tešla turėtų gautis grietinės tirštumo. Pasiruošiame džiūvėsėlius. Imame marinuoto tofu gabalėlį, vyniojame į sukarpytą nori lapą tam reiks kirpti nori lapą į keturias dalias ir vynioti nuo stačių kampų), mirkome į tešlą, tada į džiūvėsėlius (šįkart aš naudojau panko džiūvėsėlius, jie stambesni, bet galima naudoti bet kokius) ir kepame gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. 

Tiekiame pailgame inde, morkų ir svogūnų patiekale. Patiekalas skanus ir šiltas ir atvėsęs. Tokia žuvis-ne-žuvis dar labai tinka su majonezo padažu, arba su riešutų sviesto ir sojos padažu. Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą