2016 m. birželio 9 d., ketvirtadienis

Kombučia !

Neseniai tik apsižiūrėjau, kad nesu sukėlusi čia į blog'ą kombučios nuotykių, kurie Beatos virtuvėje svečiavosi. Neatleistina :) Taigi..

Visi turbūt prisimenat, kaip anais laikais (90‘taisiais) ant dažnos palangės galėjai pamatyti trilitrinį stiklainį su kažkokiu rudu skysčiu ir dar kažkokiais neaiškiais (ne visai patraukliais dalykais) plūduriuojančiais viduje. Daug mamų, močiučių ir tetų augino tada tą vadinamą Tibeto grybą ir gėrė kaip gėrimą nuo visų negalavimų.

Turiu prisipažinti, kad dėl viso to reikalo vaizdo ir kvapo tada aš susilaikiau nuo ragavimo. Tačiau nesenai, iš visų kampų, visų pažįstamų man pradėjo ta kombučia lysti. Tas bandė, tam labai patiko, anas geria – labai gerai jaučiasi, labai skanu ir pan. Na, ką galvoju, reik ir man pabandyti.. Tuo labiau, kad viską pačiam pasidaryti – praktiškai nemokamai gaunasi. Gi nieks per galvą neduos – nepatiks, išpilsiu. Pasistudijavau informaciją, sulaukiau keletos vertingų konsultacijų iš rimtų kombučios fanų ir pabandžiau. 

Pirmą kartą paragavus galiu prisipažinti, kad net sucypiau, tikrąją to žodžio prasme.  Na neįsivaizduojamo skanumo gėrimas gaunasi, lyg skanus limonadas sumaišytas su švelnia namine gira. Ogi pasirodo tos mūsų tetos ir močiutės ne taip ten viską darė, pats pagrindinis dalykas kombučoje – antro fermentavimo procesas ir skonio suteikimas. Tai viską pakeičia. Sudėtinga?.. Tada apie viską nuo pradžių. Pirmiausia, kas ta kombučia.


Kombučia, Azijoje žinoma, gaminama ir vertinama jau kelis tūkstančius metų; jei trumpai - tai fermentuota saldi arbata, kurią fermentuoja gyvas organizmas, angliškai vadinamas scoby‘is – simbiozinė bakterijų ir gerųjų mielių kolonija. Tokios fermentacijos metu paprasta arbata tampa kažkuo stebuklingu.

Latvijoje, Vokietijoje ir Rusijoje buvo atlikta daug mokslinių tyrimų ir ištirta reali kombučois nauda. Taip pat jau yra daug žmonių, reguliariai vartojančių šį stebuklingą gėrimą. Visi jie sutinka dėl šių kombučios privalumų;

  • Kadangi tai fermentuotas maistas, turintis daug probiotikų (gerųjų bakterijų) ir enzimų, padedančių medžiagų įsisavinimui - kombučia gerina virškinimą; Probiotikai taip pat gali prisidėti kovojant su kandida, depresija ir nuotaikų svyravimais; 
  • Kombučia gali būti geriama norint numesti svorio, vėlgi dėl tų visų virškinimą skatinančių dalykų; 
  • Ji turtinga gliukoze ir haliurono rūgštimi, todėl labai tinka žmonėms turintiems problemų su sąnariais ir sportininkams (gliukozė – suteikia energijos); 
  • Turi detoksikuojančių, valančių savybių – valo kepenis; Turi daug gliukaro rūgšties, o tai, kartu su detoksikacija ir dietos pakeitimu į žalią, gyvą mitybą, gali padėti esant vėžiniems susirgimams; 
  • Kombučioje gausu antioksidantų, o tai labai stiprina mūsų imunitetą ir duoda mums energijos; 
  • Gali suteikti gresnį, ramesnį, gilesnį miegą; 
  • Turi daug vitaminų B ir C;

Kombučia gali puikiai pakeisti kažkieno taip pamėgtus gazuotus gėrimus, nes po fermentacijos gėrimas tampa šiek tiek putojančiu, su burbuliukais. Tik nereiktų ja piktnaudžiauti, nes vis dėlto joje yra pakankamai cukraus, sakoma, kad bakterijos perdirba iki 90 % cukraus, pusę litro kombučos lieka maždaug 2 g. cukraus.

Einam prie svarbiausio klausimo – kaip pasigaminti šio stebuklo? 

Pirmiausia – jums iš kažkur reikės gauti to vadinamo scoby‘io vaikelį – t.y. naują savo „bakteriuką“, kartu su kombučia. Pabandykit paieškoti tarp draugų, aš radau internetu, pasidalino vaikinukas žaliavalgių grupėje. Tada procesas toks:
  • Vakare užplikykite arbatą trijų litrų stiklainyje, jums reikės maždaug 4 pokelių arba 2 šaukštų arbatos, man skaniausia daryti su žalia, balta arbata arba mate. Įberkite nepilną puodelį cukraus, maždaug 200 ml. ir išmaišykite. Palikę stovėti per naktį, ryte atvėsusią nukoškite. 
  • Švariomis rankomis įleiskite savo „bakteriuką“ į stiklainį; 
  • Įpilkite puodelį ar du kombučios, kurią gavote iš gero žmogaus kartu su „bakteriuku“; 
  • Uždenkite švaria medžiagine arba vienkartine servetėle, užspauskite gumyte; Ant stiklainio būtinai priklijuokite datą, kada gaminote kombučią; 
  • Pastatykite į tamsią vietą, nejudinkite; taip laikykite 7-12 dienų; 
  • Kai stiklainyje pradeda matytis burbuliukai, bei jaučiasi silpnas acto kvapas (man dažniausiai užtenka 7 dienų) – išimame savo „bakteriuką“, įdedame į švarų stiklainį kartu su šiek tiek kambučios – iš jo galėsime gaminti naują partiją, o jei norime padaryti pertrauką – stiklainį saugome šaldytuve; 
  • Kombučia supilstome į stiklinius butelius antram fementavimui; 

Va čia ir prasideda svarbiausioji dalis arba tai, kas mūsų gėrimui duoda skonį ir spalvą. Žinoma, kombučą galima gerti jau iš karto. Tačiau tik po antro fermentavimo ir skonio pridėjimo ji tampa tokia, tikra Kombučia, su cinkeliu.

Skoniui galime naudoti įvairiausius dalykus, tai gali būti vaisiai, uogos (gabaliukai, jų sultys, tyrelė); gali būti prieskoniai, žolelės ar netgi gėlės. Reikia paeksperimentuoti ir atrasti savo mėgiamiausią variantą. 

Man skaniausia – su avietėmis arba imbieru. Į vieną litrinį butelį įdedu maždaug 5-6 šaldytas avietes arba piršto galiuko dydžio smulkinto imbiero gabaliuką.

Paliekame kombučią kambario temperatūroje (jei vasara ir labai karšta, galima statyt į šaldytuvą) 2-3 dienas, kol susifermentuos mūsų uogos ar imbieras; perkošiame ir wolla skaniausia gerti atšaldytą..

Tokia kombučia gali stovėti šaldytuve bent kelias savaites, tačiau maniškiame ji ilgai neužsistovi..

2 komentarai:

  1. Sveiki, parsinešiau grybuką ir vadovaudamasi šiuo įrašu pasigaminau labai skanaus gėrimo. Ačiū:) Noriu paklaust, kaip su tais mažais grybukais yra. Kol gaminasi gėrimas, užauga naujas grybukas. Aš, prieš paskanindama uogom, laikiau keturias dienas (pas mus l šilta ). Mažasis (naujasis) grybukas ne visai atsiskyrė. Db abu dar sukibę grybai uždaryti vienam stiklainyje šaldytuve. Ar, gaminant naują partiją, abu grybus su skysčiu į arbatą dėt? Ar juos pačiai šiek tiek prievartiškai;) atskirt ir po vieną į atskirus stiklainius, ar laukt jų savaiminio atsiskyrimo? Iš kurio grybo - mamos ar vaiko tolesni gėrimai gaminami? Kiek laiko grybas gali gyvent šaldytuve, t.y. laukt, kada bus nuspręsta gamint. ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, nereikia nieko skirti pradzioje, viska naudoti kartu, tegul sau auga :) paskui kai jau bus labai didelsi galima su kazkuo pasidalinti, bet nebutinai :)) tiesiog tada atsargiai atskirti sluoksnius kelis (jie turi buti kietoki nepermatomi) ir ideti i kita indeli, bet kol jaunas dar grybas tai nieko nereik atskirinet..:)

      Panaikinti