2016 m. gegužės 23 d., pirmadienis

salotos stiklainyje (arba sveiki pietūs, kurie visada su tavimi)

Šis įrašas tikras išganymas visiems, kurie dirba, kurie mokosi, ar kurie daug keliauja...:) Visiems tiems - kurie nebūna namuose pietų metu; kurie negali pasiruošti sau maistingo ir sveiko maisto, kada tik panorėję... Bet pradžioj - istorija :) Kaip visada :)

Senai, senai, kai dar dirbau corporate job, arba ofisinį darbą, dažniausiai nešdavausi pagamintus pietus iš namų. Kadangi turėjau savo asmeninę virtuvėlę su visais reikalingais prietaisais: šaldytuvu, virduliu, mikrobange (kuria nesinaudojau) ir tikra elektrine virykle - nebuvo sunku. Nors kompanija turėjo ir valgyklą, ir kavinę, tačiau ten maisto vaizdas pernelyg manęs nežavėjo, tuo labiau, kad jau buvau vegatarė, eksperimentavau su žaliavalgyste. Taigi nešiaus iš namų, kartais šildžiaus, o kartais, nespėjus pasiruošti, per pietų pertrauką ruošdavau maistą tiesiog darbe. Taip, turėjau stebuklingą darbo vietą, kur vistiek jaučiaus kaip auksiniame narvelyje. Bet aš ne apie tai. O apie tai, kad manau, jog dauguma žmonių savo darbe ar moksluose deja neturi tokių galimybių - ruošti šviežią maistą darbe. Bet tada tuo labiau verta pasiruošti maistą namuose ir tiesiog nusinešti į darbą. Taip bus žymiai pigiau, sveikiau, jūs žinosite iš kokių produktų gaminote, ir su kokiom mintim ruošėte.

Tai va, visai neseniai atradau tokį stebuklingą daiktą - stiklainį iš BPA free plastiko su specialiu indeliu padažui.. Žodžiu, idealią tarą neštis pietums, salotoms į darbą, mokslus ar pikniką. Jis labai lengvas, galite jį vartyti kaip tik norite,  niekas niekur nešsilies, tol, kol jūs nepanorėsite.  Ir dar viena gera naujiena, kad elektroninė parduotuvė "Gerduva", kur parduodami šie gražuoliai, maloniai sutiko apdovanoti nuolaidėle visus Every Special Day skaitytojus. Jums tereikia suvesti nuolaidos kodą, prieš atsiskaitant - hdh4so398. Nuolaida galioja tik Aladdin maisto stiklainiams ir tik tris dienas, iki 26 gegužės, tad paskubėkite.


Tai ką aš dėjau į tas salotas.  O dėjau, kaip visada - tai, ką turėjau šaldytuve, jūs lygiai taip pat galite komponuoti savo salotas - eksperimentuoti su skirtingom tekstūromis, skoniais, žaisti spalvomis. Šiose salotose:
  • Raudonos virtos pupelės;
  • vyšniniai pomidoriukai;
  • konservuoti (arba žali) kukurūzai;
  • avokadas (maždaug pusė);
  • daaaaaug špinatų arba kitų žalėsių;
  • padažiukas - įprastas, klasikinis: pusė šaukšto ekologiško nefiltruoto, nekaitinto obuolių acto ir šaukštas šalto spaudimo aliejaus;
  • druska, pipirai ir kiti prieskoniai (čia ypatingai tinka meksikietiški, taco ar pan. prieskoniai) ; prieskonius berkite tiesiai į padažą, užsukite ir tiesiog išplakite indelyje;
  • dar šiame recepte labai tiktų ir mano pamėgtasis žaliasis krapų padažas, receptą rasite čia;


Ta proga, labai labai noriu pasidalinti apie natūralų obuolių actą, kurį labai seniai norėjau paragauti, esu prisiskaičius internete apie didžiulę tokio acto naudą, bet vis nesigaudavo įsigyti. Kol jo neradau "Livinn" parduotuvėje. Šis ekologiškas, natūralus, nefiltruotas ir nekaitintas obuolių actas labai skiriasi nuo mums įprasto. Jo rūgštingumas vos 5 proc. Ir jis veikia organizmą panašiai kaip citrinų sultys: šarmina, reguliuoja rūgščių, šarmų pusiausvyrą ir ph lygį. Žodžiu jei įdomu ir jei skaitote angliškai, patys pasiskaitykite apie visokeriopą jo naudą:

http://www.davidwolfe.com/1-tbsp-acv-eliminate-health-problems/

Betgi grįžtam prie mūsų puikiųjų, skaniųjų, gražiųjų salotų. Taigi,  dar truputis patarimų kaip sluoksniuoti savo salotas, kad jos kuo ilgiau išliktų šviežios ir skanios. Kelios elementarios taisyklės:

  • Sunkesnes daržoves kraukite į apačią, lengvesnes į viršų;
  • Pačiam viršuje visada dėkite žalėsius, stenkitės, kad jie užpildytų du trečdalius stiklainio;
  • Jei naudojate paprastą stiklainį, tada padažą tiesiog pilkite į pačią apačią, stenkitės nevartyt stiklainio transportuojant,  o ant padažo, pirmiausia dėkite drėgmės nesugeriančias daržoves, tokias kaip morkas, pomidorus, avinžirnius, pupeles ir pan.


Ir dar, ką sluoksniuoti, kad gautųsi skaniai, subalansuotai ir būtų sotu:
  • Pats apatinis sluoksnis - kietos, sunkesnės daržovės arba ankštiniai (morkos, pomidorai, avinžirniai, pupelės);
  • į antrą sluoksnį galite kloti grūdinių, kaip kad ryžiai, kynva ir pan.;
  • toliau - minkštos, lengvos daržovės (agurkai, avokadas);
  • pats storiausias ir didžiausias sluoksnis - žalėsiai, čia jau ką turite, špinatai, salotos, kiti žalumynai - tiks kuo puikiausiai;
  • ir pats paskutinis sluoksnis - galite pasibarsyti kažkokių sėklų ar riešutų;
Žinoma, šitaip gaminti it transportuoti galite bet kokias pamėgtas savo salotas, iš vieno ar kelių ingridientų, tik nemaišykite padažo, o pilkite jį į tam skirtą indelį ir sumaišykite tik prieš pat valgant - būtent tai padės jūsų salotoms išlaikyti šviežumą, traškumą ir norimą skonį. Kai ateina laikas valgyti, galite visą turinį berti į lėkštę, pilti padažo ir skanauti arba valgyti tiesiai iš savo puikiojo stiklainiuko.

Ateityje tikrai dar pasidalinsiu bent keliais receptais tokių salotų stiklainiuose su skirtingais padažais, nes jos man be galo patiko, patinka ir esu tikra - patiks :) Gražios, sveikos dienos!

6 komentarai:

  1. super! Ir salotos, ir stiklainis. Aš vyrui į darbą irgi ruošiu naminį maistą. Kai atsidūstu ir sakau, kad jau pavargau ir neturiu laiko (namie auginu vaikelį), vyras vis primena, kaip džiaugiasi, kad valgo naminius pietus ir gali maitintis sveikiau :) Tada ūpas grįžta vėl :)) O idėjų apie "salats in a jar" semiuosi domestic geek youtube puslapyje. Nors ji ruošia visavalgišką maistą, bet daugelį jos receptų galima pritaikyti veganams. P.s. labai blogai, kad pamašiau šitą stiklainį, teks pirkti :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. o kokios talpos stiklainį tokiai pietų porcijai patartumėt įsigyti? 0.35 ar 0.47 l? Dėkoju

    AtsakytiPanaikinti
  3. Butu puiku internetine nuoroda butent i siuos stiklainius. Gerduvos puslapyje neatkasu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai kad yra tiesioginė nuolaida :) trečia paragrafe pirmas sakinys, paryškinta boldu ir violetinės spalvos :) paspauskit tiesiog

      Panaikinti
  4. Iš tiesų labai gardžios salotos! Neseniai atradau tokį dalyką, kaip burnočio sėklas. Jos labai paprastai gaminamos, turi labai daug baltymų, suteikia didesni sotumo jausmą. Manau, toks variantas puikiai tiks veganams :)

    AtsakytiPanaikinti