2014 m. kovo 15 d., šeštadienis

Žalios saločikės su meškiniu česnaku ir stebuklingu padažu

Pas mus, Ukrainoje, pirma žaluma kuri pasirodo turguje ant močiučių prekystalių - šie kvepiantys lapeliai - meškinis česnakas. Jie auga ir Lietuvoje - tai puikus pavasarinis tonikas, padedantis atsišviežinti kraujui po žiemos, stiprinantis imuninę sistemą, valantis šlakus, varantis toksinus ir net odą skaistinantis. Galima skabyti lapelius iki žydėjimo pradžios, balandžio ir  gegužės mėnesiais. Tik, šiukštu, nprisiskinkit nuodingų pakalnutės lapų, supainioję - atskirti tą česnaką labai lengva, patrynus tarp pirštų, užuosite kvapą. Tik Lietuvoje šis augalėlis saugomas ir natūraliai gamtoje retas, tai jei nežinot kas augina, o netyčia miške užtikot augimvietę, svarbu neraukit, galima pasisodinti pas save kokioj drėgnesnėj, tamsioj vietoj, kur niekas neauga - jam patiks, sėklų yra pirkti sėklų parduotuvėse.

Kaip bebūtų, tai tikro pavasario pranašas ir kai juos pamatau, žinau jog jau kelių savaičių bėgyje tie prekystaliai vis labiau žaliuos visokiom skirtingom prieskoninėm žolėm; taip pat žinau, kad laikas traukti kur į užmiestį, švaresnę vietą, nes jau dilgėlių, pienių, garšvų jaunų tikrai galima pasiskabyt.

Pernai, pirmąjį pavasarį Ukrainoje, juo nebuvau labai susižavėjus - neįprastas skonis, kvapas, nors ir žymiai švelnesnis nei česnako. Be to stengiuosi pagal ajurvedą maitintis.. T.y. stiprių stimuliuojančių produktų nevartot. Tačiau visagaliame Facebooke neseniai užtikau vieno žymaus ajurvedisto žinutę, kad iki žydėjimo, jaunus meškinio česnako lapelius galima ir net patartina valgyti :) Beja, ar žinojot, kad juos labai mėgsta meškinai pabudę po žiemos miego :) Dėl to taip ir pavadinti.

Anyway, pasimėgaukit šiuo puikiu augalėliu, dabar - pats laikas. Jis tinka daugelyje patiekalų, o mūsų šeima labai mėgsta tą česnakiuką tokiose žaliose salotose:



Jums reikės:

- vienos nedidelės galvos pekino salotos (tinka ir kokios kitokios, galima maišyti skirtingų rūšių, dėti kale'ų);
- dviejų vidutinių arba vieno didelio/ilgo agurko;
- kelių stiebų saliero;
- pundelio meškinio česnako (galima keisti laiškiniu česnaku);
-pundelio petražolių, krapų;
- puodelio arba daugiau daigintų saulėgrąžų;
- avokado;
- druskos, pipirų;
- taip pat pusės citrinos sulčių, šalto spaudimo aliejaus ir vieno vidutinio agurko stebuklingam žaliajam padažiukui, tą padažą aš šį kartą gaminau su petražolėmis vietoj krapų, nes neturėjau.

Salotas, agurkus supjaustome juostelėm, salierą pusmėnuliukais, beriam saulėgrąžas, smulkiai sukapotus žalumynus, dalį jų paliekame padažui. Viskas :) Taip paprasta. Na tiesa, dar reikia susiplakti padažiuką, nuoroda aukščiau, bet vistiek paprasta. Ir tikrai skanu :) Gražios, žalios dienos, juk tokios pačios gražiausios.

6 komentarai:

  1. Jis Lietuvoje įrašytas į Raudonąją knygą. Nėra pas mus jų daug.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilmuk, aš parašiau, kad retas ir kad nerautų :))) pas mus jis auginamas darželiuose, Lietuvoj taip galima sėklų įsigyti sėklų parduotuvėse kitiems metams, o šiems galima pakeisti laiškiniu česnaku :)

      Panaikinti
  2. Ieva, o kur Ukrainoje, tu gyvnei? itariu, kad ne Kryme; antraip tektu rasyti "Pas mus, Rusijoje"; baisu, kokie dalykai ten pas jus dedasi; tikekimes, kad sveikas protas nugales;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš gyvenu vidurio vakarų Ukrainoj daugiau.. dėkui Dievui.. bet situacija šita skaudi visus liečia..:( baisu.. visi tikimės geriausio žinoma, svarbu kad daugiau kraujo nebūtų pralieta...

      Panaikinti
  3. Nežinau, kodėl neatradau šio blogo anksčiau... Dabar teks atsigriebti ir perskaityti viską :)

    AtsakytiPanaikinti