2020 m. vasario 26 d., trečiadienis

Sotūs, veganiški sausainiai be cukraus

Šiuos sausainius kepiau jau daug daug kartų, su įvairiausiomis variacijomis ir iš pradžių net neplanavau dalintis blog'e. Nes.. na jie tokie.. tikrai skanūs.. bet paprasti.

Tačiau kai kepiau juos kokį spetintą kartą ir supratau, kad tikrai kepsiu dar ir dar - pamaniau, kad jie tikrai nusipelnė įrašo.

Kuom jie ypatingi? Pirmiausia nes be cukraus, arba su laaaabai mažu kiekiu cukraus. Vietoj jo naudojamos datulės ir agavų nektaras arba klevų sirupas.

Datulės bent jau man - yra kažkoks stebuklas. Aš jas valgau ir vienas, vietoj saldainių, kartais gardinu riešutų sviestu arba dedu į kokteilius. Datulės, nors ir tokios saldžios turi žemą glikemijos indeksą ir padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, taip pat dėl tos priežasties gali sumažinti kraujo spaudimą. Jos pilnos antioksidantų, geležies ir turi daug įvairių B vitaminų - nervų sistemos stiprinimui. 

Dėl tų datulių šie sausainiai labai sotūs. Be galo tinka pusryčiams ar įdėti vaikams į mokyklą, ar sau įsidėti į darbą užkandžiui. Jie minkšti, ne per daug saldūs ir labai maistingi.


Jau norite paragauti?

Tada jums reikės:
- 250 gr datulių be kauliukų;
- 60 ml sirupo (kartais, kai jo neturiu aš naudoju tiek pat gramų rudo arba kokosų žiedų cukraus);
-  60 ml augalinio aliejaus (labai tinka kokosų);
- 200 gr miltų;
- 100 gr avižinių dribsnių;
- žiupsnelio druskos;

Užpilkite datules (be kauliukų) verdančiu vandeniu palaikykite 5 minutes, nupilkite vandenį ir dėkite datules į virtuvinį kombainą, kartu su sirupu, bei aliejumi. Susmulkinkite. Tada berkite avižų dirbsnius, miltus, druską ir malkite toliau. 

Paskirstykite visą masę į 8-10 vienodo dydžio rutuliukus. Man paprasčiau naudot virtuvines svarstykles, vienam sausainiui - maždaug50 gramų. Nebijokite, jie bus tokie didesni ir ne ploni. Taip turi būti.  Pavoliokite rutuliukus tarp delnų ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, būtinai palikite tarp jų atstumus. Tada su šakute skersai ir išilgai švelniai paspauskite - nesistenkite jų padaryt plonų. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 12-15 min. Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą