2017 m. sausio 17 d., antradienis

pats skaniausias žaliavalgiškas morkų tortas

Turbūt pavadinimas skamba labai optimistiškai - "pats skaniausias", bet iš tiesų pats skaniausias iš tų, kuriuos bandžiau gaminti ir kuriuos teko ragauti. Morkų pyrago/torto pirmą kartą ragavau seniai seniai, kai gyvenau Amerikoje, pas mus apie juos tada, prieš penkioliką metų gal ir buvo kas girdėjęs, bet niekas negamino. O man iškarto labai patiko. Man apskritai patinka visokie deriniai/kepiniai/gaminiai su vaisiais ir daržovėmis, labiau negu be jų :) Kai žaliavalgiavau, dažnai gamindavo žaliavalgišką morkų pyragą, paprastesnį nei šis tortas. Pamenu, vieną kartą, Ukrainoje teko skaityti paskaitėlę apie žaliavalgystę ir kad iliustruočiau jos privalumus tokį pyragą nusinešiau ten, tai jį visavalgiai žmonės, tik šiek tiek besidomintys sveikesne gyvensena minėjo ir minėjo net keli metai praėjus po tos paskaitos, receptų prašė ir gamino. Tai va - o šitas tortas dešimt kartų skanesnis. Iš vis - bomba. Drėgnas, turtingo skonio, o savo tekstūra beveik nesiskiria nuo kepto. Gaminau jį per Naujus Metus ir visiems be galo patiko. Valgėm gal keturias dienas, nes buvo didelis, su pasimėgavimu iki paskutinio kąsnelio. Tortą gaminau su vienu slaptu ingridientu, kuris "makes all the difference".


Kai keliavau ir gyvenau Indijos pietuose, mano rytinio ritualo dalis buvo po jogos sėsti ant dviračio ir važiuoti atsivežti pusryčių - trijų didžiulių jaunų kokosų. Pusryčiams gerdavau du, arba vieną, kiti likdavo atsigaivinimui dienos eigoje. Turėjau netgi savo kokosų pardavėją. Iš tiesų turėjau du - jie vienas apie kitą nežinojo, kokosų pardavėjai gali būti labai pavydūs, pamatę, kad perki iš konkurento. Ir paskui, grįžus po kelionės prisiminimai apie tą saldų, šviežią kokosų vandenį, kaip apie kokį dangišką eliksyrą, nedavė man ramybės. Iš tiesų, tai ir yra dangiškas - mokslininkų įrodyta, kad geriant šviežio jauno kokoso vandenį ir valgant dar nesusiformavusį, todėl ne tiek daug riebalų turintį, minkštą, šiek tiek permatomą riešutą - žmogus gauna, praktiškai, visas jam reikalingas medžiagas ir ilgą laiką gali būti sveikas ir laimingas tik su tokiu maistu. Prisiminkit ir nebijokit, jei kada pateksit į negyvenamą salą.

Tai va, sugrįžus paskui Lietuvon, visur ieškojau tų jaunų kokosų, tada dar niekas nevežė jų pas mus. Ir kai jau vežė, kiek ragavau - na ne tas.. Žinoma, gal dar bendra atsmsfera Indijos savo darė. Kol neatradau RiRi kokosų vandens. Žodžiu, neatsimenu ką tokio skanaus esu gėrus po savo Indijos, dieviškas skonis. Ir skaniausias iš visų kokosų vandenų, nors nedaug bandžiau, buteliukuose. Ir nieko nepridėta - tik vienas ingridientas. Labai rekomenduoju pabandyti, jo galite rasti didžiosiose Rimi ir dar gal kažkur.. Palepinkit save. :) Aš būna ryte kai neturiu laiko net kokteiliui, tai įsimetu vieną ar kelis buteliukus for hydration - puikus pirmas pusrytis ir kūnas dėkoja.

Tai va - šis kokosų vanduo ir yra mano ne visai slaptas torto ingridientas. Būtent jis duoda to drėgnumo ir skonio gilumo. Mažiau kalbų, daugiau darbų taip? Ingridientų šiek tiek daugiau nei aš dažniausiai mėgstu gaminti, bet pusę jų tai prieskoniai, o dar be to - juk čia tortas. Naujametinis! :)

Jums reikės:
  • puodelio minkštų datulių be kauliukų;
  • 2 puodelių susmulkintų (kuo smulkiau, jei įmanoma iki miltų) kokosų drožlių;
  • 1 puodelio migdolų;
  • 1/5 puodelio graikiškų riešutų (galima naudoti vien tik migdolus);
  • 1 puodelio, per pačią smulkiausią tarką, tarkuotų morkų;
  • 1/4 puodelio razinų;
  • 1/2 puodelio kokosų vandens;
  • 1 arbatinio šaukštelio šviežio tarkuoto imbiero;
  • 1 arbatinio šaukštelio cinamono;
  • 1/4 arbatinio šaukštelio malto muskato;
  • 1/8 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių;
  • žiupsnelio druskos;
Glaistui arba pertepimui aš naudojau kokosų pieną, jei norite labiau žaliavalgiško, galite mirkytus anakardžius naudoti, bet skanesnis variantas su kokosų pienu.


Kokosų pertepimui reikės:
  • 1,5 puodelio kokosų kremo arba pieno (bet reikalinga ta tirštoji, riebioji dalis);
  • 3 šaukštai agavos ar kito saldiklio;
  • 3 šaukštai kokosų miltų (tiesiog susmulkintų drožlių iki miltų, gali prireikti ir daugiau).

Kombaine su S formos peiliukais susmulkinkite datules, kokosų drožles (smulkinau atskirai iš pradžių blenderyje), migdolų riešutus (irgi galima atskirai iš pradžių pasiruošti), graikiškus riešutus ir prieskonius. Kai gausite tokią trupininę masę - tada suberkite morkas ir kokosų vandenį dar kelis ratus prasukite kombaine, bet neilgai, paskui išimkite ašmenis ir įmaišykite razinas. Padalinkite torto masę į dvi dalis ir išklokite pirmą dalį formoje, kur nusima kraštai. Tada įdėkite formą ir kitą torto dalį į šaldytuvą 20-30 min.

O kol kas gaminame pertepimą: tiesiog suplakame visus ingridientus, čia geriau nenaudoti blenderio, nes jis plakant gali suskystint. Nebent naudokite rankinį blenderį arba mikserį. Dėkite tiek kokosų miltų, kad gautųsi tokia grietinės tirštumo masė, kad galima būtų tepti. Pusvalandukui pašaukite į šaldytuvą.

Viską traukite iš šaldytuvo ir sluoksniuokite: tepkite kremą ant pirmo sluoksnio formelėje, tada ant viršaus formuokite kitą sluoksnį ir ant pačio viršaus - vėl glaistas. Puoškite stambesnėmis kokosų drožlėmis, arba kaip aš - blanširuotų migdolų plokštelėmis.


p.s. o čia viena iš mano kokosų pardavėjų :)


p.p.s Rėmiausi (bet perdariau) šiuo receptu.

7 komentarai:

  1. Ačiū už puikų receptą. Vakariau dariau šį tortą. Viskas pavyko, gavosi labai skanus tortas. Drėgnas, skanus ir tikrai labai sotus. Visai šeimai patiko. Esu tikra - darysiu dar ne kartą. Dar kartą ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuojauta kužda, kad čis tikrai gardumynas, būtinai mėginsiu, tik noriu paklausti - ar galima vietoj kokosų vandens naudoti kokosų pieną, ar būtent vanduo ypatingo skonio suteikia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba,as manau kad galima, bet kokiu atveju - visad galima eksperimentuoti :)

      Panaikinti
  3. O taip, kokosų vanduo buvo vienas iš didžiausių mano atradimų Indijoj! Ir kad ir kaip norėtųsi tikėti, kad atvežti vaisiai ir kitos gėrybės yra tokio skonio, kaip augančios savo ištakose, deja, toli gražu.. Nes tikrai dar niekur neragavau būtent tokio skonio, kaip Indijoj :) Poryt išskrendam į kelionę, kur pasieksim Nepalą: https://www.travelplanet.lt/keliones/tibetas-nepalas-butanas-azija-55 - o va ten turiu tikslą paragauti ličių, nes nesu ragavusi tų tikrųjų :) Net dabar seilės kaupiasi pagalvojus :D

    Beje, pyrago iki kelionės jau nebespėsiu išbandyti, bet grįžus, tikrai pabandysiu! Nes skamba gardžiai, o dar ir kokosas.. mmm :) Ir jei tik paragausiu kokį patiekalą Nepalę su ličiais, būtinai išgausiu receptą! :))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Beje, gal daugmaž pamenate, kokios talpos puodelį naudojote ir kokio skersmens torto formą? :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, čia standartinis puodelis - kaip amerikietiškas matavimo vienetas, pažiūrėkit internete rašo kiek ml.

    AtsakytiPanaikinti