2016 m. sausio 25 d., pirmadienis

Sodas ant palangės. Daiginimas: Nuo - Iki

Kai apniukęs oras už lango ir šlabdriba pradeda veikti, niaukti net ir nuotaiką - pirmas įspėjimas, kad galbūt trūksta vitaminų. Aha, o iš kur tų vitaminų gauti, jūs pasakysite, kai sniegas už lango, žiemos vidurys, o dargi lietuviška žiema, kaip visiems puikiai žinoma - gali ir iki Velykų užsitęsti. 

Bet - yra vienas būdas. Labai paprastas, pigus, švarus, ekologiškas. Taip - daiginimas! Pasidalinsiu su jumis kelių straipsnių ciklu, kuris buvo publikuotas kažkada "Beatos virtuvėje", bet iki blog'o taip ir nedakeliavo. Kada geriau, jei ne dabar :) Labai tikiuos, kad tie straipsniukai įkvėps jus nesigąsdinti, pamėginti ir pamilti daiginimą. 

Būtent šiame galite pasiskaityti apie daiginimą bendrai, ir pabandyti susidaiginti sėklų mišinį salotoms, taip pat dalinuosi visokiausių sėklų daiginimo lentele, kiek mirkyti, kaip greit sudygsta ir pan. Sekančiuose keliuose apžvelgsiu bene populiariausių dalykų - grikių ir saulėgrąžų daiginimo ypatumus. Taigi, pradedam :)



Kodėl daiginimas?.. 

Man svarbiausia, šiuo atveju, praktiškoji pusė – ypatingai šaltu sezonu, kai baigiasi visa žaluma, parduotuvių lentynose dygstančios salotos ja net nekvepia (taip, aš visada uostau savo maistą prieš pirkdama ), o pomidorai skoniu primena vašką - yra paprastas, pigus ir paprastas būdas, pasirūpinti gyvų vitaminų, mikroelementų ir fermentų – daiginimas! Žinau, kad dažnai žmonės įsivaizduoja daiginimą, kaip kažkokį purviną, sudėtingą reikalą, su žemėm ir vazonėliais, ir visokiais panašiais, nepatraukliais reikalais, tačiau viskas yra žymiai paprasčiau! Norint paragauti daigelių, jums užteks kelių šaukštų jų sėklų, stiklainio arba gilesnio indo, vandens ir kelių dienų. Žinoma, dar lašelio meilės ir rūpesčio. Bet tikrai ne tiek daug, nes daigeliai labai savarankiški. Bet pirmiausia – kuom naudingi ir ypatingi tie daigeliai? 

Maistinė vertė

Bet kokiuose neapdorotuose, nekaitintuose ir nepasenusiose grūduose ar sėklose, gavusiose truputį šilumos ir drėgmės, prasideda fermentacijos/augimo/prabudimo procesas. Sunkiai virškinami baltymai skyla ir virsta lengvai virškinamomis amino rūgštimis (štai kodėl, visada prieš valgymą, riešutus ir sėklas rekomenduojama bent pamirkyti). Toliau dygstant sėkloms, maistingosios savybės išauga keleriopai, maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų, mikroelementų kiekis – padidėja 30-60 kartų. Pavyzdžiui, kviečio grūde vitamino E kiekis padidėja 300% jau po dviejų dienų dygimo, o vitamino B kiekis gali padidėti nuo 300% iki 1400%, priklausomai nuo kviečių rūšies. 

Taip pat, jau daugeliu tyrimais nustatyta, kad daigintose sėklose esančios biologiškai aktyvios medžiagos ir antioksidantai skatina žmogaus organizme vykstančius regeneracijos procesus – t.y. stabdo organizmo senėjimą; šalina iš jo toksines medžiagas ir laisvuosius radikalus. 

Ne veltui, daiginti ankštiniai, grūdai ir sėklos vadinami dvidešimt pirmojo amžiaus maistu. Tačiau daigai – tai daugiau nei maistas. Jie gydo, jaunina, padeda atsistatyti vidaus organams, padidina lytini potencialą, išvalo organizmo ląsteles nuo toksinų, reguliuoja medžiagų apykaita, suteikia organizmui jėgų, ir taip toliau ir taip toliau. Apie jų naudą yra parašyta ne viena knygą. 

Ekonomija ir ekologija 

Daigai – tai puikus būdas pigiai ir kokybiškai pagerinti savo šeimynos racioną. Pačios sėklos kainuoja tikrai nedaug, o ekologiškų žalėsių už tokią kainą, jūs niekur neįsigysite. Be to – daiginti galite bet kur ir bet kada, kelionėje, žygyje ar gyvendami mieste. Daiginti galite ištisus metus – Lietuvoje, Aliaskoje ar Havajuose. Be lysvės, įrankių, specialių sąlygų, jūs galite lengvai užsiauginti sau pačio šviežiausio įmanomo ir vertingiausio įmanomo maisto. 

Daiginti – lengva 

Juk daigeliai auga patys. Jums tereikia pasirūpinti, kad jiems nuolat užtektų drėgmės ir nebūtų šalta. Daiginimas nereikalauja papildomos vietos ar įgūdžių, ar brangios įrangos (nors daiginimo taros ar daigyklos gali palengvinti visą šitą reikalą). Jums nereikia laukti begalės laiko, kaip kad būtų normaliai auginant daržoves, dažniausiai užtenka kelių dienų. 

Kaip valgyti? 

Daigelius galima valgyti vienus, galima jais gardinti salotas, sriubas. Išdžiovinus daigintus grikius pvz. galite pasigaminti puikių, tikrai maistingų sausų pusryčių. Galite praturtinti daigais kokteilius, dėti ant sumuštinių. Ir realiai valgyti visaip taip, kaip galima valgyti bet kokias daržoves. Tai, kaip gi daiginti? 

Labai gražiai ir išsamiai tai aprašo V. Kulvinskas savo knygoje „Kaip išlikti XXI amžiuje“. O aš pabandysiu tiesiog pateikti tokią trumpą daiginimo abėcėlę: 

  • Sėklų daiginimui galite įsigyti parduotuvėje ar iš ūkininkų. Pvz. saulėgrąžas aš perku gyvūnų parduotuvėse arba prekybcentriuose. Svarbu, kad sėklos būtų nekepintos (nekaitintos) ir niekaip kitaip neapdorotos, todėl daiginimui kartais netinka sėklos iš sėklų parduotuvės. 
  • Stikliniame, keramikiniame inde ar stiklainyje gausiai užpilkite sėklas vandeniu (turi apsemti ir dar per kelis pirštus viršyti), uždenkite švaria audinio skiaute (sėklos kvėpuoja todėl jokiu būdu nenaudokite sandaraus dangtelio) ir mirkykite priklausomai nuo sėklų mirkymo laiko (žr. lentelę apačioje). Dažniausiai aš visas sėklas mirkau tiesiog per naktį. (Vandenuko, kuriame mirko sėklos neišpilkite – jį be galo myli kambariniai augalai).
  • Išmirkus sėkloms – būtina jas perplauti. Jei sėklos stambios (žirniai, grikiai, saulėgrąžos), aš jas mirkau tiesiog dubenėlyje ir perplaunu kelis kartus prispaudus ranka, kad nepabėgtų. Perplauti reikia kuopščiai. Jei sėklytės smulkios (liucerna), geriausia būtų naudoti specialų daiginimo indą arba daiginti stiklainyje su dvigubu marlės gabalėliu, pritvirtintu gumele, vietoj dangtelio; taip ir plauti – nenuimant marlės. Svarbu tą stiklainį statyti pasvirusį, kad galėtų pasišalinti vandens perteklius ir sėklytės nepradėtų pelyti. 
  • Sėklos dažniausiai sudygsta per 2-4 dienas. Būtina jas skalauti du kart dienoj (kas 12 val.) - ryte ir vakare, kol daigeliai bus jūsų norimo dydžio (bendrai daigelis turėtų būti toks pats arba dukart ilgensnis nei pati sėkla, 6-25 mm, priklausomai nuo augalo rūšies). Paskui galima laikyti šaldytuve iki savaitės, taip pristabdant augimo procesą. 
  • Sudaiginus tam tikrų sėklų, daigelius galima auginti toliau - sultims arba mėsingesniems daigams salotoms. Tam tinka saulėgrąžos, žirniai, taip pat galima auginti ir kviečių želmenis sultims. Tačiau tada jau bus reikalinga žemė, nors pats daiginimo procesas vistiek išlieka labai paprastas. Jeigu netyčia sėklytėse atsirado pelėsis – deja, teks visą partiją išmesti. Tokių daigų negalima vartoti. Taip gali atsitikti, dėl per didelio drėgmės kiekio. 

Įvairių sėklų daiginimo lentelė:

Sėklos
Mirkymo laikas (valandos)
Dygimo laikas (dienos)

Dobilų sėklos
Migdolai

6
8-12

3-4
Nedygsta (jei kaitinti) 3 dienos (jei žali)
Adzuki pupelės
8-12
4
Burnotis
8
1-3
Miežiai
6
2
Grikiai
6
2-3
Anakardžiai
2-4
Nedygsta
Avinžirniai
8
2-3
Linų sėmenys
½
Sunkiai dygsta 
Lazdyno riešutai
8-12
Sunkiai dygsta
Lęšiai
7
2-3
Liucerna
6
3-4
Soros
5
12 valandų
Mung pupelės
8-12
4
Avižos
6
2-3
Moliūgų sėklos
8
3
Ridikėlių sėklos
8-12
3-4
Sezamo sėklos
8
2-3
Saulėgrąžos
8
12-24 valandų
Kynva
4
2-3
Graikiški riešutai
4
Sunkiai dygsta
Kviečiai
7
3-4
Laukiniai ryžiai
9
3-5

Taigi, užtenka bendrumų, pereisim prie konkretumų. Pasidalinsiu su jumis bene paprasčiausio dalyko pabandymui - sėklų mišinuko daiginimo salotoms aprašymu.

Sveiko maisto parduotuvėse galima rasti specialaus sėklų mišinio daiginimui. Dažniausiai juose įeina liucernos, dobilų, ridikų, lęšių sėklytės.. Pačios įvairiausios, tačiau suderintos, kad panašus dygimo laikas būtų.. Galima daiginti ir vienos rūšies sėklas, skirtumo kažkokia labai jau nėra. Šis daiginimo būdas tinka bet kokioms smulkioms sėklytėms.

Šilumos, vandens ir meilės burtų dėka, po kelių dienų susidaiginę, turėsite lengvus, mielus, skanius ir maistingus daigų „debesėlius“. Ant tokio mišinukuko pakuotės dažniausiai būna visa reikalinga informacija, tačiau jei netyčia pakuotė kur pasimetė, jums tereikės: 

- kelių šaukštelių sėklų; 
- 750-1000 ml stiklainio; 
- vandens;

Pirmiausia, žinoma, kaip visada reikia sėklytes pabudinti vandeniu ir šiluma. Užpilkite vandenuku ir laikykite kambario temperatūroje per naktį. Sėklas mirkykite specialiame daiginimo stiklainyje, arba pasigaminkite tokį patys – tiesiog uždenkite dvigubu marlės gabalėliu ir gumyte, paprastą stiklainį. 

Kaip visada – svarbiausia sėkloms ar daigeliams dygstant – nuolatinė drėgmė. Būtina perplaudinėti kas 12 val., patogiausia – ryte, vakare, tada lengviausia prisiminti. Tokias smulkias sėklytes perplaudinėkit neatsukdami daiginimo stiklainio dangtelio arba nenuimdami marlės su gumele. Tiesiog per viršų pripilam vandens, pateliūskuojam ir lygiai taip pat išpilam. Taip kelis kartus.

Po dienos, kelių jau turėtų matytis nedideli daigeliai. Svarbu nuolat palaikyti drėgmę, perplaudinėti. Šiltesnėje vietoj dygimas bus greitesnis, šaltesnėje – lėtesnis.

Maždaug po 3-4 dienų daigeliai pradės leisti lapelius ir žaliuoti. Atėjo laikas paragauti. Tokius daigų „debesėlius“ galima laikyti šaldytuve iki savaitės. Jie be galo tinka, ne tik bet kokio patiekalo puošybai, bet ir praturtinimui vitaminais. Ar tai būtų sriuba, ar sumuštinis, ar salotos, ar troškinys... Taip pat galima dėti į žalius kokteilius, ar valgyti vienus. 

Tai ką - iki kito tęsinio, kuris bus už kelių dienų, o tuo tarpu, jei jums kilo kažkokių klausimų ar pastebėjimų - nesidrovėkit rašyti, labai lauksiu :)

4 komentarai:

  1. Džiaugiuosi perskaičius šį straipsnelį. Jau galvojau griebtis parduotuvinių vitaminų, nes tikrai jaučiuosi išsekusi, o dar ir kūdikėlį maitinu. Kaip tik turiu lęšių. Bandysiu :) ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Į sveikatą, tikiuos padės ir pritaikysit šią info :)

      Panaikinti
  2. Ačiū už straipsnį! pabandysiu:) O kai daigus jau įdedame į šaldytuvą, ar vis dar reikia juos perplovinėti du kartus dienoje? Ar tiesiog laikyti savaitę ir skanauti..?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki :) Kai dedat į šaldytuvą jau nereikia perplovinėti po to, taip pat - aš dedu daigus į šaldytuvą, prieš perplovimą, kad būtų sauseni geriau stovėtų, pvz. paskutinį kartą perploviau ryte, ir jau jei pakankamo dydžio, tai įšaldytuvą sudėsiu po pietų ar vakare.

      Panaikinti