2015 m. spalio 28 d., trečiadienis

detoksikuojanti ajurvedinė ciberžolės arbata

Mano namas stovi ant kalno (kaip iš kokios dainelės vaikams :). Bet iš tikro - mano namas stovi ant kalno. Ir labai dažnai dienos eigoje, o ypač rytais su rytiniu kokteiliu, sultimis ar puodeliu arbatos aš sėdžiu ant stalo (nes taip geriau matosi) ir mėgaujuosi vaizdais, bei toliais atvirais. 

Ypač dabar, kai ruduo įsibėgėjęs, rytais tokių filmų per langą prisižiūriu. Meditacinių, purpurinių, ryškių, arba atvirkščiai - apipintų rūko voratinkliais, lyg stengiantis pristabdyti rytą ir miestelį, priversti dar pasivolioti minkštuose debesų pataluose.

Vat tokiu vat spalvotu, pūkuotu, bet jau šaltuku nosį kandančiu rudeniu, rytais labiausiai mėgstu gerti auksinę ciberžolės arbatą. Ypač, kai visi aplink čiaudėti pradeda. Šią arbatą, kaip ir jau ne pirmą skanų ar įdomų dalyką man užrodė mano draugė Linutė. Jos puslapį su įkvepiančiom istorijomis bei nuotraukom rasite štai čia.

 

Internete pilna šios arbatos variacijų. Vieni neapsistoja ties pagrindiniais ingridientais ir nueina toliau, berdami anyžių, kalendros sėklas, kuminą bei kitus valančius indiškus prieskonius. 

Pati svarbiausia sudedamoji dalis čia - ciberžolė arba kurkuma. Ciberžolė - labai stipri kepenis ir visą organizmą valanti šaknis. Taip pat seniai ištirtos ir įrodytos jos priešuždegiminės savybės. Tiesą sakant, kažkur kažkada buvau radus straipsniuką su nuoroda į mokslinius tyrimus, teigiantį, kad ciberžolė veikia geriau nei daugelis įprastų prieuždeginimių vaistų.

O kartu su imbieru, citrina ir pipirais gaunasi puiki rytinė bombikė. Ji ne tik pažadina organizmą, suaktyvina virškinimą (tam ypač padeda imbieras), valo kraują,  tačiau ir stipriai prisideda prie gero imuninės sitemos darbo, kas ypač svarbu varvančių nosių rudeniu. Pavartojus reguliariai jūs tikrai pajausite teigiamą efektą. Man asmeniškai visad daugiau ar mažiau valymas per odą prasideda - bėrimai, tačiau nereikia jų išsigąsti, tik tik natūralaus proceso dalis.

Esu išbandžius įvairias kombinacijas, bet ši, kurios receptu pasidalinsiu, mano pati mėgiamiausia. Nes - paprasčiausia ir maloniausio (arba mažiausiai pykinančio, arbata vis dėlto gi gydanti :) skonio. Taigi, jums reikės:

  • galiuko šviežios ciberžolės arba šaukštelio maltos;
  • galiuko imbiero;
  • pusės citrinos sulčių;
  • mažyčio žiupsniuko kajeno arba juodų pipirų (padeda geriau įsisavinti ciberžolės naudingąsias medžiagas);
  • medaus (pagal pageidavimą);

Imbierą ir šviežią ciberžolę, jei turit, būtinai nulupkit, nes dažniausiai tokios šaknys būna apdorotas chemikalais, kad ilgiau laikytųsi, ir sutarkuokite arba susmulkinkite peiliu. Meskite į puodelį, berkit visus prieskonius ir užpilkite ne visai verdančiu vandeniu, bet jis turi būti ne drugnas, aukštesnės temperatūros. Čia žinoma, kaip kiekvienam pagal skonį norisi. Tiesiog aš pastebėjau, kad imbiero ištrauka geresnė gaunąsi, kuo aukštesnė temperatūra. Šiek tiek pravėsus - išspauskite citriną ir galite įdėti medaus. Prie skonio reikia įprasti, bet visos šios arbatos naudingos savybės ir efektas tikrai atperka neįprastą skonį. Į sveikatą! :) 

p.s. Dar labai gerai imunitetą stiprina natūralūs probiotikai - tai visokios fermentuotos, raugintos daržovės.

3 komentarai:

  1. Atsikeliau užsimiegojus, tad nusprendžiau kad pats metas išbandyti kažką naujo. Ir šis receptas tikrai neiprastas. Skonis iš pradžių nepatiko. Bet ties puse stiklinės vis labiau pripratau. O dabar ir dar daugiau norisi. Po tokios bombos jaučiuosi nuostabiai. Diena jau nusimato nuostabi! Ačiū už receptą ir patarimus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O aš geriu šiek tiek kitaip: su kokoso arba migdolų pienu, cinamonu ir nededu citrinos. Cinamonas nugali specifinį ciberžolės skonį :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir mes paragavome, labai skani arbata. http://vegetarai.eu/recipe/ajurvedine-ciberzoles-arbata Man patinka ciberžolės skonis ir kvapas. Kitą kartą bandysiu įdėti daugiau įvarių prieskonių. Gal pavyks atsisakyti rytinės kavos. :)

    AtsakytiPanaikinti