2015 m. spalio 14 d., trečiadienis

apie erškėtrožes ir meditacijas

Savaitgalį praleidau prie lietuviškos jūros, už šią galimybę esu labai dėkinga vienam draugui. Jau turbūt kokius 5 metus tai tikrai nebuvau buvus. Vis prie kitų, nesavų, tik ne prie Baltijos pabūti proga išpuldavo.Labai myliu lietuvišką pajūrį rudenį ir pavasarį, vis už tą ramybę, ir žmonių (beveik) nebuvimą. Šį kartą atradau kelis nuostabius dalykus, kuriais noriu pasidalinti.

  

Pirmiausia - prisiskynėm visą maišiuką, nuostabių, sunokusių, didžiulių erškėtrožių. Jose gausu vitamino E, karotino, B2, P, K ir labai daug geležies. Erškėtruožės - dar vienas puikus lietuviškas, natūralus vitamino C šaltinis. Vitamino C erškėčio vaisiuose yra 10 kartų daugiau negu juoduosiuose serbentuose ir 100 kartų daugiau negu obuoliuose. 1–3 erškėtuogės turi visą žmogui reikalingą vitamino C dienos normą. Vitaminas C erškėtrožių vaisiuose yra labai stabiliuose junginiuose ir gerai išsilaiko netgi juos termiškai apdorojant. Todėl jų galima prisidžiovinti arbatai - reiktų rinkti dar nepakąstas šaltuko ir iškart džiovinti. Aš dar į kokteilį kasryt kelias įsimetu. Žodžiu - labai labai siūlau pasirūpint jų atsargom. Lietuviškuose miškuose jų gausu, o dar daug kas ir prie namų augina.


Dar pagilinau tokią vieną praktiką, kurią nuo jogos mokytojų kursų turėjau vis minty. Apie ją man pasakojo kolega ir draugas Andrejus - tai sungazing arba saulės stebėjimas. Saulė turi neišmatuojamai daug energijos, kuria dalinasi su mumis kiekvieną dieną. Saulės šviesa - tai realios maistinės medžiagos, kurios mus gali pamaitinti ir maitina taip pat kaip maistas. Gal tik šiek tiek ne taip sąmoningai ir ne taip sočiai, nes neįprastai. Yra toks stebuklingas laikas - viena valanda po saulėtekio ir viena valanda prieš saulėlydį, kai galima saugiai stebėti saulę,  o darant tai sąmoningai, atsipalaidavus, ir su koncentracija - pagydyti save, pamaitinti ir pakrauti visas savo energijos atsargas. Jeigu norite pabandyti - geriausia būtų pradėti nuo 10 sek. ir pridėti vis po 10 sek. kiekvieną dieną. Tol, kol pasieksit maždaug 45 min. :) Jei yra galimybė - atsistokite basomis kojomis ant žemės (aišku labiausiai tam tinka vasara, bet ir ruduo su savo rytiniais purpuriniais, rožiniais, stebuklingais rytais - taip pat labai gerai :) visu kūnu ir veidu į tekančią ar besileidžiančią saulę, nuleiskite, atpalaiduokite pečius, rankas, atsukite delnus į saulę ir pastovėkite tiesiog į ją žiūrėdami, jausdami jos šilumą, šviesą ir meilę. Jei nešiojate akinius ar kontaktinius lęšius - šiai praktikai reikėtų juos nusiimti. Jei jus sudomins - visada daugiau informacijos galite rasti internete arba man parašyti :)


Kita praktika, kurią netyčia atradau - jūros meditacija. Gal prisidėjo prieš tai atliktas saulutės stebėjimas, gal, kad visai nebuvo žmonių - tai buvo viena gilesnių meditatyvinių patirčių mano gyvenime. Jūra - kaip ir bet koks gyvas, tekantis vanduo ir buvimas šalia jo - apskritai labai svarbus moteriai. Tai vienas iš pagrindinių būdų jai pasipildyti energijos. Pasipildyti, ir dalintis ja su artimaisiais ir kitais žmonėmis. 

O jūros meditacija - iš tikro tai bet kokia jūsų praktikuojama meditacija ar tiesiog pasisėdėjimas, pasibuvimas ramiai su ja ir su savimi. Reikėjo tik atsisėsti ant smėlio, užmerkti akis ir tas jūros ošimas užlingavo, užsiūbavo - tapo mano kvėpavimu. Įkvėpimu ir iškvėpimu. 

Bent jau man - pačios stebuklingiausios patirtys ateina iš gamtos. Mes turime jausti kasdieninį dėkingumą, kad dar ją turime Lietuvoje. Švarią, saugomą ir pakankamai daug. Žinoma, visa tai reliatyvu ir galima būtų, bei norėtųsi dar daugiau: ir to dėmesio gamtai, ir apsaugos, sąmoningumo aplinkai. Tačiau esu buvusi daugely šalių, kur viso to nėra, nei švaraus oro, nei vandens, nei beveik jokios žalumos. Švęskime ir išeikime šiandien į gamtą, ta proga :) Dabar - magiškų spalvų metas.


O čia dar viena nuotrauka nuo kopų:


Jei jums buvo įdomu, labai siūlau pasiskaityti dar šituos:
ir čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą