2015 m. birželio 29 d., pirmadienis

lietuviškas "supermaistas" - kanapių sėklos!

Šiandien noriu pristatyti tokią naują temą savo tinklaraštyje - kaip įvairių produktų bandymas ir palyginimas. Man labai patinka pačiai skaityti tokius įrašus ir žiūrėti video, tai pagalvojau, gal ir jums bus įdomu, o svarbiausia naudinga paskaityti :)

Pradėsiu nuo.. Kanapių sėklų! Naudoju jas savo virtuvėje nuolat, išbandžiau ir visad po ranka turiu bent kelių skirtingų kompanijų skirtingus produktus, barstau ir lukštentas ir nelukštentas, taipogi maltas. 

Palyginsiu ir pasidalinsiu savo pastebėjimais, taip pat, kur naudoju maltas "Rudugio"; "cielas", nelukštentas;  ekologiškas lukštentas ir lietuviškas "Hempus" lukštentas kanapių sėklas.


Bet pirmiausia - kuo jos tokios ypatingos.

Kanapių sėklos, kaip ir visos sėklos - be galo koncentruotas maistas. Sėklose slypi didžiulė gyvybinė galia ir informacija. Iš jų galime gauti įvairių mikroelementų, biologiškai veiklių medžiagų, vitaminų ir mineralų, kurių negauname su įprastu maistu.

Lietuviai kanapes vertino nuo seno, ir virves iš jų vijo, ir audinius audė ir statyboj naudojo ir valgius gardino, ypač šaltajuoju laikotarpiu. 

Kanapių sėklose gausu skaidulų, vitaminų A, C, E ir D, taip pat fosforo, kalio, magnio, kalcio, geležies ir cinko, antioksidantų; jose yra idealus Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgščių santykis. Taigi mūsų paprastos, Lietuvoj renkamos kanapių sėklos žymiai vertingesnės už atvežtinį, ir dar agresijos produktą - žuvų taukus.

Kaip jau minėjau, lietuviai sėklas daugiau vartoju niūriausiu metų laikotarpiu, joms subrendus, naktims ilgėjant, apie Kūčias. Jos gelbėjo žmones nuo saulės trūkumo, sklaidė niūrią nuotaiką, saugojo nuo depresijos, stiprino organizmą. Tik nereikia įsivaizduoti, jog kanapės būdavo vartojamos saujomis, jų reikia labai nedaug, nes sėklos ypač maistingos. 

Aš dažniausiai jų šaukštelį beriu į savo vieną mėgiamiausių - bananų, kelių datulių bei kerobo arba kakavos kokteilį. Taip pat į beveik visus kokteilius su bananais.  Lukštentomis kanapių sėklomis labai mėgstu gardinti salotas, galima tiesiog barstyti, o galima į padažą suplakti su kokiom daržovėm. Iš kanapių taip pat gaunasi labai skanus ir maistingas pienas. Žinoma, svarbu prisiminti, jog kanapių sėklas, kaip ir visas kitas sėklas ar riešutus, prieš vartojant reikia mirkyti, kad sėklytė "pabustų" ir svarbiausia taptų lengviau virškinama.

Tai kokias būtent kanapių sėklas aš naudoju:
  • Jau seniai esu išbandžius ir visai patinka "Rudugio" aliejaus parduotuvėse parduodamos maltos kanapių sėklos nedidelėmis pakuotėmis. Labai praktiška kelionėse, arba jei jūsų blenderis ne per daug galingas (kaip maniškis Ukrainoje) - viskas jau sumalta; galima iškart ir ant salotų barstyti. Minusas tas, kad geriausia sėklas, ar žoles, ar daržoves smulkinti tik prieš pat valgymą, kad produktas būtų iš tiesų "gyvas", toks, kokį gamtą sukūrė. Nuotraukoje jos be pakuotės, puodelyje, sumaltos.
  • Kitos taip pat puodelyje - "cielos" nelukštentos kanapių sėklos. Šias aš pirkau Kaune, Urmo bazėse, nežinau iš kokios šalies, gali būt kad ir lietuviškos. Prisipažinsiu, tai mano mėgiamiausios kanapių sėklos kokteiliams, Vitamixas viską puikiai sumala, o jūs gaunate šviežią ir pilną sėklos energiją, paruoštą prieš pat vartojant maistą. Tačiau jei blenderis ne pats galingiausias - gali nepavykti suplakti. Net ir su Vitamixu suplakus lieka kietųjų dalelių ir jos jaučiasi, bet man netrukdo.
  • Paskutinėje nuotraukoje - lietuviškos lukštentos "Hempus" kanapių sėklos. Jomis šiek tiek nusivyliau. Sėklos buvo nekokybiškai išlukštentos, kaitinant, skonis ir kvapas tikrai nukentėjo. Tačiau tikiu, kad man pasitaikė kažkokia ne ta pakuotė, ir iš pagarbos ir palaikymo lietuviškam produktui - būtinai pabandysiu dar kartą jų kada įsigyti, paragauti ir įvertinti. Jas beriu į kokteilius.

Šian kartui tiek :) Man buvo labai įdomu pasidalinti, o kokias kanapių sėklas valgote jūs?.. Ir kaip/kur jas naudojate?.

p.s. Rašydama, šiek tiek rėmiausi šiuo straipsniu, paskaitykite, ten labai gražiai rašo, net tik apie kanapes, bet ir apie tai, kaip mūsų protėviai valgė, apie sezoniškumą, vietinės produkcijos svarbą ir žinoma saiką, man labai patiko. :)

5 komentarai:

  1. Atradau spintutėje senai pirktas kanapių sėklas, nelukštentas. Šiandien pasidariau labai skanaus kanapių pieno. Kokteilis net sužibėjo su šiuo pienu. Bet mane smagiai nustebino, kad jūs plakate su visais lukštais ir geriate. Ar saugu? Skaičiau, kad pvz., sėlenų reikia vartoti ne dažniau kaip kas antrą dieną, nes jos gali subraižyti žarnyno sieneles. Bet kanapių lukštai atrodo daug šiurkštesni, tai ar toks padarinys negręsia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinokit, reikia žiūrėt pagal savijautą, aš neplaku jų kiekvieną dieną, o šiaip esu tos nuomonės, kad geriausia valgyti taip kaip gamta sukūrė - ne nuvilktas sėklas, ne aliejus kokius.. Tik va, kad negalimsukramtyt taip smulkiai, tai čia blenderis padeda :) aš jokių neigiamų pojūčių neturėjau.. Daug ką darau iš intuicijos ir praktiškai visą laiką teisingai ir gerai viskas išeina :)

      Panaikinti
  2. O gal bandėte daiginti? Kiek laiko mirkote prie vartojimą? Aš tai jas dedu į košes, salotas, ant duonos su alyv.aliejum :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, nea, nebandžiau, bet planuoju pabandyti dar gaminti kanapių pieną, draugė sakė, kad labai skanus, aprašysiu :))

      Panaikinti
  3. Maltos seklos ar maltos isspaudos

    AtsakytiPanaikinti