2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

žieminės salotos

Šičia, kur gyvenu, saulėtoj Ukrainoj, в славном городе В, yra ekologiškos žemdirbystės toks ale kooperatyvas, jie ten parduoda, konsultuoja, paskaitas veda, teisingą literatūrą apie žaliavalgystę ir gamtinę žemdirbystę parduoda. Ateini, tai pasijauti kaip namie, vadovė - be galo maloni, nuolat besišypsanti moteriškaitė Aliona ir mane įkalbėjo apie žaliavalgystę papasakot, kažką skanaus pagamint, pasidalint, tai jau iškarto scenos baimė..:) Bet čia dar tik už kelių savaičių, o šiandien..

Šiandien išbandžiau ten įsigyto ekologiško, namie užauginto daiginto mung dalo (beje, čia, Ukrainoje, jis rimtai ne koks atvežtinis, o auginamas nuo senų senovės, kaip nebūtų keista, matyt ta pati indo europietiška istorija).. Esu keletą kartų anksčiau daiginus, bet nelikau sužavėta, jautėsi ankštinių skonis ir dažnai tokio nesinori. Bet šiandien.. Šiandien supratau, kad vis dėl to yra skirtumas tarp ekologiškų ir neekologiškų dalykų, o gal labiau - tarp namie augintų ir masiniam naudojimui.. nežinau.. bet tas ukrainietiškas mung dalas kažkoks stebuklingas, maža to - sudygo labai greitai, mirkiau per dieną, nupyliau, o po nakties radau nago ilgio daigus.. Skonis - kaip šviežių, žalių, saldžių žirnelių..Jokio pupų prieskonio, galima tiesiog valgyti vienus. Žodžiu - approved :)

Ta proga gaminau salotas: didoką eko burokėlį (irgi iš ten pat, irgi labai skanus), vidutinę morką, ir kokius 4 mažus arba du didesnius obuolius sutarkavau vidutine tarką ( ne pačia stambiausia, nes burokas pakankamai kietas), įpjausčiau petražolės šaknį, šviežių krapų, petražolių, kalendros žalumos, subėriau daigintą mung dalą (apie du puodelius); padažiukas - šalto spaudimo saulėgrąžų aliejus ir citrinos sultys. Puošiau graikiškais riešutais. Gavosi labai skaniai.. mūsų įprastos raudonos mišrainės toks sveikas raw atitikmuo..:) bus puikus Kūčių valgis kitąmet :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą