2024 m. gruodžio 23 d., pirmadienis

Veganiškas grybų ir daržovių pyragas

Šis nesaldus pyragas, kuriam pagaminti naudojama šaldyta sluoksniuota bemielė tešla - labai greitas, šventinis patiekalas Kūčių, Kalėdų arba bet kokios kitos progos stalui. Įdarą pasiruošus iš anksto, galima laikyti šaldytuve, ir formavimui užtruksite tik kelias minutes, o tada - į orkaitę.

Sotus, pilnas skonių pyragas su grybų ir saldžiųjų bulvių įdarų (norint galima įmaišyt ir virtų lęšių, čia jie labai tiks) - papuoš bet kokį stalą.


Jums reikės:

Įdarui:

  • 300 gr grybų (naudojau per pusę shitake ir rudus pievagrybius, labai tinka portobello arba baravykai, svarbu, kad būtų standesni, mažiau vandeningi grybai);
  • 1 vidutinio dydžio saldi bulvė (iškepta orkaitėj ir atvėsinta arba virta garuose), galima pakeisti moliūgu;
  • Kelios saujos smulkintų garbanotųjų kopūstų arba špinatų arba mangoldų ar kitų žalumynų lapų (maždaug 50 - 100 gr);
  • 3 dideli svogūnai pjaustyti griežinėliais;
  • 3 skiltelės česnako;
  • 1 šaukštelis dižono garstyčių;
  • Druskos, pipirų pagal skonį;
  • Alyvuogių aliejaus kepimui;
  • šaldytos veganiškos sluoksniuotos tešlos 250-300 gr. (geriau, kad būtų vientisa, vienas gabalas, ne keli maži lakštai);

Veganiškas mirkinys pyrago aptepimui (jei vartojate kiaušinius, galima naudoti kiaušinio plakinį):

  • 1 šaukštas aquafabos (vandens nuo konservuotų avinžirnių);
  • 1 šaukštas augalinio pieno;
  • 1 šaukštelis aliejaus;

Pirmiausia paruošiame įdarą: garuose išverdame arba orkaitėj iškepame saldžią bulvę, atvėsiname ir sutriname šakute.

Supjaustytus griežinėliais svogūnus apkepiname alyvuogių aliejuje ant nedidelės ugnies, pakankamai ilgai, kad karamelizuotųsi, atidedame.

Grybus be kotelių supjaustome griežinėliais ir apkepiname, prieš pabaigą sudedame smulkintus žalumynus (špinatų galima nesmulkinti), trumpai patroškiname kartu, kad sukristų.

Tada viską sumaišome viename dubenyje, pagardiname druska, pipirais, garstyčiomis, leidžiame šiek atvėsti.

Tešlą išimame iš kameros, kad atšiltų, jei gabalėliai supjaustyti lakštais, teks perminkyti į vieną stačiakampį ir iškočioti pakankamai plonai. Palei trumpesnę stačiakampio kraštinę sudėkite įdarą, užlenkite tešlos kraštą ir užspauskite palei visą kraštinę (kaip didelį kvadratinį koldūną). Galima palikti tą kraštą šone, o galima siūlę paversti po apačia. Suformavę pyragą, galite išpjaustyti raštą ant viršaus, patepkite plakiniu ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusę valandos arba kol gražiai paruduos.

Pyragas valgomas šiltas. Skanaus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą