2018 m. balandžio 12 d., ketvirtadienis

beveik angliški pusryčiai

Mano sesutė kažkada mokėsi Anglijoje. Ir žinoma aš ją ne kartą lankiau. Ją lankiau ir taip be progos keliavau, o vieną kartą iš vis netyčia į ten buvau nuskridus, tik čia jau kita istorija. Visada kai ten lankiausi atsimenu maistą, kažkaip viskas man ten tiko, tuo labiau kad tai buvo seniai, tada dar buvau visavalgė, bet pamenu tą mažų gatvyčių, mažų namelių atmosferą. Pamenu pusryčius su sese saulėtoj virtuvėj su atdarom durim į kiemelį. Ir visad man po, to ta frazė angliški pusryčiai tokią nostalgiją sukelia. Nors iš tiesų tie tikri angliški pusryčiai - tai visiška nesveiko maisto bomba. Bet galima juos gaminti ir kitaip :) Sveikai. Ir paliekant tą pačią nostalgiją.

Tai vat tą ir bandžiau padaryti. O iš tiesų tai dalinuosi su jumis penkiais receptais viename, visi šie receptai mano labai mėgiami, senai gaminami ir puikiai tinka ne tik komplekte, bet ir po vieną arba kituose deriniuose :) Svarbiausia šiuo atveju - time management, arba laiko kontrolė, aš rašysiu ta tvarka, kaip aš ruošiu, kad viskas būtų šilta ir vienu metu baigtųsi gamintis. Receptas - dviems porcijoms.


Pirmiausia - dešrelės. Naudojau "Sojalitos" dešreles, kadangi jų skonis toks.. - tobulinamas, tai aš ir patobolinau. Tiesiog marinavau jas aliejaus ir pačios pasigamintu prieskonių (iš himalajų druskos, saldžios ir rūkytos paprikos, svogūnų bei česnako miltelių, garstyčių miltelių bei džiovintų petražolių - šį mišinį gaminu keptoms bulvėms, bet tinka visur) mišinuke. Užtenka tik viską sumaišyti ir įtrinti dešreles, nebūtina jų ilgai laikyti, kad marinuotųsi. Tada kepu dešreles orkaitėje su grilio programa vis pavartant.

Kol kepa - gaminu salotas, kartais naudoju tiesiog paprastus žalumynus. Bet šiuo atveju sumaišiau plėšytus špinatų lapus, vyšninius pomidoriukas, smulkiai supjausčiau pusę avokado, užspaudžiau citrinos sulčių, labai nedaug druskos ir pipirų, bet svarbiausia barsčiau kokoso "šonine". Tą "šoninę" (nežinau kaip gražiai, vagniškai užvadint lietuviškai tad laukiu jūsų patarimų :) galima gaminti iš daug ko, iš grybų, morkų, baklažano, tofu, tempeh, bet galima ir iš kokosų. Marinatas ir gamybos procesas praktiškai toks pats, kokį pagrindą bepasirinktumėt. Žinoma, geriausia ją pasigaminti iš anksto ir turėti, ne tada, kai jau ateina tų pusryčių laikas :)

Kokoso drožlių "šoninei" jums reikės:
  • 2 puodelių stambių kokoso drožlių;
  • 2 šaukšto sojų ar tamari padažo;
  • 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos;
  • šaukšto agavos arba klevų sirupo;
  • dar turėtų būti šaukštas skysto dūmo (tokie prieskoniai), bet aš nežinau kur jų Lietuvoje galima gauti, skaniai gavosi ir be to.
Pradžioje gerai sumaišyti visą marinačiuką, tada įmaišyti ir kokosą. Galima džiovinti iš karto, galima palikti marinuotis. Įkaitinkit orkaitę 150 laipsnių, paskleiskit kokosą plonu sluoksniu ir kepkit pamaišant kas penkias minutes apie 15-25 min. Kol pilnai išdžius ir taps traškūs, atsargiai - nes gali labai lengvai ir greitai sudegti. Viskas. Leiskit atvėsti, laikykit stiklainyje, laikosi ilgai. Galima gardint salotas ar kitus patiekalus.

Toliau, pagrindinis ingridientas - tofinienė. Labai lengva pasigaminti, daug skirtingų įmanomų variantų. Ir be galo tinka vėlyviems, sotiems savaitgalio pusryčiams/pietums.

Jums reikės:
  • pakuotės tofu, naudojau "Sojalita" tofu, dėl kainos, dėl to, kad lietuviškas produktas ir kad mano mažam miestelyje lengviausiai randamas (mėgiamiausi mano jų - klasikinis be nieko ir pikantiškas su prieskoniais, su jūržolėm man visai nepatinka);
  • špinatų (aš naudojau šaldytus, tai maždaug 100 gr., galima ir šviežius);
  • žiupsnio juodosios druskos (ši druska turi sieros, tad suteikia natūralų kiaušinio skonį);
  • pusė šaukšelio ciberžolės;
  • kelių šaukštų augalinio pieno ar vandens;
  • truputėlį aliejaus kepimui;

Pirmiausia ant įkaitintos keptuvės pilu šiek tiek aliejaus ir dedu špinatus. Jei naudojate šaldytus - tai vis pamaišant, ant mažos ugnies šildykit tol, kol visai atsileis. Jei šviežius - kept reikės trumpiau, taip pat ant mažos ugnies, nuolat maišant, kol sukrenta lapai.
Tada į tą pačią keptuvę beriu sutrupintą tofu, druską, prieskonius, viską gerai išmaišau, šliūkšteliu augalinio pieno ar vandens, kad lengviau išsimaišytų ir nebūtų sausa. Kepu vis pamaišant labai trumpai, kelias minutes.

Dar vienas receptas - tą turėjau pasigaminus iš anksto, tik pašildžiau prieš pusryčius - daržovių ir lęšių troškinys su kokosų pienu. Čia vietoj pupelių pomidorų padaže, kurios, konservuotos ir pašildytos patiekiamos tuose tikruose angliškuose pusryčiuose. Tai va, čia tokio kaip recepto ir nebus, nes viską dariau iš akies, nes labai paprasta: išviriau lešius, įdėjau keletą šaukštų kokosų pieno, kario prieskonių, druskos ir pakepintų keptuvėj morkų griežinėlių.

Viskas, viską gražiai komponuojam, dedam ant stalo ir sočiai valgom už abiejų žandų :)

2 komentarai:

  1. Skysto dumo yra stai cia: http://parduotuve.smokeland.eu/lt/produktai/quot-smokeland-quot-dumo-kondensatas-ivairioms-mesos-ir-zuvies-rusims-187-ml

    AtsakytiPanaikinti