2017 m. kovo 28 d., antradienis

Ne-silkė pataluose

Šis receptas laukė būti paleistas į platųjį pasaulį jau gerus porą mėnesių. Bet pabandyti jį pati, atkurti originalų, tačiau veganišką patiekalą rezgiau mintį turbūt ne vienus metus. Todėl, kad tai buvo vienas mano mėgiamiausių patiekalų, kiek tik save prisimenu. Idėjų kaip tai padaryti sėmiausių iš rusiškų maisto tinklaraščių. Nes tas patiekalas gi išvis ir tėra žinomas tik Rusijoje, Ukrainoje, bei buvusiose sovietų sąjungos šalyse.

Tokia, veganiška ne-silkė pataluose be galo tiks (dėl savo įspūdingos išvaizdos) pagaminti, pasiimti su savimi į velykinius (ar kokius kitus šventinius) pietus su šeimyna, draugais ir artimaisiais. Jūs tikrai turėsite ką valgyti ir, garantuoju, visiems be galo magės paragauti. Ypač visosm tetoms, dėdėms, seneliams, kas dar tuos laikus gerai atsimena.  Nes jo ne tik išvaizda fantastinė, bet ir skonis. Atitikimas su originaliu patiekalu sakyčiau (kiek atsimenu ) - 90 %.


Jums reikės:

  • dviejų, trijų vidutiniškų virtų bulvių (geriau virti su lupena, kad jos išlaikytų formą);
  • dviejų vidutiniškų virtų morkų (virti taip pat su skūrele);
  • veganiško majonezo indelio;
  • dviejų, trijų virtų burokėlių;
  • jūržolių (wakame, nori ar kokių kitų);
  • pusės nedidelio, pjaustyto svogūno (nebūtina);
  • žalumynų papuošimui - petražolių arba svogūnų laiškų arba krapų, arba visko kartu;
  • druskos, pipirų;


Jeigu ten, kurs jūs gyvenate nėra kur įsigyti veganiško majonezo, "Vilniaus majonezas" dar gamina vieną variantą, kuris vadinas "Be cholesterolio" - jis tris kart pigesnis, ir jis taip pat veganiškas. Bet jį būtų gerai pagardinti, paturbinti. Įdėjus žiupsnį garstyčių miltelių, žiupsnį juodosios druskos, ciberžolės, druskos, pipirų - tikrai galima susikurti tą skonį.

1. Iš anksto pasiruošiame jūržoles, jei reikia užmerkiame - pvz. wakame, ar kaip kitaip paruošiame, kaip nurodyta gamintojo. Aš turėjau nedaug wakame, tad naudojau jas, ir dar naudojau paprastus nori sušio lapus, kuriuos sukarpiau žirklėmis mažais gabaliukais - nori lapų nemirkiau, o iškrat naudojau taip.

2. Bulves, morkas, burokėlius išverdame. Ataušiname, sutarkuojame. Bulves ir morkas galima virti viename puode, bet burokėlius atskirame, kad nenudažytų. Išvirus daržoves palaikykite šaltame vandenyje, tada lengvai nusilups.  

3. Jei naudojame, pasiruošiame svogūną - jis turi būti traškus, bet neaštrus. Smulkiai supjaustome ir perliejame karštu vandeniu, palaikome minutę.

4. Viskas. Pasiruošiame indą. Labai gražu permatomas stiklinis kvadratinis, stačiakampis, ar apvalus gilesnis indas. Bet aš norėjau gryno to, tų laikų efekto ir tiesiog formavau lėkštėje. Krauname kalniuką: dedame sluoksnį tarkuotų bulvių, barstome druska, pipirais, tepame majonezu. Toliau sluoksnis morkų, toliau jūržolių, toliau burokėlių. Kiekvieną sluoksnį, barstome druska, jei norisi pipirais ir būtinai aptepame majonezu. Jei naudojame svogūnus - juos barstome ant bulvių sluoksnio.
Ir taip sluoksniuojame vėl iš pradžių tol, kol užtenka produktų.  Paskutinis sluoksnis turi būti burokėlių ir jį taip pat aptepame majonezu. Priklausomai nuo indo dydžio, man gavosi du sluoksniai visų sluoksniukų. 


5. Puošiame žalumynais, dedame į šaldytuvą bent porai valandų, arba per naktį, nes patiekalas turi būti patiekiamas šaltesnės temperatūros, taip pat visi sluoksniai turi susigulėti, atsiskleisti skonis ir - nešame ant stalo, visus stebinam vaizdu bei skanumu. Ir žinoma - mėgaujamės, prisiminę vaikystę :) Skanaus.

p.s. Žinau dar galima naudoti obuolius, t.y dėti tarkuotų obuolių sluoksnį, aš pati taip nebandžiau, bet va Velykoms, kai gaminsiu šį grožį, pabandysiu su obuoliais. Tikrai turi derėti pagal mano skonio pajautimą viskas :)

Nuotraukos: Linos Skukauskės.

6 komentarai:

  1. Išpradžių maniau kad čia tortas ar šiaip puošnus pyragas. :) Tiesiog, puiki šventiška išvaizda tos NE-silkės pataluose. :) Žinau tradicinį silkės pataluose receptą, tačiau labai norėtūsi išbandyti jūsiškį, tik įdomu ar namiškiams patiks. :) Sakys, kad vėl nesąmonių prigaminau. :) Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pabandykit, žinokit skonį įvertina ir visavalgiai :)

      Panaikinti
  2. labas. bulves ir morkas trinti? daug majonezo? nes kiekviename sluoksnį, nebūtina daug gal?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Bulves ir morkas tarkuoju per burokinę tarką, o majonezo tai pagal skonį, daug tikrai nereik, aš tepu tai taip persišviečia tie sluoksniai :)

      Panaikinti