2016 m. liepos 14 d., ketvirtadienis

Ieva bando: The Urban Garden sulčių programa

Aš labai mėgstu sultis. Net ir dabar, kai rašau šias eilutes, man iš dešinės oriai pūpso litras žalių, gaivių ir vėsių. Mano mėgiamiausių - iš naminių agurkų, obuolių, žalumynų (šiandien dėjau kale'ų, mangoldų, morkų lapų), pusės citrinos ir galiuko imbiero. Būna kartais, kad pamirštu savo sulčiaspaudę kelioms dienoms ar net savaitėms, bet visada, visada vėl prie jos grįžtu. Tiesą pasakius, geriausiai savo kūne jaučiuosi būtent kai geriu tik sultis. Taip žinoma labai dažnai nebūna, bet pasitaiko. Kiekviena pavasarį ir rudenį, keičiantis sezonams visada bent savaitę ar dešimt dienų ištaikau, taip pat skelbiu iššūkį čia, tinklaraštyje, kuriame gali prisijungti visi norintys savaitei, dienai ar trimis. Dalinamės receptais, nuotraukomis, įkvėpimais, klausimais - visada lengviau ir linksmiau kai yra palaikymo komanda :) 

Apie savo sulčiavimo patirtis jau esu rašiusi, taip pat, kaip ir apie sulčių naudą, tad labai pasistengsiu stipriai nesikartoti, bet šiek tiek, keliais sakiniais, kuom sultys ypatingos ir ką jos mums daro, manau reikia. Tuo labiau, kad visai neseniai, sulaukiau komentaro, kad tos sultys išvis nieko gero, geriau valgyt cielas vaisius ir daržoves. Taip, sutinku, tačiau sultys tinka vienu atveju, vaisiai ir daržovės - kitu. Galima juos derint kartu, o dar yra toks dalykas kaip sulčių pasninkas - ką aš ir dariau praėjusį savaitgalį. Kad išsivalyti/perkraut organizmą, arba sergant - galima pabadauti arba gert tik sultis. Sultys, būtent be ląstelienos praktiškai visai neatima energijos iš organizmo jas virškinant (šiaip, mes sunaudojame tam 60 proc. energijos) ir ta energija gali būt panaudota toksinų šalinimui ir ląstelių regeneracijos procesams. Sultys lyg vaisių ar daržovių kraujas - eina tiesiai į mūsų kraują. Žymus jogos mokytojas Yogananda, prieš keletą metų viešėjęs Lietuvoje bet jau iškeliavęs anapus, viešnagės metu buvo 104 m. ir pilnas jėgų, o jo pagrindinis maistas buvo apelsinų sultys ir vanduo, jis tiesiog perpjaudavo apelsinus pusiau ir išščiulpdavo sultis. Tai pats švariausias ir mažiausiai apkraunantis, apsunkinantis maistas žmogui. Be to, spaudžiant sultis lėtaeige sulčiaspaude, net jei ne iš ekologiškų vaisių/daržovių, didžioji dalis toksinų lieka išspaudose.

O dar - praeitą savaitę sulaukiau draugų iš Italijos, kurie ypatingai domisi sulčiavimu, patys daug sulčiauja ir taip pat praktikuoja pranalvalgystę. Tai jau atskira tema, bet įkvėpimo gavau nemažą dozę, to pasekoje praeitą savaitę sulčiavau kas antrą dieną, labai nenorėjau to nutraukti ir savaitgaliui atėjus, tačiau turėjau važiuoti į Vilnių, į seminarą, kur ruoštis sultis galimybės nebuvo. Bet čia išgelbėjo The Urban Garden ir jų sulčių programos. Išsipildė mano dar nebuvusi įgyvendinta svajonė - sulčiavimas be vaisių/daržovių plovimo, pjaustymo, o svarbiausia - be sulčiaspaudės valymo kelis kartus per dieną :)


Lietuvoje yra ne viena sulčių kompanija, bet kuo ypatingi The Urban Garden? Pirmiausia, viskas gi prasideda nuo žmogaus. The Urban Garde įkūrė, kas mane iš pradžių nustebino - belgas, Mathieu Vanhoe, kaip įsivaizduoju, turėjo būti nelengva lietuviškose biurokratinėse džiunglėse, nelabai mokant kalbą. Tačiau, susipažinusi su Mathieu gavau atsakymus į savo pamąstymus. Tiesiog jis, žmogus, pilnai gyvenantis savo darbu, skleidžiamomis įdėjomis. Pats turėjęs sveikatos problemų, sulčių barą stato ne vien kaip verslą, o labiau iš noro dalintis ir skleisti sveikatą, savo kailiu pajautęs, kaip stipriai savijautą gali įtakoti net ir vieno kavos puodelio per dieną pakeitimas sultimis, nors ir liekant prie savo įprastos mitybos.

Per trijų dienų programą turėjau galimybę išbandyti duagumą jų sulčių ir visos labai patiko. Mėgiamiausios, žinoma - žalios. Jų jie tur labai daug pasirinkimų, nuo visai visai žalių, net be kruopelytės vaisių iki vis saldėjančių ir saldėjančių su kriaušėmis, ar obuoliais ar ananasais. Jų sultys pagrinde iš daržovių ir žalumynų, ne tik iš vaisių, o tai ypač svarbu valantis organizmą. Cukraus, nors ir iš vaisių, reikėtų stengtis vartoti mažiau. 

Man labai patiko jų įdomūs sulčių ir kokteilių deriniai, ši kompanija dirba su dietologe, o profesionalo ranka matyt visada jaučiasi. Patiko, kad pas juos galima įsigyti mano mėgiamo rytinio gėrimo - vandens su citrinų sultimis ir obuolių sidro actu. Patiko jų shot'ai, ypač "Bomba", po kurio net akyse prašviesėja nuo tokios konkrečios imbiero dozės.


Dabar, vasarą, kai daugelis atostogauja - labai siūlau pasidovanoti sau tokią sulčių programą. Bent vienos dienos, o geriausia trijų, nes labiausiai pasijaus efektas. Atostogaujant yra lengviau pradėti ugdyti sveikus įpročius, ar keisti mitybą, nes mažiau streso. O sulčiaujant, pokalbio metu Mathieu tai ne kartą pabrėžė ir aš galiu tik paantrinti iš savo patirties - labai svarbu sudaryti poilsio sąlygas ir kūnui ir protui. Kad vyktų tas tikrasis detoksas - daugiau gamtos, miego, gryno oro, šiek tiek judesio, mažiau kompiuterio, triukšmo ir miesto. Fizinis judėjimas labai svarbu, bet taip pat svarbu, kad jo nebūtų per daug, nes vis dėlto kūnas persikraudinėja, ilsisi, tad labai tinka joga, dviratis, tiesiog vaikščiojimas, dar labai tokiu metu tinka išbandyti meditaciją.

Sulčiaujant, kaip jau minėjau, svarbus palaikymas - tad tikrai siūlau pasiklausinėti, paieškoti tarp draugų, šeimos narių, giminaičių, kas norėtų prisijungti, net jei ne tam pačiam mieste gyvena - vistiek galėsite paskatinti, palaikyti vienas kitą. Bus lengviau, linksmiau ir daugiau šansų, kad tvarkingai baigsite programą be keptų bulvyčių ir kavos intarpų :)

Dar man labai patiko, kad pas juos jau yra sudarytos bent trys programos, kurias galiam užsisakyti, bet taip pat - galima tiesiog išsirinkti ir susidaryti kompletą. Kaina ta pati, jūs gaunate 6 buteliukus sulčių/kokteilių ir vieną shot'ą. Kuo daugiau dienų užsisakote - tuo kaina mažėja. Taip pat jie vykdo pristatymą į namus. Dar apie pačius buteliukus - jie plastikiniai,  o aš kaip tik stengiuosi iš savo gyvenimo paskutiniu metu plastiką visai išguiti, tačiau kartais tenka padaryti išimtis. Man pažadėjo, kad neužilgo jų buteliukus jau bus galima priduoti į taromatus. Taip pat jie mielai priėmė ir pylė man sultis į jau mano panaudotus - tai irgi išeitis. Kažkiek butelaičių vistiek liko, bet aš neišmečiau nei vieno - pasidalinau su draugais, nes labai mielas buteliukas nešiotis vandeniui, kam stiklas per sunku, tas pačias sultis ar kokteilius išsipilstyti.

Kiekis tikrai nemažas, buteliukai apie pusę litro, man pakako. Laurynas, dirbantis The Urban Garden pataria, jei norisi - suvalgyti obuolį, bananą ar kokių uogų, tačiau žinoma geriau, kad kieto maisto kiekis būtų nedidelis ir kad tai būtų gyvas maistas, jei jau tikrai norisi.

Jei nuspręsite pabandyti - bent vieną dieną prieš tai rinkitės lengvesnį maistą, salotas, vaisius, jei vartojate - pabandykite jau tą dieną, iš anksto atsisakyti kavos, alkoholio, kad paskui būtų lengviau. O dar, jei nuspręsite pabandyti - labai rekomenduoju gurkštelti žaliųjų žirnelių daigų shot'o, labai įdomus, saldus ir netikėtas derinys. I sveikatą!

p.s. Būtinai pasidalinkite paskui savo įspūdžiais. :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą