2013 m. lapkričio 20 d., trečiadienis

Cake day / Tortadienis


For a long time, a raw cake making seemed to me as a fully alchemy. Simply a mysticism. Although the process is much more easier than making usual cake, but perhaps because everything’s inside-out - eg . you need to refrigerate things or dehydrate them instead of baking - I was putting off the matter .
My first raw cake I’ve made last year. I always really loved moist and spiced carrot cakes, so I’ve tried to make raw version of that. I would like to say, that result was incredible, but it wasn’t. Till now, I made some changes and it become really good – I will surely share that here some day.
But the story isn’t about that. So I would be making only raw carrot cakes for ten years or so, as the simplest version, if a friend of mine wouldn’t ask me to make a white raw cake for her wedding. After some psychological preparation, because of all the responsibility – I have agreed. I decided to rely upon a recipe from one of my old time favorite pages, with some changes of my own. Well, what can I say – the result exceeded all my expectations :) And now it really seems silly, that I was afraid to try it before, and that I was not making it for all the birthdays, Christmas, Easters and without any occasion as well.

Raw Dream Cake

For the base:
1/2 cup (American cup - 230 ml.) of almonds ( or any other nuts );
1/2 cup soft dates ;
¼ teaspoon of sea salt ( I used Himalayan salt) ; 

For the filling:
1 ½ cup of cashews ( soak them overnight or for at least 5 hours );
1 vanilla pod ;
Juice of 1 lemon;
1/3 cup liquid coconut oil (dissolve it in a hot water) ;
1/3 cup liquid honey or agave syrup ;
rose petals for the garnish ; 

1.Grind the base ingredients in the food processor with S-shape blades. For me – it’s easier to grind nuts and dates separately and then mix it in the large bowl, don’t forget to add that pinch of salt – it really finishes up the taste real good. Now, fold the film or cooking paper to your cake form, so that it won’t stick and evenly cover it with base paste.
2.Prepare the filling – throw soaked cashews into the blender (if you have a Vitamix – definitely use it), add coconut oil, honey, lemon juice, vanilla pod seeds and water – such an amount, that it would be possible to blend everything, not too much though. It will take some time :) - be patient and don’t burn your blender :) From my experience I can tell – that it blends easiest then you fill half of the blender. That’s it. You’ve almost finished – now pour the filling to the prepared form and garnish it with whatever you want – flowers, berries, fruits or rose petals as I did. Put it into the freezer and don’t forget to take out 30 minutes before serving, you can keep leftovers (what leftovers?:) in the freezer as well. So simple, so tasty, so healthy. In Joy :)
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ilgą laiką žaliavalgiško torto gaminimas man atrodė visiška alchemija. Mistika ir nesuprantamybė. Nors pats procesas turbūt žymiai lengvesnis už įprastinį, bet galbūt todėl, kad viskas išvirkščiai - pvz. reikia šaldyti kameroj, o ne kepti, ar džiovinti, aš vis atidėliojau šį reikalą. 
Pirmąjį tokį pusiau bandymuką gaminau pernai - anksčiau labai mėgdavau kvapnų drėgną morkų pyragą, todėl po morkų sulčių likus daug išspaudų, sukurpiau kažką panašaus žaliavalgiško, rezultatas buvo nieko, bet ne ach :) dabar jau patobulinau tą receptą ir kažkada būtinai pasidalinsiu, skonis gaunasi kaip ir įprasto, gal net skaniau.. 
Tuom ir būtų pasibaigę mano draugystė su namie gamintais žaliavalgiškais torčiukais, kol čia, Ukrainoj, prieš gerą mėnesį pažįstama išprašė, kad tokį pagaminčiau jai vestuvėms. Kaupiausi ir psichologiškai nusiteikinėjau ilgai, rinkau informaciją, visgi kokia atsakomybė :) Pirmiausia sekė pasibandymas, kadangi norėjau, kad rezultatas būtų užtikrintas - gaminau pagal mano vieno mano jau daug kartų tikrinto puslapio receptą, ten viskas visada pavyksta. Na ką aš galiu pasakyti - pranoko visus mano lūkesčius :) Ir dabar tai jau atrodo taip kvaila, kad aš negaminau jo anksčiau, visiems gimtadieniams, kalėdoms, velykoms, švenčių progomis ir be šventės :) Taigi.. Ta Dam..

Žaliavalgiškas Svajonių Tortas

Pagrindui reikės:
1/2 puodelio (amerikietiškas puodelis - 230 ml.) migdolų (tinka bet kokie kiti riešutai);
1/2 puodelio datulių;
¼ šaukštelio jūros (aš naudojau Himalajų) druskos;

Kremui:
1 ½ puodelio nekepintų anakardžių (mirkyti juos per naktį, arba mažiausiai 5 val.);
1 vanilės ankštis; 
1 citrinos sultys ( dėl rūgštelės tortas gaunasi toks, kaip 'cheescake'as - sūrio pyragas, todėl galima dėti ir daugiau, o galima ir nedėti);
1/3 puodelio skysto kokosų aliejaus (jei pas jus namuose šalta ir jis kietas - ištirpinkite karšto vandens vonelėje);
1/3 puodelio skysto medaus arba agavos sirupo;
papuošimui naudojau rožių lapelius; 

1. Susmulkinam pagrindo ingridientus kombaine su S formos peiliuku. Man lengviau tai daryti atskirai, o paskui sumaišyti, nepamirštam to žiupsnelio druskos - ji labai išbaigia skonį. Išklojame torto formą maistine plėvele, kad paskui būtų lengva tą tortą iškrapštyti ir paskirstome tolygiai pagrindo masę. 
2. Ruošiame kremą - šiuo atveju be Vitamixo ar panašaus galingo blenderio turbūt neišsiversite, metame ten mirkytus, perplautus anakardžius, pilame kokosų aliejų, medų, citrinos sultis, išgramdome vanilės ankštį, teks kažkiek ir vandenuko įpilti, bet su juo neskubėkit - tik labai po nedaug, lygiai tiek, kad plaktųsi. Lėtai, švelniai ir atsargiai, su pertraukėlėmis plakit kremą. Iš patirties galiu pasakyti, kad tai pavyksta lengviau, jei blenderio asotis būna užpildytas tik iki pusės.. Viskas :) Paprasta ar ne?..  Visada galima paįvairinti naudojant bet kokias trintas uogas ar vaisius, tiesiog įmaišant juos į dalį anakardžių kremo ir sluoksniuojant. Galima berti kakavos, galima puošti uogomis ar gyvomis gėlėmis. Pasitelkit fantaziją, šitas - toks visai bazinis variantas.
3. Beliko supilti kremą ant iškloto pagrindo, pabarstyti rožių žiedlapiais ir pašauti į šaldymo kamerą bent porai valandų. Išimkite iš ten 30 min prieš ragavimą, likučius taip pat laikykite šaldiklyje (kokius likučius? :). Tortas gaunasi be galo be galo be galo be galo be galo be galo be galo be galo be galo be galo be galo skanus ir sveikas :) Pabandykit. In Joy.

O čia buvo bandymai / these were the test versions :



2 komentarai: