2013 m. balandžio 29 d., pirmadienis

nourish yourself / pasivitamininimas

Šitaip begėdiškai užsitęsus žiemai, žaliavalgiaujantiems, o ir visiems kitiems turbūt iškilo šiokių tokių problemų.. Apart saulės šviesos labai trūksta žalėsių.. Šiltnamy špinatai ir salotos dar tik žvalgosi, dairosi, vos kelis lapelius iškišę..O parduotuvinės gėrybės taip akivaizdžiai jaučiasi tuščios ir beskonės, kad ima neviltis.. Žinoma, gamta nesnaudžia - ir šią savaitę jau skyniau garšvas, kiaulpienes, turėtų ir dilgėlių jaunų būti ir kitų gėlyčių/žolyčių.. Bet jų dar ne tiek daug, kad ir kokteiliams ir salotoms, ir.. užtektų.. Taigi, yra kelios produktyvios išeitys..

  • Pirma - jau galima rasti pirmųjų garšvų, dilgėlių, kiaulpienių.. 
  • Antra -  (bet čia tik kitiems metams:), prisiskinti ir susidžiovinti lauko žolių, kai jų pievos linguoja, su blenderiu sumalti į miltus ir šitaip visą žiemą galima sau kukuoti.. 
  • Trečia išeitis - daiginti! Želmenis (tik avižų paaugę - jau kartokos), saulėgrąžas, žirnius.. 

green smoothie

Ir saulėgrąžas ir žirnius pirma mirkau, sudaiginu, o paskui sodinu į padėklus su žeme, tik saulėgrąžas dar reikia uždengus popierium prispausti su kokiom knygom keletui dienų, kad daigeliai tvirtesni išaugtų, lengviau įsišaknytų.. Stambūs saulėgrąžų daigai tikrai labai tinka kokteiliams, tiesa, man pradžioj reikėjo prie to skonio priprast, nei tai saulėgrąžų aliejus, nei tai kartumėlis kažkoks.. bet tiesiog pradėjau šiek tiek mažiau jų dėti, o įberti spirulinos ir skonio klausimas išsiprendė.. O žirnių daigeliai išvis labai saldūs, vienus galima maumoti..

Tai ką? - Pasivitamininkim!

sprouting

P.s. žalio kokteilio receptas: keli bananai ir gera sauja saulėgrąžų daigų, bei šaukštelis spirulinos arba keli obuoliai, kelios kriaušės, gera sauja saulėgrąžų daigų ir šaukštelis spirulinos. Be spirulinos galima puikiai apsieiti.


***

Winter's here, in a cold climate zone, are always too long, not only for raw fooders, but for everybody, I guess. The absence of sun and fresh greens sometimes is devastating.

Baby spinach and lettuce in my greenhouse are only starting to peep out. And all the green goodies in the shop just feel plain and tasteless and vitamin free.. Of course, nature is already waking up – this week I have picked some ground elder and dandelion. I think, there should be some young nettles and some other tasty wild stuff already.. But it is still not enough for the daily smoothies and salads..

Luckily there are some great ways out. Firstly (but it will be only for the next year) – in spring, summer or even early autumn pick up and dry up as many edible herbs as you can – I’ve done that last year and now I’m really appreciating it every morning in my smoothies. My friend was making greens flour from that (just blend the dried goodies in your Vitamix), maybe it’s more convenient to store (in a jar), but I prefer whole dried herbs; it just works better for me that way...

The second option is - to sprout! Wheatgrass, peas, sunflowers seeds – everything :) The last too – I always soak overnight and then transfer onto the pallet or some dish with a little bit of soil. It’s better for sunflower seeds when you press it with something heavy (books) for the first few days, that way, little sprouts grow stronger, get stronger roots.. Thick sunflower sprouts are really great for smoothies, you can always add some spirulina, as I do, if it tastes too much sunflowery.. And pea sprouts are so sweet that I just eat it alone :)

So.. Nourish Yourself! Now you know how to.

P. s. the recipe for this green smoothie: few bananas, a good handful of sunflower sprouts, a teaspoon of spirulina and a few apples or some pears.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą