2020 m. gruodžio 19 d., šeštadienis

virtinukai su džiovintais grybais kitaip

Mūsų Kūčių stalo centre visada stovėjo didžiausia lėkšė virtinukų su džiovintais grybais. Tai visada buvo pagrindinis ir nekintantis šios šventės patiekalas. Visą Kūčių dieną valgyti (tiksliau kažką užkąsti) gaudavo tik vaikai, suaugę laukdavo vakarienės ir sutemus, patekėjus Žvaigždei, mes sėsdavome prie stalo. Ilgą laiką, kartus su raudona mišraine tie virtinukai buvo vienintelis mano kūčinis maistas. Visą kitą buvo su žuvimi. Virtinukų lipindavome daug - mūsų giminė labai didelė ir tradiciškai visi susirenkame Kūčioms ir Velykoms. Na, išskyrus šiemet. Virtinukų darbus dažniausiai atlikdavo trys giminės moterys, mano teta ruošdavo tešlą, pusseserė įdarą, o aš lipindavau. 

Šiemet, kai švęsime dviese, vistiek norėjau šio tradicinio patiekalo, tik gal nebe tokio tradicinio. Įdaras išliko tas pats, tačiau tešla ir paruošimo būdas šiek tiek kitokie. Kadangi aš labai mėgėja Rytų ir rytietiškų patiekalų, tai nusprendžiau šiuos virtinukus surytietint. 


Jums reikės:

Įdarui:
  • 2 geros saujos džiovintų miško grybų (galima naudot ir pievagrybius, jei šiemet neprigrybavote);
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai;
  • druskos, pipirų.
Įdarą ruošiame iš anksto, grybus užmerkiame per naktį, ryte perplauname ir verdame 15 - 20 min. Išvirusius susmulkiname smulkintuve (mano mama juos mala su mėsmale). Smulkiai supjaustome svogūnus, kepiname. Iškepusius sumaišome su grybais, beriame druskos ir pipirų (kadangi tešloje nėra druskos, o taip pat grybai druską labai sutraukia - įdaras geriau kad būtų sūrokas). Taip pat, gaminant įdaras turi būti atvėsęs.

Tešlai reikės (maždaug 30 vidutinių virtinių);
  • 250 gr miltų;
  • 130 gr karšto (2/3 verdančio vandens ir 1/3 šalto);
Ši tešla yra tradicinė kinietiškų virtinių (kitaip dumplings) tešla. Druskos į ją nededu, nes druska šiek tiek kietina tešlą. Tokia tešla labai tinka virtiniams virti garuose arba kepti uždengtoje keptuvėje su aliejumi ir šiek tiek vandens. 

Miltus išmaišom su vandeniu, išminkom tešlą, ji bus labai maloni liesti, minkšta, elastinga, nelimpanti prie rankų. Išminkytą tešlą suvyniokite į vaško drobelę, sandariai ir palikite pastovėti 20-30 min. Paskui vėl paminkykite tešlą ir jei turite laiko, leiskite jai pailsėti dar tiek pat, jei ne - galite gaminti virtinukus.

Virtinukams tešlą padalinkite į kelias dalis, nenaudojamą uždenkite, kad neišdžiūtų. Formuokite ilgą ritinėlį, pjaustykite jį maždaug pusės nykščio gabaliukais, ir kočėlo pagalba formuokite skritinėlį. Negailėkit miltų, skritinėlis turėtų būti pakankamai plonas, plonesnis nei mūsų įprastų, vandenyje verdamų virtinukų. Dydis - maždaug kaip delnas. Išvirus garuose arba iškepusi tokia tešla tampa dar plonesnė, traški, neapsunkinanti, lyg ryžių popierius, čia labiau dominuoja įdaras. Dedame įdaro, lenkiam per pusę ir uždarome virtinuką, kaip tai padaryti kūrybiškiau galite pažiūrėti youtube įsivedę - how to wrap gyoza dumplings. Bet visiškai nesvarbu, galite gaminti ir paprastai lietuviškai.

Verdame garuose, arba, kaip jau rašiau - labai skanus variantas - į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, šiek tiek vandens (per pusę piršto), sudedame virtinukus, paliekant tarp jų mažus tarpelius, uždengiam keptuvę dangčiu ir ant mažos ugnies leidžiam virtiniams pradžioje išvirti garuose, o paskui, išgaravus vandeniui, jų apačia labai skaniai apskrunda. 

Tradiciškai per Kūčias virtinukus su džiovintais grybais pas mus patiekia su keptų svogūnų padažu (tiesiog aliejuje kepti smulkinti svogūnai). Taip pat prie jų labai tinka - nesaldintas sojų jogurtas su sojų padažu. Skanaus :)

Papildomi patarimai:
  •  Jei prisigaminote per daug virtinių tešlos, suformuotus skritinėlius galim užšaldyti, tiek jie turi būti labai gerai apibarstyti miltais iš visų pusių, kad nesuliptų. 
  • Įdarą galite gaminti patį įvairiausią: grybai su bulvių koše; smulkinti lietuviški arba pekino kopūstai su trupintu tofu ir imbieru; veganiškas faršas su kep. svogūnais; trupintas rūkytas tofu su imbieru ir svogūno laiškais ir pan.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą