2020 m. gruodžio 7 d., pirmadienis

Dar netikresnis zuikis su balta mišraine

Mūsų šeimoje, o gal labiau giminėje jokios Kalėdos, Velykos ar šiaip kokia šventė neapsieidavo be netikro zuikio ir baltos mišrainės. Tai to netikro zuikio nežinau jau kiek metų burnoj neturėjus sugalvojau šiemet šventiniam stalui pasitiekt. Dalinuosi ir su jumis. Yra keli variantai kaip jį gamint - vienas, pats paprasčiausias nusipirkti veganiško "faršo", kurio dabar visose parduotuvėse yra, dėti smulkintų morkų, svogūnų, prieskonių, kažką surišimui - maltus linų sėmenis pvz., formuoti kepaliuką ir kepti. Aš norėjau pabandyt pasigaminti tokį, dar netikresnį zuikį from scratch, iš paprastų produktų, dėl kurių greičiausiai net į parduotuvę jums nereikės papildomai ruoštis. Naudojau lęšius, grybus, riešutus (šitie ir yra pagrindiniai paprasti augalinės "mėsos" pakaitalai) ir dar šį tą :)


Visai netikram zuikiui jums reikės:
  • puodelio (amerikietiškas matavimo vienetas) virtų lęšių (tinka bet kokie);
  • pusės puodelio graikiškų riešutų;
  • pusės puodelio anakardžių riešutų;
  • puodelio patroškintų grybų (pievagrybių, aš naudojau šaldytus miško);
  • vienos morkos;
  • vieno svogūno;
  • skiltelės česnako;
  • druskos, pipirų;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštų sojos arba tamari padažo;
  • 2 šaukštų avižinių dribsnių;
  • 3 šaukštų maltų linų sėmenų (galima naudoti džiūvėsėlius);
  • druskos, pipirų pagal skonį;
Papildomai, praturtinti skonį galima dėti - šaukštą, du pomidorų padažo ir/arba 3/4 puodelio tarkuoto veganiško sūrio.

Riešutus lengvai paskrudinam orkaitėj, jei jūsų graikiški riešutai kartoki, paskrudinus patarčiau nulupti luobelę. Į maisto smulkintuvą dedame visus produktus ir sumalame. Viskas, tik tiek to gamybos proceso :) Formuojame kepaliuką, šauname į orkaitę, kepame vidutinėje temperatūroje, kol apačia paskrunda (bent jau pusvalandį ar 40 min), pabaigoje galima įjungti ir grilio režimą, kad gražiau/skaniau apskrustų viršus. Tradiciškai toks visai netikras zuikis valgomas atvėsęs kartu su balta mišraine. Pjaustyt jį irgi reikėtų visai atvėsusį, taip jis puikiai išlaiko formą.

Baltą mišrainę pasigaminti jau taip paprasta, bet pagalvojau vistiek pasidalinsiu savo receptu ir nedidelėm paslaptim, ką darau, kad ji pavyktų tikrai skani.

Baltai mišrainei jums reikės:
  • panašaus kiekio su lupenomis virtų morkų ir bulvių (pvz. 5 vidutinio dydžio tų ir tų) ;
  • indelio konservuotų žirnelių (aš visad renkuosi tuos ypatingai mažiukus, man taip skaniau);
  • kelių raugintų agurkėlių pagal skonį;
  • pusės pok. tofu vietoj kiaušinių;
  • druskos (gerai būtų juodoji, smirdžioji indiška druska), pipirų, krapų.
  • vegan majonezo;
Nulupame ir supjaustom atvėsusias bulves ir morkas. Skanios baltos mišrainės paslaptis - kuo smulkiau supjaustyti produktai, tai tikrai įtakoja skonį, patikėkit. Supjaustom agurkėlius, sutrupinam tofu pirštais, suberiam žirnelius, dedam prieskonių, krečiam majonezo. Man labai skanu balta mišrainė su šviežiais krapais (arba bent jau džiovintais), jei nebandėt - pabandykite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą