2015 m. rugpjūčio 27 d., ketvirtadienis

Saulėti pusryčiai su daigintų grikių "granola"

Iš visų kruopų ar grūdinių kultūrų, aš labiausiai mėgstu grikius. Jie tokie lengviausi mano skrandžiui, labai skanūs termiškai neapdoroti, daiginti, o be to, iš jų galima labai daug įvairiausių patiekalų pasigaminti. Ir saldžių ir visokių pikantiškų, jie puikiai tinka pagardinti salotas ar kokteilius.

Apie grikių naudą tiek ditirambų yra prirašyta, bet aš dar niekad nerašiau, tad pasidalinsiu keliais :) 
  • Pavyzdžiui, japonų dietologai juos stato į pirmą vietą pagal naudingumą ir energetinę vertę;
  • Žaliuose, daigintuose grikiuose gausu unikalių baltymų, įeinančių į 8 nepakeičiamų amino rūgščių sudėtį;
  • Pagal savo biologinę vertę, kokybę ir maistingumą, grikių baltymai prilygsta vištos kiaušinio baltymams. Pagal įsisavinimą - jie artimi ankštinių kultūrų produktų baltymams;
  • Amino rūgštis cisteinas, esanti grikiuose, sustiprina organizmo išvalymą nuo šlakų ir radioaktyvių medžiagų;
  • Dar labai svarbu, kad  grikiai neturi gliuteino, augalinio baltymo, kuris dažniausiai randamas kitose grūdinėse produktuose;
  • Žalieji grikiai pranoksta javus pagal mikro ir makro elementų sudėtį. Grikiuose daugiau geležies, kalio, kalcio, boro. Taip pat turi daugiau vitaminų E, B1, B2, P.
Paskutiniu metu pamėgau tokį labai paprastutį daigintų grikių granolos varianta - daigintų grikių traškučius, kurių turint galima labai greitai susikurti nuostabų, spalvotą, vitaminų kupiną pusrytį.


Jiems reikės susidaiginti žalių, nekepintų grikių (kaip tai pasidaryti lengvai ir be streso, rašiau čia) ir sudygusius juos išdžiovinti; galite naudoti specialų džiovintuvą arba orkaitę, nustatę žemą temperatūrą ir feno režimą. Gaunasi tokie traškučiai, kurie puikiai laikosi stiklainyje tiek kiek reikia.

Atėjus saulėtų pusryčių metui jums tereikia:
  • Šliūkštelti į savo mėgiamiausią dubenėlį šlakelį bet kokio riešutų pieno;
  • Pjaustyti turimų vaisių, šį kartą aš naudojau persikus, avietes iš sodo ir bananus;
  • Skaninti džiovintais vaisiais - šilkmedžio uogomis pvz.;
  • Ir svarbiausia berti džiovintų daigintų grikių. 
Gausite tokį nuostabų, naudingą ir sveiką pusrytį, kuris ne tik kad labai lengvai ir greitai paruošiamas, bet ir tooooooooks skanus, juk galima dėti bet kokių vaisių, uogų, dž. vaisių ar sėklų ir kiekvieną kartą gausis vis naujas, vis kitas, nepabostantis skonis :) Tokį pusrytį be galo mėgsta ir vaikai, bet ir visi suaugę, kuriems gaminau labai jau greitai jį pamėgo, per sekundę maždaug :)

Pasidalinkit, kokie jūsų mėgiamiausi pusryčiai paskutiniu metu, a?.. Labai lauksiu :)

P.s. O štai čia kažkada rašiau, kaip pasigaminti truputį kitokią "granolą" taip pat iš daigintų grikių ir vaisių, bei tokius kaip sausainius, užkandukus, puikiai tinkančius į kelionę su savim pasiimti ar išvyką kokią.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą