2015 m. rugpjūčio 15 d., šeštadienis

Cukinijų spagečiai su kreminiu avokadu padažu ir vyšniniais pomidoriukais

Dalinuosi receptu, išspausdinti pavasariniame "Beatos virtuvė" žurnale :)

Turbūt nerasite žmogaus, kuris nemėgtų makaronų. Aš irgi labai mėgstu, ypač spagečius, dar nuo studentavimo laikų, kai pagrindinis maistas ir buvo – keptos bulvės bei makaronai.
Tačiau tie, įprasti spagečiai, su visokiais riebiais padažais, turi paskui tendenciją nusėsti visokiose nepageidaujamose vietose. Ir skranduką užkemša. Kyla klausimas, o ką daryti?. Nes, nu, jeigu norisi..

Kai pradėjau domėtis sveika mityba, vis užmatydavau užsienio tinklaraštininkų nuotraukose ar video tokius pačius makaronus, tik iš daržovių – dažniausiai cukininjų, morkų ar burokėlių. Kažkaip neskamba viliojančiai?. Visa paslaptis specialiame prietaise ar tarkoje, kaip pavadinsi, nepagadinsi – kuri sutarkuoja, išsuka daržoves tokiais ilgais makaronais. Tada belieka tik susiplakti kokį sveiką, skanų padažą ir pietūs gatavi.


Kai tik nusipirkau tą makaronų pjaustyklę, turbūt nebuvo ne savaitės, kad negaminčiau šių įprastų-neįprastų makaronų.

Todėl šiandien ir jums siūlau pamėginti. Dviems porcijoms reikės:

  • dviejų vidutinio dydžio cukinijų;
  • vieno sunokusio avokado; 
  • pusės skiltelės česnako arba česnako granulių arba džiovinto svogūno miltelių (tas    svogūniškas skonis šiame padaže labai tinka, bet galima ir praleisti); 
  • druskos, pipirų pagal skonį;

Pirmiausia, specialios pjaustyklės pagalba paverčiam dvi cukinijas į kalną makaronų. Jei tokios pjaustyklės neturit – nebėda, galima naudoti tarką kuri pjausto ilgais šiaudeliais. Šiek tiek pabarstom druska, ir išmaišom rankomis. Druska padės išsiskirti sultims, kurias paskui nupilsim, kad makaronai nebūtų vandeningi.
 
Toliau gaminam padažiuką: smulkinam avokadą su česnaku, išsukam iki vienalytės masės kombaino S formos peiliuku pagalba arba naudojant kokį rankinį smulkintuvą; tačiau galima visa tai padaryti ir paprasčiausia šakute. Padruskinam ir papipirinam pagal skonį. Aš į tą patį padažą dar sumetu visus galiukus, likusius tarkuojant cukiniją.

Viskas! Užtruksite ne daugiau penkių minučių. Sveiki, skanūs, maistingi pietūs per 5 minutes – gi, stebuklas kažkoks, dėl to man taip ir patinka žaliavalgystė :)


Dabar belieka sumaišyti makaronus su mūsų padažu, puošti pusiau padalintais mažyčiais pomidoriukais, dar galima saulėj džiovintų pomidorų pasmulkint ant viršaus – tiekti į stalą ir mėgautis.

Svarbiausia, kad šis patiekalas – tikras chameleonas, jį galima visaip kaip adaptuoti ir pritaikyti pagal savo skonį. 
  
Vaikai nevalgo daržovių? – Pabandykit jų taip mėgstamų spagečių (aš rinkčiausi be glitimo) lėkštėje įmaišyti pusę štai tokių makaronų iš cukinijų (tik nulupkit odelę, kad lengviau kramtytusi), ir būtinai nepagailėkit vyšninių pomidoriukų – nes visi vaikai labai mėgsta apvalius mažučius dalykėlius.

Jei vistiek nevalgo – pakeiskite bent jau jums įprastą makaronų padažą, šia, sveikesne alternatyva. Jis turi švelnią, kreminę konsistenciją, labai tinka kaip padažas salotoms, arba tiems patiems makaronams – vietoj visokių sūrių ar majonezų.

Garantuoju, kad šis patiekalas jus maloniai nustebins – pabandykit :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą