2022 m. liepos 5 d., antradienis

Naminiai veganiški fettuccine makaronai shiitake, čiobrelių ir sojų grietinėlės padaže

Ilgokai čia nerašiau, tačiau jau kažkadaise nusprendžiau, kad rašysiu tiek ir tada, kai norėsis, kai jausiu įkvėpimą. Šis tinklaraštis visada buvo man dėl dalinimosi džiaugsmo. Ypač, kai gaminu maistą ir gaunasi labai skaniai - tai bent taip galiu pasidalinti - receptu. O šis receptas laukia nuo žiemos, kai man sugriovė ir paskui iš naujo sustatė visą virtuvę, per tą laiką gaminau beveik vien tik kokteilius ir salotas, jei tai išvis gali pavadinti gaminimu.

Taigi - mano mama ir močiutė dažnai lepindavo naminiais makaronais ir jų skonis visiškai kitoks, nei tų iš parduotuvės. Tokie minkšti, bet išlaikantys tekstūrą, švelniai sūrstelėję ir paprastai išvirti, tiesiog su sviestu - taip juos atsimenu. O dar - prisimenu, kad naminiams makaronams pagaminti visai nereikia įgūdžių, daug laiko ar tos itališkos makaronų mašinėlės. Viskas, kaip visada gyvenime - daug paprasčiau nei atrodo. Tokius naminius makaronus galite gaminti bet kokio dydžio ar formos ir patiekti su pačiais įvairiausiais padažais.


Jums reikės (2 porcijoms):

Tešlai:
  • 90-100 ml vandens;
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus;
  • 200 gr miltų (arba maždaug pusantro puodelio (amerik. matavimo vienetas));
Druskos į tešlą nededu, nes ji ją kietina, geriau dėti verdant į vandenį. Indelyje suplakite vandenį su alyvuogių aliejumi, atidėkite. Išberkite (galima persijoti) miltus ant savo darbinio paviršiaus į kalniuką, padarykite viduryje šulinėlį, ten pilkite aliejaus ir vandens mišinį, kita ranka maišykite, kol pradės formuotis vienalytė masė, kai galėsite minkyt - minkykite. Ne daugiau 5 minučių. Jei tešla labai kieta - galima šliūkštelėti dar šiek tiek vandens. Uždenkite ir atidėkite į šaldytuvą pailsėti pusvalandžiui, bet nepalikite tešlos ten ilgiau nei 18 valandų. Kol tešla ilsisi šaldytuve, pasiruošiame ir susipjaustome grybus padažui (žr. žemiau).

Išėmę iš šaldytuvo, padalinkite tešlą į dvi dalis ir iškočiokite ovalios formos blyną plonai, bet ne iki popieriaus plonumo, gausiai barstykite miltais, supjaustykite juostelėmis ir dar pabarstant miltais, išsklaidykite jas pirštais. 

Vanduo makaronų virimui turėtų būti jūros vandens sūrumo. Meskite makaronus į užvirusį vandenį maždaug dviem minutėms arba kol pakyla į paviršių.

Shiitake padažui reikės:
  • 100-150 gr shiitake grybų (minėjau juos ne kartą, skaniausi auginami čia);
  • šiek tiek aliejaus arba vegan sviesto kepimui;
  • 3-4 šaukštų sojų arba avižų grietinėlės;
  • druskos,
  • juodųjų ir baltųjų pipirų;
  • čiobrelių;

Shiitake grybams būtinai išimkite kotelius, termiškai apdorojant - jie tampa kieti ir guminiai (aš juos džiovinu ir paskui dedu į sriubas arba praturtinu žaliuosius kokteilius). Taigi, supjaustome ir kepiname, kol švelniai paskrunda. Grybus kepti reiktų pradėti keliomis minutėmis anksčiau nei virsite makaronus. Kai apskrunda, pilame grietinėlę, beriame prieskonius, maišome ir pusei minutes leidžiame visiems skoniams susidraugauti ant labai mažos ugnies. 

Išvirusius makaronus perkošiame, krečiame į padažą, maišome ir patiekiame. Labai paprastas, klasikinis patiekalas, tačiau - geriausio restorano lygio, vien dėka šviežių, kokybiškų ingredientų ir žinoma - tirpstančių burnoje naminių fettuccine. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą