2022 m. gruodžio 22 d., ketvirtadienis

(Veganiški) dangiško skonio Biscotti

Mano mėgiamiausios dovanos - valgomos dovanos. Gal todėl, kad su jomis būna mažiausiai nesusipratimų, na, valgyt, juk patinka visiems, ir todėl, kad kažką skanaus kramsnojant visada maloniau ir kitas dovanas išpakuot, o jei tos valgomos dovanos pagamintos savo rankomis, įdėjus jų šilumos, laiko, meilės ir pastangų - tada jau tikros Kalėdos. Valgomas dovanas mėgstu ne tik gauti, bet ir dovanoti.

Mano tinklaraštyje galite rasti bent kelis puikius valgomų dovanų receptus, pirmą vietą, šių žiemos švenčių proga turbūt užimtų meduoliniai žmogeliukai, dar labai tiktų kūčiukai ir, žinoma, mano dažnai kepami, maistingi datulių sausainiai.

Bet dabar noriu pasidalinti dar vienu nuostabiu, kaip jau supratot iš pavadinimo, receptu su itališku prieskoniu. Įkvėpimą jam, kaip dažnai man pasitaiko - parsivežiau iš paskutinės kelionės. Prieš gerą mėnesį su drauge keliavome Maltoje, ir ten atvykus į Airbnb, mūsų laukė šeimininkės paliktas tokių biscotti pokelis, matėsi, kad jie iš mažos kepyklėlės ir buvo tokie skanūs, kad sutaršėm juos per kelias dienas. Paskui, aišku, radom pačios tą kepyklėlę ir pripirkom visiems (bei sau) tų puikiųjų sausainiukų lauktuvių į Lietuvą.

Pats biscotti pavadinimas reiškia - kepti du kartus. Taip ir darysim.


Taigi, jums reikės:

  • 2 puodeliai (amerikietiškas matavimo vienetas) miltų;
  • 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnis druskos;
  • ⅔ puodelio cukraus;
  • ⅓ puodelio tirpinto (ir šiek tiek atvėsinto) kokosų aliejaus; (Tinka ir alyvuogių, rapsų arba galima naudoti sviestą);
  • šlakelio migdolų pieno (jei reikės);
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus;
  • 1 šaukštelio migdolų ekstrakto (nebūtinai);
  • ⅓ puodelio obuolių tyrės (arba 1 kiaušinio);
  • 1 puodelis migdolų (supjaustytų per pusę);

Aliejų, cukrų, obuolių tyrę arba plaktą kiaušinį, vanilės ir migdolų ekstraktus sumaišome, suberiame ten migdolus ar kitus riešutus. Sumaišome visus likusius (sausus) ingredientus. Maišome tarpusavyje. Jei tešla nesiformuoja, išlieka per daug biri, pilame šiek tiek augalinio pieno (porą šaukštų).

Įkaitiname orkaitę iki 170 laipsnių, daliname tešlą į dvi dalis ir formuojame du ilgus, siaurus ritinėlius. Kepame orkaitėje 25 min, turi tik šiek tiek paruduot krašteliai. Tada traukiame ir laukiame kol pilnai atvėsta (bent 20 min), pilnai atvėsus pjaustome aštriu duonos (su ranteliais) peiliu, vėl dedame į skardą ir šauname į orkaitę dar 10 min. Biscotti turi išlikti šviesūs, jie tik šiek tiek labiau padžiūna ir tampa traškesni.

Skanaus ir skanių dovanų!

P.S. kaip galima pakeisti receptą ir išgauti kitus skonius:

Dar papildomai galima dėti:
  • vienos citrinos žievelės;
  • migdolus galima keisti lazdynų riešutais arba pistacijomis;
  • migdolus galima keisto šokolado gabaliukais;
  • vietoj migdolų galima dėti šiek tiek mažesnį kiekį lazdyno riešutų ir dž. spanguolių;
  • iškepusius ir atvėsusius galima aplaistyti tirpintu šokoladu;
  • vietoj citrinos žievelės galima dėti apelsino žievelės ir pilti apelsinų sulčių;

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą