2021 m. spalio 28 d., ketvirtadienis

Kreminis, rudeniškas burokėlių perloto

Ar žinote kas yra perloto? Ir aš kažkada nežinojau. Ir greičiausiai kalbininkai šio žodžio taip pat nežino. Tačiau, kadangi mėgstu kalbas ir visokius kalbinius niuansus žinau pagrindinę taisyklę - kalba yra gyva. Ji keičiasi, auga, sensta, kaip ir žmonės, ir kuria ją ne kalbininkai, o - gyvenimas. Kalbininkai tik fiksuoja.

Mane su perloto (beja, tai toks lietuviškas risotto atitikmuo iš perlinių kruopų) sieja malonūs prisiminimai. Pirmą kartą pamačiau šį žodį ir paragavau patiekalo KTU dizaino fakulteto, kur prieš kelis metus mokiausi siuvimo, kavinėje. Nepamenu ar tas patiekalas labai patiko, bet patiko pati idėja. Tokia fancy prabangi košė-ne-košė gaunasi.

Kodėl burokėliai? Nes tai lietuviška, labai vertinga ir rudeniška daržovė.

Nes burokėliai pasižymi kone stebuklingomis savybėmis. Pavyzdžiui...
  • Burokėliuose gausu antioksidantų, kurie organizme kovoja su laisvaisiais radikalais. Laisvieji radikalai įtakoja daugelio lėtinių ligų atsiradimą, tokių kaip aterosklerozė, artritas ar vėžys. Reguliarus šios daržovės vartojimas, skatina šlakų ir įvairių toksinų šalinimą iš organizmo;
  • Burokėliai gerina virškinimą ir padeda nuo vidurių užkietėjimo. Juose yra daug skaidulų ir pektinų, kurie valo žarnyno sieneles. Daugiausiai visų šių medžiagų yra šviežiuose burokėliuose arba burokėlių sultyse. Kita vertus, termiškai apdorotą daržovę organizmas pasisavina geriau;
  • 100 g šio produkto turi tik 42 kilokalorijas;
  • Burokėliuose gausu vitamino B, stiprinančio kraujagyslių sieneles, bei geležies. Jų vartojimas gali užkirsti kelią širdies ir kraujagyslių ligoms, bei pakelti hemoglobino lygį kraujyje;
  • Be viso to, ši nuostabi daržovė pasižymi jauninančiu poveikiu - gerina kraują, skaistina odą;
  • Burokėliuose yra daug magnio, vario, reikalingo skydliaukės veiklai bei moteriškų hormonų gamybai, taip pat - kalio, cinko ir jodo.
  • Artėjant šaltajam sezonui svarbu prisiminti, kad burokėlių sultys stiprina imunitetą, užkerta kelią peršalimo ligoms ir virusinėms infekcijoms. Be galo skanios jų sultys su morkomis, obuoliais ir imbieru. Jei norėsite šviežiai spaustas burokėlių sultis gerti grynas - geriau dvi valandas palaikyti atvirame inde, pageidautina šaldytuve, kad nesudirgintų skrandžio;
  • Reguliarus burokėlių vartojimas teigiamai veikia nervų sistemą ir gali padėti nuo rudeninės depresijos;
Jei įsitikinote šio tradicinės lietuviškos daržovės nauda ir norėtumėte pasigaminti kažką netradiciško - na labai rekomenduoju šį patiekalą:

Netikėtas, tačiau labai gurmaniškas, skonio pilnas derinys. Laikytis patiekalo ruošimo instrukcijos čia ypatingai svarbu - tik tada bus išgauta tikra, kreminė konsistencija, kruopos prisigers burokėlių sulčių bei sultinio ir atsiskleis visas patiekalo grožis bei skonis.



Jums reikės (2 porcijoms):
  • 3 vidutinio dydžio burokėlių;
  • 2-3 šaukštų arba daugiau alyvuogių aliejaus;
  • Pusės, smulkiai pjaustyto vidutinio dydžio svogūno;
  • 2 smulkintų skiltelių česnako;
  • 150 gr kokybiškų perlinių kruopų (galima naudoti ir ryžius);
  • 750 ml karšto daržovių sultinio (iš vandens ir dviejų kubelių sultinio koncentrato);
  • 4 šaukštai balzamiko acto;
  • 2 šaukštai klevų sirupo (arba rudo cukraus);
  • veganiškos rikotos ar kito minkšto sūrio pagardinimui;
  • druskos, jei trūks, kai panaudosite visą sultinį;
  • pipirų;
  • šviežių arba džiovintų čiobrelių;
200 laipsnių orkaitėje, iškepkite 1,5 nulupto ir į nedideles skilteles supjaustyto, 2 šaukštais aliejaus, druska ir pipirais apšlakstyto burokėlio, kepkite maždaug 25 min.,kol suminkštės.

Įkaitinkite likusius 2 šaukštus alyvuogių aliejaus keptuvėje arba puode, sudėkite smulkintą svogūną, kai apkeps - česnaką. Po minutės suberkite perlines kruopas ir apkepinkite, maišydami dar minutę. Tada suberkite smulkiais kubeliais supjaustytus likusius burokėlius, čiobrelius, pipirus ir puodelį arba samtį karšto sultinio. Viską gerai išmaišykite, virkite and nedidelės ugnies, vis maišant ir pilant karšto sultinio tik tada, kai prieš tai įpiltas jau pilnai susigėrė į kruopas. Kartas nuo karto, pakankamai dažnai, maišykite. Kai kruopos bus jau beveik išvirusios (maždaug po 30 min.) - uždenkite dangčiu ir palikite dar 5 min.

Tuo tarpu pakaitinkite balzamiko actą ir klevų sirupą mažame puodelyje, kol sumažės skysčio kiekis, sudėkite orkaitėje keptus burokėlius, kad pilnai pasidengtų.

Padalinkite pagamintą perlotto į 2 lėkštės, ant viršaus uždėkite balzamiko actu glazūruotas burokėlio skilteles, bei kelis šaukštus minkšto sūrio, pabarstykite čiobreliais. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą