2020 m. lapkričio 27 d., penktadienis

Tvarios Kalėdos

Nežinau kaip jums, bet man šiuo metu labai norisi, kad tos visos žiemos žventės - Kalėdos, Kūčios ateitų greičiau. Žinoma, nieks nežino kaip mes jas švęsim ir greičiausiai ne tokiam gausiam būry, kaip visada. Bet vistiek. Dėl tos karantininės situacijos, dėl ištuštėjusių miestų, tamsių kavinių langų (nors ir nedažnai jas lankau), dėl iššsiilgtų draugių, apkabinimų, pasibuvimų - norisi kuo greičiau pradėt kalėdaut :)

Dėl to ir namus puošti, ruošti kalėdoms pradėjau kaip niekada anksti, lapkričio vidury, vis dėlto iššsiilgto švenčių ir jaukumo jausmo. Pasikabinau lemputes ant visų langų, pasipuošiau eglių šakelių, kurios rožių krūmam apklostyt buvo skirtos, pradėjau gaminti kalėdinius papuošimus ir planuot kalėdinius kepinius.

Bet taip pat - be viso šito jaukumo, kalėdinių prieskonių kvapo, židinio spragsėjimo ir lempučių mirgėjimo, Kalėdos pasaulyje yra viena daugiausiai šiukšlių sukuriančių švenčių. Manau, ypač dabar, šiuo nestabiliu ir neaiškiu laikotarpiu, daug žmonių, teigiamų emocijų ieško pirkdami internete. Ir tai visai nepadeda Žemei, nepadeda spręsti aplinkosaugos problemų, kurių jau ir taip turime tiek daug (per daug). Noriu pakalbėti, kaip Kalėdas sutikti ir praleisti tvariau. Apie Kalėdų eglę (o gal ne eglę), dovanas, papuošimus, maistą ir visą kitą. Jei jums įdomu - kviečiu į pokalbį :)


Tai pirmiausia ir svarbiausias švenčių atributas turbūt yra - Kalėdų eglė.

Pamenu, kaip vaikystėj mes visada turėdavome gyvą didelę eglę švęsdami Kūčias pas močiutę ir taip, kaip ir daugeliui jūsų man labai patinka ta žaluma ir sakų kvapas. Tačiau taip pat atsimenu, ir dabar dar matau po švenčių tas vargšes eglutes numestas prie konteinerių. Labai graudus vaizdas, ir tokia neteisybė - medelis augo metų metus, kad mes pasidžiaugtume juo kelias savaites. Ką aš siūlau:
  • Daugumoje miestų, girininkijos prieš Kalėdas atveža ir nemokami dalina eglių šakas, iš kurių galima pasidaryti vainiką arba mažą eglutę ar tiesiog pasikabinti, pasipuošti pačią šaką. Jei tokios paslaugos nėra, šaka vistiek gera išeitis.
  • Galima "eglutę" pasidaryti iš kažko kito: pvz iš knygų, iš kalėdinių lempučių, iš šakų ar dar kažko. Internete rasite daug įkvėpimo.
  • Jei jums priimtinas variantas dirbtinė eglė - geriau būtų ją pirkti secondhand, nes vis dėl to - tai plastiko gabalas ir, tikiu, mes nenorime sukurti dar daugiau šiukšlių.
  • Kiti mėgsta pirkti eglutes vazonuose ir paskui pasodinti. Idėja puiki, tačiau vertėtų atsakingai rinktis tiekėją. Daug kompanijų augina eglutes žemėje, paskui nekreipdamos dėmesio į šaknis, apkarpo jas ir tiesiog sukiša į vazonus - tokia eglutė nebeprigis. 
Taip pat norisi pasipuošti ir darbo stalą, kitus kambarius, namus, viduje ir išorėje. Papuošimai irgi gali būti tvaresni gamtai.
  • Pirmiausia naudokite tai, ką jau turite;
  • Pirkite iš antrų rankų (second hand);
  • Pasigaminkite. Naudojant kankorėžius, eglių šakeles, džiovintus citrusinius vaisius galima sukurti labai gražių dalykų. O taip iš popieriaus, kartono, kažko nereikalingo - prisiminkite vaikystę. Manau tai būtų puikus laiko praleidimo būdas kartu su visa šeima gaminant kalėdinius papuošimus. (Pavyzdys, kurį matote mano foto - iš mandarino žievelių pagamintos žvaigždutės ir girlianda iš jų).
Bene svarbiausias dalykas (bent man) - dovanos. Prisipažinsiu aš labai mėgstu dovanoti dovanas, galbūt net labiau nei gauti. Kiek save prisimenu. Ir taip pat kiek save prisimenu mėgstu dovanoti  pačios pagamintas dovanas. Suprantu, kad ne visi tai gali, tačiau yra rankų darbo dovanėlių, kur tikrai įmanoma dažnam:
  • Maistas - kalėdiniai ir visokie kiti skanumynai pati smagiausia ir tvariausia dovana, nes ji susivalgo. Galite iškepti sausainių su datulėmis arba avižinių sausainių su šokolado gabaliukais ar kalėdinių imbierinių sausainių, kurių receptu pasidalinsiu kitą sav. Tai gali būt ir pyragas ir naminė duona ir bet kas. Rankų darbo skanumynai šiais laikais brangūs ir tikrai vertinami. Dar kelios idėjos maisto dovanoms : uogienės, bei visokie pagardai, arbata, granola, rutuliukai iš dž. vaisių ir riešutų.
  • Kambarinis augalas vazone - tai ypač puiki dovana, jei jūs žinote, kad žmogus mėgsta augalus, o jei ir pats auginate - galite padauginti savo augalų vaikučių.
  • Laikas - laiko dovana, turbūt yra brangiausia, ką galime padovanoti artimam žmogui. Kartu praleistas laikas ypač mūsų dienoms yra tikrai vertinga. Galima kartu kažką gaminti, susitikti arbatos ar kakavos puodeliui. Galima tiesiog skirti tą laiką giliam pokalbiui, buvimui be telefonų ir kitų trikdžių, ar kažkokiai patirčiai kartu.
  • Patirtis - masažas, koncertas (kai jau bus galima), viešnagė kokioj sanatorijoj, o gal sky diving'as? Puiki dovana turintiems mažų vaikų - auklės kuponas pvz 3 val. pasižadate pabūti su jų vaikais, o gal penkias, o gal pusdienį :)
  • Virtualios dovanos, pirmiausia vertingos jau tuo, kad tai nėra daiktai ir nebus šiukšlės. O antra, mano manymu, tai labiausiai praturtinančios dovanos. Filmų internete, knygų, audio knygų prenumerata arba puslapių narystė. Jogos ar kitų treniruočių narystė online. 
  • Dovanos iš antrų rankų  - dovana nebūtinai turi būti nauja, tai ne visada jai prideda vertės. Ypač tokie dalykai, kaip vaikų žaislai, knygos ar antikvarinės vertybės. 
Svarbiausias, tvarios dovanos aspektas, mano manymu - kad dovaną gaunantis žmogus ją įvertins, panaudos ir ja džiaugsis. Todėl visada paprasčiausiai paklauskite - "Ko tu nori dovanų? Kas tave pradžiugintų?"

Dar vienas aspektas - dovanų pakavimas. Aš pati naudoju antrą arba trečią kartą ar dar daugiau jau naudotus dovanų maišelius, popierių, paprastą rudą pakavimo popierių nuo siuntinių. Taip pat galima naudot kažką netikėto, pvz. laikraščius. Papuošus dovaną natūraliais dalykais, kaip šakelės, lapai, kankorėžiai - gausite originalų ir ypatingą įpakavimą. 

Svarbiausia nepamiršti, kad Kalėdos nėra apie stresą, nėra apie pirkimą, lakstymą, ir net ne apie maistą (kaip sunku man bebūtų rašyt šią frazę). Pagalvokit apie ką jos jums? Kas svarbiausia? Ir nepamirškit to atsakymo artėjant šventiniam laikotarpiui. Jaukių jums :)

p.s. Visą gruodį dalinsiuosi šventiniais, jau seniau įkeltais ir naujais Kalėdų bei Kūčių patiekalais. Nes aš meilę išreiškiu per maistą. :)

p.p.s. Nuostabūs indai, lėkštės mano foto - iš "Žemės trupinys", o dar pozuoja kalėdiniai mandarinai ir kiti svarbūs švenčių atributai. Žaisliuką taip pat gaminau pati iš veltinio.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą