2020 m. rugpjūčio 21 d., penktadienis

Veganiška galetė su slyvomis

Jau seniai ieškojau veganiško pyrago recepto, kurio sudėtis ir pagaminimas būtų paprasti, o skonis - subalansuotas ir geras. Norėjau kad nebūtų kietas, kad nebūtų sausas - ko, be pieno, kiaušinių ir sviesto ne visada pavyksta pasiekti. Tai va - suradau. O dar šio pyrago įdarui galima naudoti bet kokius vaisius ar uogas, nebūtinai slyvas. Man atrodo būtų be galo skanu su persikais, abrikosais, kriaušėmis, rabarbarais arba vyšniom, agrastais. Žodžiu - su VISAIS vaisiais ar uogomis :) 

Jis skanus ir šiltas (tada dar labai tinka su ledais) ir pravėsęs. Man patiko, kad laiko formą, neištęžta ir supjausčius.

O dar labai patiko, kad jam nereikia jokios formelės, tad patogu viešint kokiam kaime ar svečiuose pas žmones, kurie nelabai kepa kepinius ir neturi visokių rakandų.


Bet labiausiai patiko, kad šis pyragas kepamas su raugu, kurio nereikia papildomai užmaišyti, galima naudoti tiesiog iš šaldytuvo (taip pat galima naudoti ir raugo likučius, tačiau raugas neturėtų būti pamaitintas seniau nei prieš penkias dienas). Jei neturite raugo vietoj to galite naudoti kepimo miltelius.

Jums reikės:
  • 40 gr. kvietinio raugo (100 proc. drėgnumo);
  • 130 gr. pilno grūdo miltų;
  • 40 gr. baltų miltų (kad būtų skalsiau arba norint išgauti kitą skonį galima naudot ir ruginius);
  • pusė šaukštelio sodos;
  • žiupsnio druskos;
  • 50 gr. rudo cukraus;
  • 40 gr. augalinio aliejaus;
  • 65 gr. verdančio vandens;
Įdarui:
  • 15-17 vidutinio dydžio slyvų:
  • šaukšto krakmolo (kukurūzų arba tapijokos);
  • šaukšto rudo cukraus bei kelių šaukštų rudo cukraus apibarstymui prieš kepant;

Sudėkite visus tešlai skirtus sausus ingredientus bei raugą į maisto smulkintuvą ir susmulkinkite, sumaišykite. Į verdančio vandens stiklinę supilkite aliejų, gerai išmaišykite ir pilkite į smulkintuvą. Maišykite tešlą tol, kol ji pradės formuotis į kamuoliuką (gali tekti papildomai įdėti miltų). Tada, dar šiltą tešlą sandariai padėkite į šaldytuvą bent pusvalandžiui (galima laikyt ir per naktį).

Slyvas supjaustykite skiltelėmis, apibarstykite krakmolu ir šaukštu cukraus. Kai tešla pailsės šaldytuve, išimkite ją ir iškočiokite, tačiau ne per daug plonai. Prieš dedant įdarą perkelkite tešlą ant kepimo popieriaus į skardą kurioje kepsite. Palikite 3-4 cm tuščios vietos nuo kraštų ir ratu dėliokite vaisius, pabarstykite juos keliais šaukštais cukraus, kuris ištirps ir iškepus slyvos blizgės. Užlenkite, apkamšykite tešlos kraštus ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20-25 min., kol lengvai paruduos. Skanaus! 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą