2020 m. rugpjūčio 24 d., pirmadienis

Vaikystės maistas - virtinukai su mėlynėmis arba šaltanosiai

Mano vaikystės namuose, kai tik prasidėdavo mėlynės pirmiausia mes jas tiesiog valgydavome, bet kai jau atsivalgydavome - močiutė arba mama virdavo virtinukų su mėlynėm arba tokią mėlynių sriubą su naminiais leistiniais makaronais - zacirka vadindavosi. Ir tik po to jau visokias uogienes virdavo.

Šiais metais vos nepavėlavau į mėlynių vakarėlį. Tai todėl, kad pernai jų labai daug prisiuogavau ir prisišaldžiau, o tada jau buvau rami, kad šįmet nereikia. Bet šaltanosių reikia visada! Jei nebandėt - tai toks nuostabus šiltas, saldus patiekalas, labai tinkantis tingiems ir vėlyviems savaitgalio pusryčiams ar priešpiečiams. Man tai - toks tikrasis comfort food'as

O dar, ši virtinukų tešla labai lengvai pagaminama, visada pavyksta ir puikiai tinka su visais kitais įdarais. Aš dar mėgstu virtinukus su bulvių koše, grybais ar vyšniomis.


Maždaug 3-4 porcijoms jums reikės:

Tešlai:
  • 2 stiklinių miltų;
  • 2 šaukštų aliejaus;
  • maždaug pusės stiklinės karšto vandens;
  • žiupsnio druskos.
Viską sumaišom, užminkom tešlą, turi nelipti prie rankų. Tešla gaunasi labai elastinga, maloni liesti, neplyšta verdant. Suformuojam rutulį, uždengiam ir paliekam pailsėti maždaug pusvalandį.

Įdarui:

Kelis šimtus gramų mėlynių sumaišome su keliais šaukštais cukraus (naudojau rudą).

Viskas. Virtinukų gaminimo būdų yra keli. Vienas - iškočioti tešlą, išspausti skrituliukus, dėti įdaro, formuoti. Bet aš darau kitaip: padalinu tešlą į dvi dalis, ir pradžioj iš vienos dalies kočioju tokį ilgą makaroną, supjaustau gabaliukais, tada kočioju kiekvieną gabaliuką atskirai į apskritimą, dedu įdaro, užspaudžiu kraštus. Paskui tą patį darau su kitu gabalu. Tokie virtinukai nesigauna idealiai vienodi, bet man taip lengviau ir patogiau.

Tada užverdu vandenį, leidžiu virtinukus ir paverdu kelias minutes nuo užvirimo. Jei lieka - užšaldau. Patiekti labai skanu su veganišku jogurtu arba paprastu arba grietine ir pabarstyti kokosų cukrumi. Valgyti su su šaukštu nes tokios skanumo mėlynių ir jogurto padažas pasidaro, kad norisi išlaižyti iki paskutinio lašelio. Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą