2020 m. rugpjūčio 15 d., šeštadienis

Natūrali apsauga nuo erkių - pasidaryk pats

Aš esu didelė mėgėja pasidaryti viską pati. Kartais juokaujam su šeima, kad dar galėčiau išmokti siūti batus (beje, visai planuoju) ir tada jau tikrai viską galėčiau pasidaryt pati. O dar aš labai nemėgstu chemijos. Visom prasmėm. Net ir mokykloj mažiausiai mėgau ją iš visų dalykų :) 

Turbūt todėl, kad turiu ypatingai jautrią uoslę ir skonio receptorius. Būna net negaliu kvėpuot ir išbūt patalpoje su stipriai prisikvėpinusia moterimi, o jei - neduokdie, lifte.. Taip pat jei paragauju kažką iš maisto produktų, nežiūrėdama į etiketę galiu pasakyt ar sudėtis pakankamai natūrali ar ten jau bilenkiek bilenko pridėta. 

Bet taip pat labai mėgstu gamtą, mišką, uogauti, grybauti, o Lietuvoje šitaip atšilus žiemoms - erkės jaučiasi geriau nei bet kada. Taigi norint apsisaugot ir nenaudoti cheminių preparatų, kurie patenka į kraują ir kenkia ne tik erkei, bet ir mums patiems, o tuo labiau skiepų - lieka viena išeitis. Pačiai pasigaminti kažkokį natūralų erkių atstūmėją. 


O tai išties labai paprasta ir tikrai veikia, nes gaminu jau ne vienus metus, braidau po miškus, pievas, uogynus ir nei viena neįsisiurbė. Pagrindiniai ingredientai, tokiai priemonei, žinoma, mano mėgstami, visur ir taip naudojami eteriniai aliejai. Galite pasigaminti tokią priemonę nuo erkių bei uodų dviem būdais - vandens pagrindu purškiamą arba aliejaus pagrindu tepamą.

Šį kartą, tokį erkių ir uodų atstūmėją aš gaminau su ekologiškais Ladrome eteriniais aliejais iš Eurokos. Galiu tikrai rekomenduoti, nes aliejukai be galo kokybiški. O taip pat - labai puikus kainos ir kokybės santykis.

Aliejiniam mišinukui jums reikės:

- 200 ml kokosų aliejaus;

Viską gerai išmaišykite, laikykite sandariame, pageidautina tamsaus stiklo inde, toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Purškiamam mišinukui jums reikės:

- buteliuko su puršktuku (apie 150 - 200 ml);
- 50 ml distiliuoto (filtruoto) vandens;
- 50 ml obuolių sidro acto arba spirito;
- 10-15 lašų eukalipto et. aliejaus; (dar labai tinka citrininio (lemon) eukalipto et.aliejus);

Viską sumaišykite buteliuke, prieš naudojimą suplakite, laikykite toliau nuo tiesioginių saulės spindulių.

Jei kažkurio aliejaus nemėgstate, galite dėti jo mažiau, taip pat papildomi, labai tinkantys eteriniai aliejai į šį mišinį būtų rozmarinų ir pelargonijų.

Jei esate apskritai, arba stipriai alergiškas eteriniams aliejams - tokią priemonę galite purkšti tiesiog ant rūbų ir ji vistiek veiks.

Kartais jei išvyka į mišką ištiko netikėtai ir nespėjau ar negalėjau pasiimti savo mišinuko, naudoju tik vieną kažkurį et. aliejų, nes juos nuolat nešiojuosi rankinėje, pvz. citrinžolių arba rozmarinų. O taip pat - pipirmėtės et. aliejus labai tinka jau įkandus uodui - tepamas tiesiogiai ant odos, nuramina, bei numalšina perštėjimą.

O kaip jūs saugotės miške? Pasidalinkite.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą