2020 m. birželio 9 d., antradienis

Veganiškas čili troškinys su anakardžių grietine

Čili troškinį pagal šį receptą gaminu jau turbūt arti dvidešimties metų. Žinoma, anksčiau jis nebuvo veganiškas, bet esmė ta pati. Pirmą kartą jį mano namuose gamino vienas mano jaunystės draugas, su kuriuo dabar matomės tikrai per retai, visai mūsų draugų kompanijai. Aš tada dar nelabai ką pati gamindavau, nelabai mokėjau, mokėjau gal tik bulves iškept, įsivaizduojat? :)

Tai va, atsimenu, kaip tada buvo skanu, iki dabar labai gerai atsimenu to pirmo karto vaizdą ir skonį, o dar atsimenu, jog pagalvojau, kaip paprastai atrodo visas gaminimo procesas ir ingridientai. Nes iš tiesų labai paprasta! Po to karto šį troškinį gaminau, turbūt, šimtus kartų ir nebuvo nė vieno žmogaus kam jis nepatiko. Sotus, sušildantis, pilnas skonių, prieskonių, ugnies ir gyvybės. 

Kitas - anakardžių grietinės receptas ne mažiau puikus ir ne rečiau mano naudojamas. Tokia "grietinė" švelnesnio skonio bei tekstūros nei grietinė iš saulėgrąžų ir patiekalas gaunasi labiau panašus į real thing.


Jums reikės (dviems, trims porcijoms) čili:
  • skardinės konservuotų pomidorų savo sultyse be odelių;
  • skardinės konservuotų raudonųjų pupelių;
  • skardinės baltųjų pupelių;
  • pomidorų padažo pagal skonį;
  • vieno vidutinio dydžio svogūno;
  • veganiškos mėsos faršo, aš naudojau du amala.lt  seitano burgerius, tiesiog sutrupinau pirštais, jų konsistencija ir skonis - tobuli;
  • prieskonių - paprikos miltelių, čili pipirų, paprastų pipirų, druskos, galima naudot meksikietiškus prieskonius;
  • papildomai galima dėti: papriką, tarkuotų morkų;
Anakardžių grietinei (laikyti šaldytuve, suvartoti per savaitę):
  • 1 puodelis mirkytų anakardžių (žemiau aprašysiu kiek ir kaip mirkyt);
  • 1/2 puodelio nesaldinto augalinio pieno (arba vandens);
  • 2-3 šaukštai citrinos sulčių (pagal skonį, gali norėtis ir daugiau), jas galima pakeisti obuolių sidro actu;
  • po 1/2 šaukštelio svogūnų bei česnakų miltelių (galima naudoti tiesiog kepintus);
  • maždaug 1/4 šaukštelio druskos ir pipirų (labai tinka balti), bet čia žinoma pagal skonį.
Pradžioje gaminame troškinį: keptuvėje pakepiname supjaustytą svogūną, kai apskrunda, beriame "faršą", viską išmaišome, aš šitame etape beriu ir prieskonius, nes nuo šilumos atsiskleidžia jų skonis, pakepinu kartu, o jei paskui trūksta, galutiniame variante dapildau. Jei noriu dėti daugiau daržovių - kepinu ir jas - kubeliais smulkintas paprikas arba tarkuotas morkas (beje, nuotraukoje, būtent variantas su morkomis). Tačiau jei norite klasikinio varianto - tiek pakanka. 

Į puodą supilame konservuotus pomidorus ir šiek tiek juos pamaigome tarp pirštų ar šakute, jokio blenderio naudot nereikia. Ten pat beriame perplautas pupeles, dedame 2-3 pomidorų padažo (galima iškart pirkti raudonos pupeles konservuotas pomidorų padaže, tačiau aš pomidorų padažą gaminu pati, tai man taip skaniau ir ramiau). Viską išmaišome, sukrečiame svogūnus ir "faršą", pašildome kartu, jei reikia dadedame prieskonių. Viskas! Skaniname anakardžių grietine dar labai tinka skrudinta balta duona. Nuotraukoje patiekta su kynva, dar tinka ir ryžiai.


Kaip pasigaminti "grietinę": mirkome anakardžius, šaltame vandenyje per naktį arba, jei neturime laiko - 20šimčiai minučių užpilame verdančiu vandeniu, perplauname ir suplakame didelio galingumo blenderyje su visais kitais ingridientais.

Skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą