2016 m. spalio 20 d., ketvirtadienis

gamtos vaistinėlė - putinas

Turbūt kiekvieno vaikystėje ar namuose yra/buvo tų, tik tų namų/šeimos firminių, dažnai natūralių,  o kartais ir keistų vaistų :) Mūsų namuose, dar iš gilios vaikystės, sovietų laikų, pamenu kakavos sviestą tirpdytą piene (fui), terpentinu įtrintas kojas vilnonėmis kojinėmis, boružėlinę nugarą po taurių ir... trintas putino uogas su medumi. Nieko nesakau, man tas putinas buvo labai gražus, ypač rudenį, kaime, kai viskas aplink be lapų - o jis sau raudonuoja, uogų kekėmis mosuoja. Tik kai reikdavo gerti tas trintas uogas. Pamenu, jos visad turėdavo kažkokį keistą močiutės kvapą ir tas kartumas.. Oi. 

Bet, kai užaugau, atsirado daugiau košės/sąmoningumo galvoje, ir labiau pradėjau vertinti gamtos dovanas - jaučiu begalinį dėkingumą savo mamai, kuri, nuo vaikystės, visada, pirmoje vietoje mus gydė tais natūraliais, gamtos vaistais. Ir kurios šaldytuve visą šaltąjį sezoną galima rasti putino stiklainiuką. Mano sesė taip pat jį pirmoj vietoj vartoja, kai jos maži vaikiukai peršąla - sako stebuklingai veikia. Bet putino uogų stebuklingas poveikis nesibaigia vien peršalimo ligų gydymu.



Putino uogos taip pat:
  • gelbsti nuo kosulio,  bronchito,
  • padeda esant aukštai temperatūrai, 
  • stiprina imuninę sistemą, todėl, kad 
  • jose yra didžiulis kiekis vitamino C ir kitų vitaminų bei mineralų. 
  • Taip pat jose yra medžiagų, kurios naikina ligas sukeliančias bakterijas, mažina uždegimą ir skatina prakaitavimą.  
  • Nėštukėms putino uogos gali padėti padidinti raudonųjų kraujo kūnelių kiekį ir atitinkamai – hemoglobino lygį;
  • Putino uogų sultys gali sumažinti vėžio ligų išsivystymo riziką. Jos mažina laisvųjų radikalų žalą, valo kraują, šalina nuodingas, pūvančias medžiagas iš organizmo.
O dar, svarbiausia - putino uogos kelia nuotaiką :) Pasirodo, jose yra kofeino rūgšties, kuri pakuria energiją ir aktyvumą.

Putino uogas reikėtų rinkti kaip tik dabar - po pirmųjų šalnų, tada jos tampa saldesnės. Svarbu rinkti tik pilnai prinokusias, minkštas uogytes. O paruošti gamtos vaistukus taip pat labai paprasta: galima jas šaldyti arba galima ruošti trintas uogas, kaip daro mano šeimoje. Mes esame išbandę ir putino sulčių spaudimą (tik sulčiaspaudė dažnai užsikemša, nes uogų kauliukai labai kieti) ir malimą mėsmale ir trynimą trintuvu. Paskutinį variantą aš pati visada renkuosi, šiais metais naudojau savo mylimą Nutribulletą, o paskui perkošiu per sietelį. Kad uogos ilgiau išsilaikytų, reikės įdėti arba medaus arba cukraus (santykiu 1(saldiklis):2(uogos)), gerai išmaišyti ir išpilstyti į mažus stiklainiukus. Peršalus, susirgus, sugalvojus pasistiprinti orgnazimą - galima tiesiog tris kart dienoj po šaukštą tu uogų trintų gerti arba pasigaminti gydančią arbatą: išmaišyti kelis šaukštus trintų uogų su šaltu vandeniu ir (tik po to) įpilti šiek tiek karšto. 

O dar - toks stiklainiukas gamtso gėrybių bus puiki dovana einant lankyti sergančio draugo arba tiesiog į svečius. Tai ką? Bėgam visi putinų rinkti/pirkti? :) 

p.s. Jei turite savo putino uogų recepto - pasidalinkite, būtų labai įdomu pabandyti.

1 komentaras:

  1. Esu girdėjusi, kad putino uogos yra labai geri vitaminai vyrams :)) Ar čia tiesa, ar visgi mitas?

    AtsakytiPanaikinti