2016 m. lapkričio 21 d., pirmadienis

Rytų skonis Nr. 2 falafeliai ir tahini padažas

Užtrukau šiek tiek su antrąja dalimi, bet taip jau būna. Šis ruduo crasy kaip niekad - trys darbai ir plius dar mokslai. Bet visi mylimi ir mėgiami, tad tempiu kol kas nors ir paburbu :)

Taigi - falafeliai. Smagu, kad Lietuvoj jau ne vienoj vietoj jų galima nusipirkti, o visai neseniai užtikau net ir Urmo bazėj viečikę, dar neragavau, bet vien idėja - kad veganiškas food'as (nors ir fast) tampa vis labiau prieinamas - išties džiugina, žmonės sąmoningėja.

Žinau, daug kam atrodo, kad su tais falafeliais daug vargo, bet iš tiesų jie labai paprastai pagaminami ir tų gaminimo būdų daug, priklausomai nuo to kiek laiko turit. Aš aptarsiu visus savo bandytus būdus ir pasidalinsiu receptu, kurį gaminu dažniausiai.


Falafelius galima gaminti iš virtų, apvirtų ar daigintų avinžirnių. Man labiausiai patinka - iš apvirtų, nedavirtų, nepervirusių. Tada ir konsistencija išlieka, lengva formuoti. Iš daigintų - deja, man jaučiasi per daug tas žalias ankštinių skonis, o vyras mano visai nevalgo, nes buvo apsinuodijęs žaliavalgiavimo laikais. Iš žalių ankštinių valgom dabar tik skaidulines pupuoles daigintas. Jei avinžirniai konservuoti, kur būna iškarto pirkti, arba pervirę šiek tiek - falafeliai gali išvis nepavykti, gausis tokia košė, be traškesio ir be jokio falafeliškumo.

Taigi, jums reikės:

  • 200-250 gr. avinžirnių (mirkyti per naktį, išvirti, bet nepervirti);
  • saujelės sukapotų žalumynų (petražolių arba kalendros arba abiejų); esu naudojusi ir kale'us kaip žalumynus falafeliams - irgi tiko :)
  • 1-2 šaukštelių kumino;
  • 1 arba pusės šaukštelio maltos kalendros;
  • druskos, pipirų pagal skonį;
  • taip pat, kas mėgsta, galima dėti kapoto svogūno ir/arba česnako;
  • jei sunkiau formuosis - berti šaukštą avinžirnių arba paprastų miltų;

Viskas. Metame viską į maisto smulkintuvą su S formos peiliukais ir smulkinam. Tik nepadarome humuso. Masė turi išlikti pakankamai stambiai kapota, bet kad viskas būtų gerai išmaišyta. Formuojame falafeliukus ir kepame gerai įkaitintame aliejuje. Dažnai aš kepu ir orkaitėje, taip pat skanu, tik kitaip :) Kepant orkaitėje rekomenduoju patepti alyvuogių aliejumi bent jau - kad daugiau būtų to falafeliškumo.

Falafeliams ir ne tik, labiausiai mėgstu tahini padažą. Šiaip jis tinka visur - labai tinka salotoms, be galo tinka su orkaitėje kepta saldžia bulve. Tiesiogine to žodžio prasme - visur. Ir paruošiamas labai greitai. Jums reikės:
Mažame indelyje išmaišykite tahini pastą su citrinos sultimis, tada pilkite vandens tiek, kad liktų tinkama konsistencija, netaptų vandenėliu, berkite druskos pagal skonį. Ir... Skanaukite :)

Žinau, kad falafelius visi gamina labai skirtingai, būtų įdomu sužinoti jūsų pamėgtą receptą, lauksiu komentaruose :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą