2016 m. rugsėjo 15 d., ketvirtadienis

Rytų skonis Nr.1: humusas

Pirmą kartą paragavau šio rytietiško gėrio, kai jis dar nebuvo toks populiarus, iš tiesų, tai nutiko taip seniai, kai dar net nebuvo facebook'o ;) Įsivaizduojat? Su drauge arti mėnesio keliavome po Ispaniją, apsistodamos pas žmones per svetingumo programą "Hospitality club", dabar aš jau ja nesinaudoju, dabar naudojuosi "Couchsurfing" svetingumo programa, bet tai vis dar mano mėgiamiausias būdas keliauti, kartais - priimant svečius pas save ir net neišeinant iš namų :)

Tada, pamenu, apsistojome kažkuriame pajūrio miestelyje, Alikantėje ar Almerijoje pas tris vaikinus, kurie buvo veganai, o aš tada net vegatarė nebuvau ir visas dienas jie mus vaišino ispaniškais ir ne tik veganiškais patiekalais. Tada pirmą kartą paragavau šaltos gaspačo sriubos. Ir žinoma humuso, bei falafelių. Pamenu, kaip sėdint virtuvėj ir stebint gaminimo eigą, man pasirodė jau tokio sudėtingumo tie patiekalai.Visų pirma: gal pirmą, o gal antrą kartą matomi avinžirniai, kuriuos reikėjo iš vakaro užmerkti, paskui ilgai virti, paskui malti..Oi... Bet patiekalas gavosi tikrai skanus. Galbūt ne skanesnis, nei saldūs, sunokę ispaniški vaisiai (tada pirmą kartą ragavau ir figų), riebūs, tiesiai nuo medžių skinti avokadai.. - bet skanus. Toks skanus, kad grįžusi namo, išmokau ir aš tą čiudo humusą gaminti. Bet vistiek labai džiaugiuosi, kad jis jau pasidarė populiarus ir pas mus: Vilniuje, mano mėgiamas "Zatar" gamina tobulo skonio humusą su falafeliais ir namine pita, Ukrainoje, Vinnitsoje, kur gyvenau, taip pat turėjau tašką: požeminėje perėjoje, prie medicinos universiteto, kur daug studentų rytiečių studijavo, šeimos restoranėlyje kartais skanaudavau tų falafelių, nedažnai, nes reikėjo per visą miestą dėl jų važiuoti.


Humusą ir falafelius galima gaminti kartu arba atskirai. Aš humusą gaminu tikrai dažniau nei falafelius - jį ir į pikniką pasiimti labai tinka, ir į kelionę su savimi, puikus užkandis su daržovytėmis sulaukus svečių. Bet jei gaminu šiuos gėrius kartu, tai atrodo taip:

Užmerkiu per naktį pusę kilogramo avinžirnių ir kitą dieną išverdu (galima ir daiginti jei yra laiko), nors ir mirkytus, virti juos teks pakankamai ilgai, tad nusiteikite kantriai. Tada, išvirusius dalinu per pusę: ir iš vienos pusės gaminu falafelius, iš kitos - humusą. Šiandien pasidalinsiu humuso receptu, o antroj rytų skonio dalyje - falafelių.

Humusui reikės:
  • 200-250 gr. avinžirnių (mirkyti per naktį, galima daiginti jei yra laiko, tada išvirti);
  • 1 vidutinės citrinos sulčių (galima ir pusės citrinos);
  • 2-3 šaukštai tahini;
  • 1 susmulkinta skiltelė česnako (kartais nededu);
  • keli šaukštai kokybiško, šalto spaudimo alyvuogių aliejaus, plius dar šiek tiek daugiau, jau patiekiant;
  • pusė šaukštelio malto kumino (kartais nededu);
  • druskos pagal skonį;
  • rūkytos paprikos prieskonių (tiks ir tiesiog paprika), užberti prieš patiekiant. 

Noriu atskirai pasidalinti apie tahinį - sezamų pastą. Ilgą laiką aš jos išvis nemėgau ir turėjau nepajudinamą nuomonę, kad tai toks visai neskanus ir nepanaudojamas dalykas. Neskanus vienas ir gadinantis patiekalus. Kai mano mėgiami youtube'riai dalinosi tahini padažu salotoms, humusu su tahini - aš tiesiog varvinau seile, bet jos visai nenaudojau. Tai buvo iki tol, kol paragavau pačios skaniausios tahini ever gyvenime - ją valgiau vieną, ir su obuolio skiltelėm, gailėjau netgi į humusą dėti, bet tai tikrai užbaigia humuso skonį. Kalbu apie šią sezamų pastą - tahini. Būtinai paragaukit, pažadu - nenusivilsit :) p.s. Antroje šio recepto, rytų skonio dalyje pasidalinsiu ne tik falafelių receptu, bet ir tahini padažu prie falafelių, be galo tinkančiu salotoms ir viskam kitam.

Tai va: visa skanaus humuso paslaptis - tvarka, kuria beriate/pilate ingridientus į maisto smulkintuvą/blenderį. Pirmiausia dėkite tahini ir citrinų sultis bei kelias minutes pamalkite. Tada jau berkite avinžirnius, aliejų, česnaką, kuminą, druskos. Priklausomai nuo to, kokį aparatą naudojate - galbūt jums teks įpilti šiek tiek vandens. Man tenka, kai naudoju Vitamixą, bet vandens pilkite minimaliai, tik, kad blenderis dirbtų/plaktų. Plakite iki vienalytės masės. Prieš patiekiant pašlakstykite dar šlakeliu alyvuogių aliejaus, gausiai užberkite rūkytos paprikos miltelių ir mėgaukitės :) 

Labai skanu patiekti humusą su šviežiomis daržovėmis - morkų, paprikos, agurkų juostelėmis, kaip užkandį/padažą dažymui. Labai skanu kaip užtepas sumuštiniams. Į šį pagrindinį receptą galite dar įdėti virtų burokėlių arba špinatų - gausis fantastiško skonio ir spalvos humusas. Nebijokite eksperimentuoti. Ir labai prašau, pasidalinkite komentaruose, kur jūs naudojate, su kuo valgote humusą? Ačiū :)

1 komentaras:

  1. Mano mėgstamiausias- paprikų :) Avinžirniai, geltona/raudona paprika, po gabaliuką svogūno, česnako, tahinis, citrina, truputis saldžios/aitrios paprikos miltelių, druskos, pipirų. Viskas, mano blenderiu malant nereikia net jokio skysčio daugiau. Skanaus :)

    AtsakytiPanaikinti