2016 m. gegužės 19 d., ketvirtadienis

paprastas nepaprastas veganiškas plovas

Šį plovą gaminu nuo studentavimo laikų. Jei koks gruzinas ar uzbekas užmatytų kaip aš jį gaminu ir kad vadinu plovu - tai gal ir samčiu užvoštų, bet kol negirdi, nemato - aš sau gaminu ir vadinu kaip noriu :) Visiems, kas ragavo kol kas labai patiko, ir man labai patinka - o tai juk ir svarbiausia, dar labai svarbu, kad šis veganiškas plovas be galo greit paruošiamas, o produktus jam tikrai turite šaldytuve.

Svarbiausi čia, kaip ir pridera plovui - prieskoniai. Jais žaidžiant galima iš paprastų ingridientų sukurti nepaprastą, šventinį skonį. Anksčiau naudojau iš Ukrainos atsivežtus specialus uzbekiškus prieskonius plovui, bet jiems pasibaigus atradau labai skanų ir kokybišką karį, kuris čia labai tinka. Šiaip aš prieskonių daug nenaudoju, ypač paskutiniu metu. Juodi pipirai, karis, cinamonas ir beveik viskas turbūt. Bet šis patiekalas jų labai prašosi. Labai svarbu, kad prieskoniai būtų kokybiški, paprastose parduotuvėse jų net neperku - nes ten ne pipirai, o dulkės kažkokios, o karis - be kvapo ir be skonio. Prieskoniai juk ne tik skonį, kvapą paryškina, pagal ajurvedą - jie turi ir gydančių, balansuojančių savybių, tad tikrai verta įsigyti ekologiškų prieskonių, tuo labiau, kad skirtumą pajausite iš karto. 

Plovui jums reikės (dviems porcijoms):

      - dviejų puodelių ryžių (čia geriausiai tinka basmati);
      - vienos didelės, arba dviejų nedidelių morkų;
      - vieno didelio arba poros vidutinių svogūnų;
      - šalto spaudimo aliejaus (aš naudoju kokosų);
      - džiovintų vaisių: razinų, abrikosų.
      - prieskonių: kario (naudoju šitą), pipirų, druskos ir kardamonų (naudojau cielus);

Dar galite naudoti visas daržoves, kurias turite šaldytuve - labai tinka paprika, grybai, pomidorai, baklažanas, brokolis - žodžiu bet kas. Aš gaminu pačią paprasčiausią, elementariausią, bet vistiek savo labai mėgiamą versiją.

Gerai perplauname ryžius, kaip ir visas kruopas - po trimis vandenimis. Taip nuplauname dulkes, bet svarbiausia dalį krakmolo - taip valgyti bus sveikiau. šverdame ryžius, kad būtų birūs. Ryžius, kaip ir visas kruopas aš verdu taip: tuo pačiu indeliu, kuriuo matavau ryžius, atmatuoju dvigubą kiekį vandens, ryžių ir vandens santykis 1:2, vanduo būtinai turi būti šaltas, užpilu juo ryžius ir verdu ant silpnos ugnie snuo užvirimo apie 5-8 minutes, tada tiesiog palieku uždengtus dar 12-15 min. Ir wolla, ryžiai išverda tobulai :) Žinoma, dažniausiai valgau rudus neapdorotus ryžius, tai tuos jau reikia pavirti ilgiau.

Kol verdam ryžius, nulupam ir gražiai "ploviškai" supjaustom morkas, na bent jau morkos bus kaip tikram plove, to tai jau mane tikras uzbekas mokė :) Tiesą sakant, kai tingiu ar neturiu laiko, morkas tiesiog sutarkuoju per burokinę tarką, skonis nenukenčia. Pakepiname morkas mažam kiekyje kokosų aliejaus (jei naudojam kitas daržoves - taip pat viską sumetame), kai suminkštėja sudedame smulkiai supjaustytus svogūnus ir prieskonius - karį, cielus kelis kardamonus, kad atsiskleistų jų skonis ir kvapas, maišom, neleidžiam prisvilti. Vietoj aliejaus galima tiesiog patroškinti daržoves nedideliam kiekyje vandens.

Taip pat, kol bverdam ryžius pamirkom razinas šiltam vandenyje, kad suminkštėtų. Razinas kaip ir prieskonius rekomenduoju pirkti ekologiškas. Bent jau aš negaliu suprasti visai, kai paprastose parduotuvėse razinos būna mirkytos aliejuje. Ukrainoje arba panašiuose kraštuose galime gauti be aliejaus didelių, skanių razinų turguje, bet pas mus aš niekur neradau deja.. O man razinos - vienos mėgiamiausių dž. vaisių, vienas valgau, į avižinę košę dedu. Naudoju šias razinas, labai skanios. Kitus dž. vaisius jei naudojam taip pat pamirkom šiltam vandeny, nuplaunam, abrikosus pasmulkinam.

Kai ryžiai gatavi - suverčiam viską į vieną puodą, dažniausiai aš verčiu į keptuvę, kur viskas kepė ir gerai išmaišom, tada dar galima uždengti ir šiek tiek palaikyti, kad ryžiai sugertų skonius, kvapus ir prieskonius. Vat toks tas mano studentiškas veganiškas plovas :) Tokie ryžiai labai tinka kaip garnyras bet kokiems patiekalams, o paruošiama tikrai labai greitai. Pigūs ir paprasti produktai. Skanaus :)

1 komentaras:

  1. sakyčiau, visi ekologiški prieskoniai išsiskiria savo kvapu ir skoniu -- su įprastiniais nesulyginama .. :)

    AtsakytiPanaikinti