2016 m. gegužės 10 d., antradienis

5 ingridientų nekeptas, žaliavalgiškas trupininis pyragas su datulėmis

Tęsiame datulių maratoną! Prieš tai gaminome datulių pastą (jei negaminote - tai ko laukiate?), o šią savaitę - siūlau pasigaminti ir patiekalą su ta pasta.

Mano močiutė visad lepindavo mus tokiu  savo firminiu, trupininiu pyragu įvairių švenčių, gimtadienių metu. Ir nors močiutės pyragas buvo dieviškas (kaip gi kitaip), siūlau pasigaminti sveikesnį jo variantą - be miltų, be cukraus, be kiaušinių ir nekeptą. Veganišką ir žaliavalgišką. Susidomėjote? 

Be viso to, šis pyragas tikrai patiks ne tik žaliavalgiams, veganams, vegetarams bet ir visavalgiams žmonėms, patikrinta per praktiką, pyragas bus tiesiog nušluotas nuo stalo. Jis puikiai tiks iškyloms, neštis į gimtadienį ar suneštinius pietus.


Jums reikės tik penkių paprastų ingridientų:

“Tešlai”:
  • 1.5 puodelio migdolų;
  • 1.5 puodelio įprastinių (ne greito paruošimo) avižinių dribsnių;
  • 1/2 šaukštelio druskos;
  • 10 stambiai kapotų datulių be kauliukų;
  • 1/4 puodelio kokosų aliejaus (būtina naudoti kokosų aliejų, nes pyragą stingdysime šaldytuve ir šis aliejus padės jam išlaikyti formą);

Datulių “uogienei”:
  • 2.5 - 3 puodelių stambiai kapotų datulių be kauliukų;
  • 1/2 puodelio vandens;
  • (kadangi norėjau ryškesnės uogieniškos spalvos dėjau porą šaukštų burokėlių sulčių, bet tai visai nebūtina, skonio nekeičia);

Gaminimas:

1. Išklokite stačiakampę arba kvadratinę formą (aš naudojau maždaug 20 ant 20 cm dydžio) kepimo popieriumi, klokite skersai ir išilgai, kad visi kraštai būtų padengti. Kombaine su s formos peiliuku susmulkinkite pirmiausia migdolus, avižinius dribsnius ir tą žiupsnelį druskos, o tada meskite savo 10 sukapotų datulių. Ištirpdykite kokosų aliejų (prisipažinsiu, ne visada tam turiu laiko - metu tiesiog taip) ir supilkite į savo “tešlą”, smulkinkite toliau, kol tie trupinukai taps lipnūs. Jei “tešla” gavosi sausoka - įpilkite dar truputėlį aliejaus. O jau tada, pasilikę puodelį trupinių pabarstymui, viską suberkite į formą ir stipriai spausdami, suformuokite pagrindą.

2. Toliau - susmulkinkite (vėlgi kombaino pagalba) datules su vandeniu mūsų datulių uogienei. Jums gali tekti sustoti ir nukrapšyti datules nuo kombaino kraštų. Jei sunkiai smulkinasi - galite įpilti dar šiek tiek vandens, bet nepadauginkite, “uogienė” turi būti tiršta, ne vandeninga. Kai masė taps daugiau mažiau vienalytė - gražiai išklokite ją ant “tešlos” pagrindo.

3. Pabarstykite atidėtais trupinukais ir pašaukite į šaldytuvą bent 1 valandai, o geriausiai jį ten palikti per naktį. Supjaustykite ir skanaukite :) Jei, laimingo atsitiktinumo dėka, pyrago liks - galite laikyti jį šaldytuve arba šaldiklyje. Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą