2016 m. balandžio 27 d., trečiadienis

Datulių pasta/sirupas gyvenimo/patiekalų pasisaldinimui - žaliavalgiška ir sveikuoliška

Visiems, kas daugiau ar mažiau domisi sveika gyvensena ateina laikas ir iškyla daugelio vidinių prieštaravimų susilaukiantys klausimai, apie druskos ir cukraus vartojimą. Druską kol kas beriame šalin, stabtelėkime prie cukraus :) Nepasakosiu visų ypatybių - internetas visagalis ir kas nori baisių pasakėlių prieš miegą, galite rasti ir pasiskaityti. Iškart einu prie pozityvo ir konstruktyvo - o norite pasisaldinti gyvenimą bei savo nuostabius, su meile gamintus patiekalus sveikai? Taip, taip - vaisiais - taip kaip gamta sutvėrė.

O tas stebuklingas vaisius - datulė. Be to, kad yra ypatingai saldžios, skanios ir turi natūralaus karamelės skonio, datulės pilnos vitaminų ir mikroelementų. Datulėse gausu kalcio, geležies ir magnio. Sakoma, kad jos gali padėti norint numesti svorio ir esant vidurių užkietėjimui.

Taigi siūlau  ne šiaip sau datulę sugraužti, o pasigaminti datulių pastos - natūralaus, žaliavalgiško-veganiško, viskam tinkančio saldiklio. Kodėl datulių pasta? Nes ji be galo patogi naudoti - jums nereiks kiekvieną kartą malti ar trinti, nereiks išiminėti kauliukų ar kitaip gaišti savo brangaus laiko. Datulių pasta puikiai laikysis šaldytuve iki savaitės, bei iki trijų savaičių - šaldiklyje. Siūlau laikymui naudoti stiklinę tarą - tai visada padeda ilgiau išsaugoti produktus šviežius.


Kur jūs galite panaudoti savo pasigamintą datulių pastą?
Ogi bet kur, kur naudotumėte cukrų, ar skystus saldiklius: agavų sirupą, medų. Datulių pasta taps nepamainoma gaminant:

  • (Žalius) kokteilius ar glotnučius;
  • Ledus;
  • Jogurtus gardinant;
  • Pudingus;
  • Tortus/pyragus/pyragaičius ir visus kitus desertus;
  • Blynus;
  • Troškinius arba gaminant naminį pomidorų padažą;
  • Bet kokį riešutų sviestą;
  • Namininį šokoladą;
  • Košę skaninant;
  • Sausus pusryčius ar dribsnius  ar granolą saldinant;
  • Dėti į mėgiamus karštus gėrimus, kaip kad kakava, kava, arbata;
  • Skaniausiems salotų padažams ir užpilams;

Kokias datules naudoti? Bet kokias natūralias, svarbiausia, kad jos nebūtų padengtos cukraus sirupu, kaip kad dauguma datulių įprastose parduotuvėse.

Kokį kiekį datulių pastos naudoti receptuose?
Jei recepte nurodytas skystas saldiklis, tai datulių pastos naudoti reikėtų lygiai tokį patį kiekį. Visais kitas atvejais galėsite bandyti, ragauti ir rasti savo mėgiamiausią kiekio atitikmenį. Į datulių pastą įeina šiek tiek vandens, tad kartais jos gali reikėti šiek tiek daugiau, nei kitų saldiklių.

O žinote, kokia dar gera naujiena? Jūs galite pasiskaninti savo datulių pastą, pagaminti tikrą gurmanišką skanėstą, pridėję jai kokio nors skonio. Galite naudoti:

  • Vanilę;
  • Žiupsnelį druskos;
  • Cinamono/Muskato/Maltų Gvazdikėlių/Imbiero;
  • Citrinos sulčių arba žievelės;
  • Migdolų/Mėtos/Apelsinų ekstrakto;
  • Kakavos/Kerobo;

Įtikinau? Bandysite? Šaunu :) Jums reikės:

  • 2 puodelių datulių be kauliukų;
  • 2 puodelių vandens;
Gaminimas:

Mirkykite datules nurodytame kiekyje vandens per naktį arba bent jau 8 valandas. Jei naudojate Ekopirk ekologiškas datules - neišpilkite vandens, mes jį panaudosime recepto eigoje;
Toliau jums reikės vairtuvinio kombaino su S formos peiliuku arba blenderio - sumeskite datules, įpilkite pradžiai vieną puodelį vandens (galima panaudoti tą, kuriame mirko datulės) ir plakite iki vienalytės masės; jei reikia, vandens kiekį didinkite. Pagal šį receptą pagaminsite tokią tirštą datulių pastą, lyg džemą, jei norite skystesnės - sirupo konsistencijos - tiesiog pilkite daugiau vandens.

Viskas! Paprasta ar ne? O kaip skanuuuuu…

1 komentaras: