2014 m. kovo 11 d., antradienis

Raw vegan šaltibarščiai - ką čia bepridursi :)

Dienos ilgėja, šviesėja, atitinkamai nuotaika gerėja, o visas pasaulis pradeda žaliuoti.. Ech.. pavasaris..
Po žiemos toks pasiilgimas visų tų žalių dalykų.. Todėl pusryčiams vien tik žali kokteiliai, salotose daaaug žalumo, jau pradedamos skabyti jaunos laukinės žolės ir ateina metas lietuvių virtuvės pasididžiavimui, kuris niekaip neatsiejamas nuo tų, šiltėjančių sezonų. Ne, ne cepelinai, na ką jūs :) Mano visų laikų mėgiamiausias lietuviškas patieklas - šaltibarščiai. 
Ir vat, tik visai neseniai sau atsleidžiau, kad žaliavalgiškas veganiškas jų variantas šimtą kart skanesnis (nekalbant, kad ir sveikesnis) už originalą. Ir pasigaminti beveik taip pat paprasta. Norit sužinoti kaip?..





Reikės:
  • puodelio nuplautų, kelias valandas pamirkytų saulėgrąžų (kiekis priklauso nuo to, skystus ar tirštus šaltibarščius mėgstate);
  • krapų, jaunų svogūnų laiškų;
  • vieno didelio arba keletos vidutinių agurkų (jei ne namie auginti, aš visad nulupu odelę);
  • citrinos sultyse su himalajų druskyte pamarinuotų dviejų nedidelių arba vieno vidutinio burokėlio (marinuoti kelias valandas arba per naktį);
  • pipirų, druskos, asafetidos (nebūtina);
Pats pagrindinis ir "sunkiausias" darbas čia - pasigaminti saulėgrąžų kefyro, o jam tiesiog suplakame blenderyje 1 puodelį saulėgrąžų, žiupsnelį asafetidos ir 2 puodelius vandens, plakame per kelis kartus, po pirmo plakimo paliekame kelioms minutėms, visas tas reikalas turi tendenciją tirštėti ir priklausomai nuo to, kokius tirštus mėgstame šaltibarščius, galime įpilti dar šiek tiek vandens, arba įberti dar šiek tiek saulėgrąžų. Išplakame gerai, kad gautųsi vienalytė masė. Tada traukiam marinuotus burokėlius, pjaustom agurko, krapukų, svogiūnukų, užpilam pasigamintu "kefyru", gardiname pipirais, druska pagal skonį ir dar šiek tiek papjaustom žalumynų ant viršaus papuošimui. Na ar gali būti per daug žalios spalvos pavasarį? :)
Tiesa, prieš patiekiant šaltibarščius vertėtų porą valandų arba bent valandą palaikyti šaldytuve, tada jie tikri ŠALTIbarščiai bus :)
Skanaus! Ir būtinai pavaišinkit mielus ir brangius jums žmones, pažadu, kad net tradicinio maisto mėgėjams nustebimas bus garantuotas :)

p.s. išsamiau apie burokėlių marinavimą: aš marinuoju taip - sutarkuoju burokėlius, kiek nurodyta recepte, užpilu vienos citrinos sultimis - sulčių nebūna per daug, nes keičiasi skonis ir to citrinos prieskonio net nelieka, tik tokia maloni rūgštelė, atrodo kaip actas.. tada šiek tiek druskytės, viską gerai išmaišau ir stipriai sutrombuoju/sugrūdu į stiklainį, kad sultys išsiskyrusios apsemtų, užsuku ir laikau šaldytuve per naktį.. jie ir vieni labai skanūs gaunasi.. :)

7 komentarai:

  1. O man labai vandeningi gavosi ir riešutų dalelės springo gerklėje :/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kokie riešutai?.. :) receptas su saulėgrąžom, kurios turi būti išmirkytos gerai ir labai gerai suplaktos galingu blenderiu, tada jokių dalelių nelieka.. vandes kiekį galima reguliuoti, tieisog galbūt reikėjo mažiau vandens pilti, jei vandeningi..

      Panaikinti
  2. Dėkoju už receptą. Naudojau juodąją druską (Kala Namak), kuri yra kiaušinio skonio, tai išvis super gavosi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Šaltibarščiai tikrai atrodo skanūs. Aš tradicinio maisto šalininkė, bet būtinai išbandysiu juos namuose. Burokėliai taip marinuoti turbūt daug sveikesni. Ir tokiuose šaltibarščiuose turbūt labai daug vitaminų. Čia beveik kaip neolife vitaminai :)

    AtsakytiPanaikinti