2020 m. spalio 20 d., antradienis

Azijietiškas Budos dubenėlis

Tai ką - kampe pūpso didžiulės galvos Pekino kopūstų ir šiandien gaminsiu kimchi - ruduo pats tas metas stiprinti imunitetą fermentuotomis bei raugintomis daržovėmis. Ir, tęsiant Budha bowl seriją, noriu pasidalinti su jumis savo, turbūt dažniausiai gaminamu ir labiausiai mėgiamu dubenėliu - oriental style

Į jį galima dėti daug ir skirtingų dalykų, tačiau pagrindiniai ingredientai visada man yra - kažkokios žalios lapinės daržovės (špinatai, kale'ai, bok choi), ryžių makaronai, augaliniai baltymai (tofu arba tempeh) ir mano mėgstamiausias riešutų sviesto ir sojų padažo padažas. Labai gerai pamenu kur pirmą kartą paragvau šio padažo - buvo žiema Ukrainoje, traukiniu atvykau į garsųjų Kijevo knygų turgų, ten knygų angarai didžiausiom eilėm, ir po ilgo šalto produktyvaus pasivaikščiojimo (pamenu radau keletą retų ir vertingų knygų apie jogą rusų kalba) užėjau į šalia esančią vegetarišką/veganišką kavinukę. Aišku, buvau iš anksto pasiggoglinusi kur pietausiu. Tai va - ten pirmą kartą paragavau tofu susukto nori lape ir apkepto su tuo mėgstamiausiu padažu. Abu tuos dalykus taip ir gaminu nuo tada. Man visada labai smagu parsivežti naujų idėjų bei receptų iš kelionių.


Šiame patiekale naudojamas žemės riešutų sviesto ir sojos padažas labai tinka su visais azijietiškais patiekalais.

Dviems porcijoms jums reikės:
  • Pusės galvos brokolio;
  • 2 porcijų ryžių makaronų (pakuotėje jie būna porcijomis);
  • 1 pakelio tofu;
  • 100-150 gr pievagrybių (naudojau ruduosius);
  • kelių saujų špinatų;
  • Kimči - korėjietiškai marinuotų aštrių Pekino kopūstų; (galima pakeisti kitom daržovėm);
Tofu marinatui:
  • 2 šaukštų sojos padažo;
  • 1 šaukšto aliejaus (labai tinka sezamų);
  • 1 šaukšto skysto dūmo koncentrato (nebūtinai);
  • 1 šaukšto saldiklio (agavos nektaro ar klevų sirupo);
Padažui:
  • 1/2 puodelio riešutų sviesto;
  • 1/3 puodelio vandens (pilti po truputį, gali reikėti ir mažiau);
  • 2 šaukštai (arba pagal skonį) tamari arba sojos padažo;
  • žiupsnelis čili pipirų;
  • Papildomai padažą galima paskaninti grūsta skiltele česnako ir/arba smulkiai pjaustytu gabaliuku imbiero);  

Sumaišome visus tofu marinato ingredientus. Tofu nusunkiame ir nusausiname rankšluostuku, supjaustome kubeliais, dedame į sandarų negilų indą, užpilame marinatu. Paliekame bent 20 min. (galima ir per naktį), kiek išeina stengiamės karts nuo karto pavartyti, supurtyti indą. 

Pasiruošiame padažą, sumaišydami visus jo ingredientus (galima naudoti blenderį, bet nebūtina).

Marinuotus tofu kubelius kepame keptuvėje arba orkaitėje pavartant.

Pievagrybius supjaustome į keturias dalis (jei didesni, į daugiau) ir ruošiame ant  garų - taip pagaminti pievagrybiai išlaiko savo formą ir yra malonaus skonio bei tekstūros. Taip pat ant garų (galima ir kartu) ruošiame brokolių žiedynus.

Pagal instrukciją ant pakuotės ruošiame ryžių makaronus.

Viską sukomponuojame lėkštėje aukštais kraštais, kartu su plautais špinatais bei kimči. Padažą patiekiame šalia arba apšlakstome juo visus ingredientus. Skanaus :) Jei gaminsite - pritaginkit mane, bus labai įdomu pamatyti kas gavosi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą