2019 m. gruodžio 3 d., antradienis

Tobulas veganiškas bananų pyragas (arba bananų duona)

Kas daugiau, nei pyrago kvapas pasklidęs po visus namus (o kartais net ir už jų durų),  gali sušildyti tą kartais niūroką lietuvišką rudenį. 

Šį patiekalą gaminu jau seniai ir galbūt kažkada jau dalinausi receptu, tačiau tik visai neseniai, pagaliau pavyko iškepti tą idealų pyragą, idealių saldumo ir purumo proporcijų, idealaus iškilimo ir.. idealaus skonio. Lyg to būtų maža - pyragas drėgnas, švelnus ir sveikuoliškas. Ko daugiau norėt!


Į pyragą galima dėti mažiau saldumo (arba visai nedėti) ir valgyti pusryčiams, kaip saldžią duonelę paprastai, o galima ir paskrudinti - tada tepti žemės riešutų sviesto, veganiško sviesto ar kokios uogienės. Galima daryt grynai pagal receptą ir mėgautis sveiku, skaniu desertu namuose ar nusinešus svečiuose.

Receptas - mix'as iš kelių mano mėgstamų receptų puslapių, tad dalinuosi savo ištobulintu variantu. Jums reikės:

  • 4 mažų arba 3 didelių tikrai sunokusių (su taškiukais) bananų; (galima naudot ir šaldytus, atšildytus);
  • 75 ml arba gramai augalinio aliejaus, plius dar šaukštas formos patepimui (aš dažniausiai naudoju kokosų arba maišau per pusę kokosų al. ir veganišką sviestą); Jei norite pyrago be riebalų - aliejų galite pakeisti obuolių tyre/koše, jei ji saldinta, dėkite mažiau cukraus;
  • 100 gr rudo cukraus (tokiai vidutinio/subalansuoto saldumo versijai, galima dėti mažiau arba daugiau);
  • žiupsnelis druskos;
  • 225 gr miltų (man patinka 1/3 avižinių miltų ir 2/3 šviesų speltos miltų);
  • 3 šaukšeliai su kaupu kepimo miltelių (nenumažinkit);
  • šlakelis augalinio pieno (maždaug 4 šaukštai);

Papildomai galima dėti į vidų:

- bombinis derinys - įdėti šokolado gabaliukų, vadinamųjų chocolate chips (50-80 gr), sveriami ir labai skanūs yra pirkti Zerotekoje;
- riešutus: migdolų arba graikiški man tinka labiausiai;
- dalį arba visą cukrų keisti datulių gabaliukais;
- gera sauja razinų (cukraus vėlgi mažiau arba visai  nereikia);
- šaukštelis cinamono;
- šaukštelis meduolinio prieskonių mišinio;
- vanilės arba vanilės ekstrakto;

Sutrinkite bananus šakute negiliame dubenyje, supilkite augalinius riebalus/aliejų arba obuolienę, augalinį pieną,  išmaišykite. Tada berkite miltus, cukrų, druską, kepimo miltelius, vėl išmaišykite. Tešla turi gautis grietinės tirštumo, jei sunkiai maišosi (pvz. jei naudojote pilno grūdo miltų) - galbūt reiks įpilt dar šiek tiek augalinio pieno. 

Tada beriame savo priedus, galima puošti ir viršų - ant manojo pyrago nuotraukoje - tobuli džiovinti ananasai be cukraus iš migdolai.lt

Į įkaitusią orkaitę (180 laipsnių) dedame pyragą, formą prieš tai patepę aliejumi. 

Kepkite apie 40 min., jei pyrago viršus pradeda labai skrusti, bet dar neiškepė - po 20 min galite apkamšyti folija ir pakepti dar.

Pyragas pavyks net mažai patyrusiems jei nepamiršite šių svarbių dalykų:
  • kepant veganiškai, nenaudojant kiaušinių - nepagailėkit kepimo miltelių, nenumažinkit, nes pyragas neiškils;
  • šiuolaikinėse orkaitėse kepant pyragus nenaudokite feno, man geriausia iškepa, kai užstatau kaitinimą tik iš apačios, kaip senovinėse viryklėse ir pastatau groteles su pyragu aukščiau nei per vidurį; taip pat svarbu norint, kad pyragas būtų purus ir iškiltų - netrankykit durelių. 
Sėkmės ir skanaus!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą