2018 m. spalio 15 d., pirmadienis

mano dienos režimas laimingam, sveikam, energijos pilnam gyvenimui

Nežinau ar toks straipsniukas bus kažkam įdomus, o galbūt kaip tik įkvėps, bent jau taip veikia mane, kai žiūriu panašius video youtube arba skaitau kitų blogger'ių post'us.

Aš mėgstu turėti rutiną. Parašiau tą sakinį, perskaičiau ir pagalvojau, kad norėčiau turėti tos rutinos dar daugiau savo gyvenime. Daugeliui tai asocijuojasi su kažkuo neigiamu, nuobuodžiu, tačiau anglų kalboje pirmutinė šio žodelio reikšmė tiesiog - įprasta arba pasikartojanti veiksmų tvarka. Man, asmeniškai, rutina (arba režimas) reiškia struktūrą, stabilumą, o dienos rutina - visos dienos stuburą, ašį. O dar man rutina asocijuojasi su dalykais, kuriuos noriu daryti dėl kažkokių man svarbių priežasčių, kurių rezultatas gal ne visada išryškėja dabartyje, ir dėl to tai ne visada malonu ar lengva, tačiau tai lyg pamatas namo (arba gyvenimo) statyboje.

Mėgstu kai diena turi struktūrą ir stengiuosi, kad ji keistųsi kiek įmanoma mažiau net jei aš keliauju, atostogauju ar darau kažką neįprasto. Tuo pačiu mėgstu gyventi autentiškai ir spontaniškai, iš pajautimo. Todėl struktūrą turi tik mano rytai ir vakarai.


Keliuosi anksti. Tik nepradėkit man sekti pasakų, apie pelėdas ir vyturius. Pati mokykloje besimokydama galvojau, kad esu pelėda, mokiausi vėlai naktimis, kai namuose būdavo ramybė, o rytais labai mėgdavau miegoti. Vieną kartą, kai neturėjau pirmos pamokos, o tėvai išėjo į darbus nepažadinę, esu miegojus iki penkių valandų vakaro, kol jie grįžo. Tačiau dabar žinau, kad nėra nei pelėdų nei vyturių. Yra tik sprendimas. Mano sprendimas, arba Tavo sprendimas. Taip kaip norisi. Ir aišku išsiugdytas įprotis. Įpročiai gali kenkti, riboti, o gali padėti ir teikti naudą. Sprendžiam tik mes patys.

Man patinka keltis anksti, nes tada diena tampa ilga. Ankstyvus rytus galiu ramia sąžine skirti tik sau, kai praeidinėjau tam tikrą gyjimo laikotarpį gyvenime, maždaug prieš metus - atsikeldavau penktą ryto ir siūdavau, kol neišsiuvau visko, kas turėjo būti išsiųta. O dar, žinoma, vertinu rytus dėl to, kad rytinis laikas labiausiai tinka meditacijai ar kitoms dvasinėms praktikoms, tai laikas - kai protas ir miestas dar nepabudę. 

Keliuosi prieš šešias. Valausi dantis ir naudoju ajurvedinį liežuvio valiklį. Turiu labai keistą įprotį, kai valausi dantis žiūrėti pro langą :) Gyvenu ant kalno ir pro mano langus atsiveria labai graži viso miesto ir miškų tolumoje panorama. Ryte ir vakare visada maudausi po dušu, rytinis dušas nebuvo man įprastas dalykas, bet prisipratinau ir dabar tik taip pilnai atsibundu. Vedos rekomenduoja dušą bent du kartus per dieną. Taip pat maudausi po dušu ir jei būna sunki diena arba grįžusi po nemalonių situacijų, sunkių įvykių. To norisi natūraliai iš pajautimo. Visada vandeniu lieju ir plaukus, galvą, tiesiog naudoju ryškiaspalvę dušo kepuraitę, jei nenoriu šlapint plaukų. Maudaus po šiltu vandeniu, ryte nenaudoju jokio muilo. Tada tipenu į virtuvę ir išgeriu maždaug pusę litro kambario temperatūros vandens, kartais, jei šaltas rytas - maišau su karštu virintu vandeniu, kartais įspaudžiu pusės citrinos sulčių. 

Tada ateina rytinių praktikų laikas. Tos mano rytinės praktikos nuolat keičiasi, būna kažkas iškrenta, kažkas pasipildo. Šiuo metu tai - dveji kvėpavimo pratimai, kapalabhati ir anuloma viloma pranajamos. Tada - džapa meditacija, mantros kartojimas. Turiu savo nusistatytą meditacijos laiką, bet jei visai neturiu laiko ir nesugebėjau atsikelti anksčiau, kad spėčiau - darau trumpiau, tada bandau prisivyti dienos eigoje. Kai pabaigiu mantrą - paaukoju smilkalų dievybėms ant altoriaus ir prasideda diena.

Stengiuosi įsijungti mobilų telefoną tik po visų šitų savo praktikų, ne anksčiau.

Einu į vonią ruoštis, ir jei turiu laiko, kartais darausi japonišką veido masažą su visokiais kvepiančiais aliejais ir relaksacine muzika, kažkada čia apie jį rašiau, galite rasti įvedę paieškoje. Paskutiniu metu vietoj veido kremo naudoju pakaitomis ir ryte ir vakare tą patį - ekologišką simondsijų aliejų su lašeliu pelargonijų eterinio aliejaus arba alijošiaus želę, prieš tai purškiu veidą hidrolatu.

Tada gaminu rytinį žalią kokteilį, kartais kai rytas labai šaltas ir neturiu rytinio jogos užsiėmimo - verdu košę, paskutiniu metu jei ją verdu - tai visad iš kukurūzų su datulėmis, himalajų druska ir kokosų aliejumi. Jei turiu rytinę jogą - nevalgau nieko, o kokteilį pasiėmu su savimi. Vieną dieną per savaitę, trečiadienį, kai neturiu jogos užsiėmimų ir kitų aktyvesnių veiklų - darau iškrovos dieną, geriu tik sultis, šia praktiką atnaujinau neseniai, kai mečiau gerti kavą. Tada ryte vietoj kokteilio spaudžiu maždaug pusantro litro sulčių visai dienai.

Jei ryte lieku namie ir nereikia niekur skubėti, mėgstu susikurti tokią mažytę spa atmosferą, nes ryto laikas man pats mėgiamiausias dienoje - užsidegu žvakių, įsijungiu eterinių aliejų difūzerį, ramią instrumentinę muziką ir mėgaujuos. Mėgaujuos rytu, mėgaujuos bundančiu miestu, kartais tiesiog mėgstu sėdėti ant stalo ir žiūrėti pro langą, kaip pamažu šviesėja. Mėgstu savo rytinį kokteilį, ar sultis, ar arbatą, ar matcha latte gerti žiūrint visokius mylimus youtube kanalus apie sveiką mitybą, jogą arba kartais žiūriu saviugdos paskaitas. Rytas man - toks grynas laikas sau.

Taip pat ryte, jei nevedu jogos, po pusryčių su drauge dalinamės paleidimų sesijomis, užtrunkam apie valandą, kiekvieną dieną ir savaitgaliais taip pat, tiesa, kadangi ji augina mažą vaikelį, būna kartais ir nusikelia tos sesijos labiau į dieną.

Vakare turiu tik kelias taisykles - jokių aktyvių/stimuliuojančių veiklų prieš miegą (filmai, grožinės knygos ir pan.) ir stengiuosi atsigulti į lovą apie pusę dešimt, tada prieš miegą turiu (nes labai patinka) pusvalandį skaitymui. Vakare skaitau tik popierines, jokių ebook'ų, dvasinio pobūdžio knygas, šiuo metu skaitau Ivanauskaitės knygą apie budizmą. Telefoną dedu toli nuo lovos ir nakčiai visada įjungiu skrydžio režimą, taip pat išjungiu WiFi routerį prieš eidama į lovą.

Taip šiuo metu atrodo mano rytai ir vakarai. Kai jie tokie - visada jaučiuos žvali, energinga, išsimiegojus ir galiu dienos eigoje kalnus nuversti :) O kokių rytinių paslapčių turite jūs laimingam ir sveikam gyvenimui? 

Tiesa, jei turėčiau daugiau laiko, norėčiau atlikti rytais dar daugiau praktikų.. Pvz. labai norėčiau išbandyti intuityvų rašymą arba journaling, bet tada reikėtų dar anksčiau keltis.. Tad kol kas - spėju tiek, kiek spėju.

Jei įdomi ši tema arba tam tikros mano dienos režimo priežastys, labai rekomenduoju knygą, kurią galima nemokamai parsisiųsti ir paskaityti lietuvių kalba: O. Torsunovo "Laikas ir dienos režimas".

p.s. Žvakė nuotraukoje iš Baltic Rituals, mažytės lietuviškos kompanijos, gaminančios rankų darbo žvakes iš sojų vaško su natūraliais eteriniais aliejais, kiekviena žvakė su intencija arba energija, pritraukti skirtingam dalykui į gyvenimą  - labai padeda ir dera prie mano rytinės atmosferos ir nuotaikos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą