2018 m. balandžio 16 d., pirmadienis

veganiškas bananinis pyragas be miltų, kiaušinių ir cukraus (ir jei norisi - be riebalų taip pat)

Mano vienas mėgiamiausių pyragų, kai norisi kažko skanaus, arba kai laukiu svečių, arba kai einu į  svečius ir ypač jei turiu nedaug laiko - taip, perskaitėt pavadinime - bananinis pyragas, arba bananinė duona, jei versti tiesiogiai iš anglų kalbos. Duona turbūt todėl, kad jo recepte beveik niekada nebūna cukraus, nes bananai priduoda visą reikiamą saldumą. Aš ilgą laiką naudojau tokį paprastą receptuką, o dažnai tiesiog gamindavau iš akies, kol visai netyčia, šiandien, užsinorėjusi kažko skanaus (argi ne taip prasideda visos gražiausios kulinarinės pasakos) ir norėdama sunaudoti ilgą laiką stovinčius spintelėje migdolų miltus, pagalvojau - kodėl gi ne? Ir gavosi tiesiog šedevras. O kad tas šedevras veganiškas, be jokio pridėtinio cukraus ar sirupo, be gliuteno - nuo to jis dar šedevriškesnis.


Taigi, jums reikės (nedideliam pyragėliui, arba naudokit dvigubas porcijas):
  • 3 gerai prinokusių bananų (gerai prinokę, tai tokie su taškučiais), tai pat galima naudoti ir atšildytus šaldytus bananus, esu ne kartą taip kepusi;
  • 2 ir 1/2 puodelio migdolų miltų (galima naudoti ir kokosų miltus);
  • 1/2 puodelio tapijokos krakmolo (galima naudoti kukurūzų krakmolą, arba arrowroot miltelius (neradau kaip verčiasi lietuviškai) - iš esmės tai surišėjas) - taip pat galima pakeisti per pusę mažesniu, šviežiai maltų čija sėklų kiekiu;
  • pusė šaukštelio sodos;
  • žiupsnio druskos;
  • žiupsnio vanilės;
  • 1 šaukšto buolių sidro acto;
  • 4 šaukštų augalinio aliejaus (labai tinka kokosų) - nebūtina dėti, vistiek gaunasi skaniai;
  • (galima dėti kelis šaukštelius cinamono, kas mėgsta)


Sutrinam bananus šakute arba elektriniu trintuvu, tada įmaišom migdolų miltus, krakmolą, sodą nugesintą actu, druską, vanilę ir aliejų - viską gerai išmaišom. Įkaitinam orkaitę 180 laipsnių, ištepam kepimo indą aliejumi, krečiam visą masę, galima papildomai papuošti viršų/prismaigstyti migdolų ir kepam, kol paruduoja ir šiek tiek suskeldėja paviršius, patikrinam ar iškepė - ikišę medinį pagaliuką į centrą, jei ištraukiam neaplipusį gabalėliais - iškepė. Skanaus :)

p.s. pyragas be galo tinka pusryčiams ir piknikams.

p.p.s. puodelis minimas mano receptuose - tai amerikietiškas matavimo vienetas atitinkantis maždaug 230 ml.

1 komentaras:

  1. Labai aciu! Siaip galima naudoti ir "psyllum husk" - nepamenu kaip vadinas sitos skaidulos lt.. o vietoj acto - citrina ar laima :)

    AtsakytiPanaikinti