2018 m. vasario 10 d., šeštadienis

Blynai su mėlynėmis ir citrinų eteriniu aliejumi

Artėja blynų diena. Arba varymo-Žiemos-iš-kiemo diena. Arba Užgavėnės. Pas mus Jonavoje, atsimenu iš paauglystės, kai dar vaikščiodavo vaikai vakare, per Užgavėnes, persirengę ir prašydavo skanėstų, buvo populiarus toks eilėraštukas: "Mes čigonai Jonavos / prašom blynų ir kavos." Niekas nedainuodavo dažniausiai, nešokdavo ar kažką - bet šitą eilėraštį būtinai pasakydavo. 
O dar turiu svajonę kada nors sudalyvauti Užgavėnių šventėje Rumšiškėse, ten tiek visko vyksta ir labai smagu. Bet kol kas vis nesigauna.

Ir tenka blynus kepti pačiai. Aišku, negaliu sakyti, kad labai dėl to liūdžiu.  Blynus kepu dažniausiai - savaitgalio rytą. Man tai tokie - karališki pusryčiai.. iš vaikystės. Kai pradėjau gaminti veganiškai, užtruko šiek tiek laiko, kol ištobulinau receptą, bet dabar - visada pavyksta. 

O po šio paskutinio blynų kepimo galiu pasakytim, kad perkėliau viską į next level. Aukštesnį lygį. Paslaptis - slaptas ingridientas (ne toks jau slaptas, jei nurodytas recepto pavadinime). Bet apie viską iš pradžių.

Patiems skaniausiems blynams gyvenime, sveikiems, be kiaušinių ar pieno produktų, jums reikės (dviems porcijoms - 6 didokiems, storokiems blynams):



  • 1,5 - 2 puodelių miltų;
  • 1 nepilno šaukštelio sodos;
  • 2 puodelių augalinio pieno arba augalinių pasukų (kaip pasigaminti bus po receptu);
  • žiupsnio druskos;
  • porą šaukštų rudo cukraus arba sirupo;
  • 2 šaukštai kokosų aliejaus;
  • eterinio aliejaus: 2 lašai citrinų arba kardamono eterinio aliejaus (naudojau ekologišką "Kvapų namų" citrinų aliejų ir tos pačios firmos kardamonų aliejaus CO2 ekstraktą);
  • saujelės mėlynių (nebūtinai arba galima pakeisti kitom uogom, vaisiais);

Dėl miltų: miltus galima naudoti baltus arba galima maišyti; aš dažnai kepu per pusę su avižiniais miltais. Jei kepu bananinius blynus - vien tik avižinius naudoju. Galima per pusę su pilno grūdo ar dar kažkokiais.

Dėl kiaušinio pakaitalo: anksčiau rūpindavausi, dėdavau maltų linų sėmėnų. Dabar jei kepu blynus su bananais (į tešlą įplaku bananą), nededu nieko papildomai tešlos surišimui. Jei be bananų - dedu bent dalį baltų miltų, leidžiu pastovėti išplaktai tešlai ir stengiuosi kepti ant nepridegančios dangos keptuvės, nes šiaip naudoju ketaus.

Dėl eterinių aliejų naudojimo: man tai toks atradimas - tokį didžiulį skonio skirtumą duoda, milžinišką. Jei dėtumėt citrinos sulčių - atsirastų tas rūgštumas, o su citrinų eterinių aliejumi - lieka tik tyras skonis ir aromatas. Naudojant eterinius aliejus kulinarijoje labai svarbu, kad jie būtų tikrai aukštos kokybės, ekologiški arba, pageidautina, CO2 ekstraktas (jis labiau tinka maistui). Citrinų arba apelsinų eterinį aliejų naudosiu visur, kur reikia citrinos ar apelsino žievelės, nes jei neturit ekologiškų vaisių - žievelėj lieka visi chemikalai. eterinis aliejus šiuo atveju - puikus pasirinkimas.


Gaminam toliau: visus ingridientus (be uogų) suplakti blenderyje arba su mikseriu. Tešla turi gautis tirštoka, grietinės tirštumo, priklausomai nuo miltų, gali jų reikti įdėti daugiau arba mažiau. Leisti pastovėti bent dešimt minučių. Sudėti mėlynes. Kepu nenaudojant aliejaus, nes dedu šiek tiek aliejaus į tešlą. Patiekti su klevų sirupu. Labai skanu su veganiškais ledais, šviežiais vaisiais ar uogomis.

Šiame recepte vienodai tinka ir citrinų ir kardamonų eterinis aliejus. Nemaišykit, bet pabandykit su abiem. Eterinis aliejus priduoda kažką tooooookio: skonį, kvapą, gylį, rafinuotumą. Karališkas patiekalas gaunasi. Tiesiogine prasme.

Dar labai geras derinys blynams:
  • tarkuotos kriaušės ir kardamonų eterinis aliejus;
  • tarkuoti obuoliai ir imbierų eterinis aliejus;
  • bananai ir citrinų eterinis aliejus;

Kaip pasigaminti augalinių pasukų: naudojant pasukas blynuose ar kepiniuose tešla gaunasi tokia puresnė, kepinys minkštesnis, pasukos geriau suriša tešlą. Bent man taip atrodo :) Tereikia į viena puodelį augalinio pieno įpilti vieną arbatinį šaukštelį citrinų sulčių arba obuolių acto, leisti pastovėti 10 min.

Tokios vat kvapnios mano blynų kepimo paslaptys :) Pasidalinkit savosiomis, jei turite. Skanaus :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą